شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

گلرنگ


گلرنگ

▪ گلرنگ (کاجیره) Carthamus tinctorius و C.lanatus
گیاهی است یکساله یا دو ساله به ارتفاع ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر که منشاء اولیه آن عربستان بوده است . برگها دندانه دار که منتهی به خارهای ظریف و نوک تیز می شود . برگ …

گلرنگ (کاجیره) Carthamus tinctorius و C.lanatus

گیاهی است یکساله یا دو ساله به ارتفاع ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر که منشاء اولیه آن عربستان بوده است . برگها دندانه دار که منتهی به خارهای ظریف و نوک تیز می شود . برگ ها عاری از تار و دارای شبکه ای از رگبرگهای درشت و برجسته می باشد . گل ها عموماً لوله ای و به رنگ زرد متمایل به قرمز است که تدریجاً زرد نارنجی می شود (معروف به زعفران قلابی). میوه اش به صورت فندقه ، سفید رنگ و دارای دسته تار نازک در قسمت انتهایی است .

مواد مؤثره:

گلها (دارای کارتامین یا اسید کارتامیک به رنگ نارنجی زیبا)

میوه :

دارای ۳۰ تا ۳۷ درصد پروتئین ، ۴۵ تا ۶۵ درصد مواد چرب

خواص درمانی:

گل : مسهل ، خلط آور ، قاعده آور . میوه : نیرودهنده و قاعده آور ، ضد روماتیسم و فلج ، درمان تصلب شرائین .

روغن : مناسب برای بیمارانی که کلسترول بالا دارند ، ضد عفونی کننده و التیام دهنده زخم ها

روش استفاده:

از میوه آن روغنی استخراج می شود که پس از تصفیه کامل می تواند به مصارف تغذیه برسد ، اسیدهای چرب اشباع شده آن ۶ تا ۹ درصد و اسیدهای چرب اشباع نشده آن عبارتست از اسید اولئیک (۱۶ تا ۲۵ درصد) اسید لینولئیک (۶۳ تا ۷۲ درصد) و اسید لینولنیک (۱/۰ تا ۶ درصد)

روغن این دانه اگر هیدروژنه شود مارگارین مرغوب ، فاقد بو و طعم از آن بدست می آید . اثر خشک شونده قوی دارد. در نقاشی برای رنگ کاری های روشن و سفید بسیار خوب است زیرا در اثر کهنه شدن رنگ زرد پیدا نمی کند.