جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
مجله ویستا

کاتسا چیست


کاتسا چیست

گفتمان, اصلاحات, داعشی, یزید و مهم تر از همه واژه برجام که یک شبه به ادبیات سیاسی کشور وارد شد و مورد استفاده همه اقشار جامعه قرار گرفت این واژه ها تنها دلالت بر پدیده سیاسی خاصی ندارند آن ها جزئی از زندگی مردم می شوند مردم با این واژه ها جوک می سازند با آن ها منظری می سازند که به وسیله آن به خوشبختی یا بدبختی خود می نگرند در شوخی ها و دعواهای خود له یا علیه دیگری استفاده می کنند در یک کلام باید گفت این واژه ها حامل بار معنایی ای می شوند که در ابتدای امر کسی تصورش را نمی کند در مقاله زیر به بررسی کاتسا پرداخته ایم در ادامه بیشتر بخوانید

کاتسا قانون مدونی است که به منظور مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریم ها تدوین شده است. سنای آمریکا روز پنج شنبه، 27 خرداد 96، طرحی را که توسط «باب کروکر» رئیس کمیته روابط خارجی تدوین شده بود، با 98 رای موافق به تصویب رساند؛ طرحی موسوم به «S722»یا «سیدا 2017» که محوریت اصلی آن مقابله با آنچه اقدامات ثبات زدای ایران نامیده می شد، بود.

این طرح که به سبب گستردگی دایره شمول، «تحریم های مادر» یا «سیاه چاله تحریم ها» نام گرفت، به جهت برخورداری از بار مالی حتماً باید مورد تایید مجلس نمایندگان آمریکا نیز قرار می گرفت؛ در نتیجه مجلس نمایندگان آمریکا، ضمن بسط آن طرح و افزودن بندهای جدید به آن و انضمام دو کشور روسیه و کره شمالی، طرح «S722» را در بامداد چهارشنبه، چهارم مرداد 1396، با 419 رای موافق و تنها سه رای مخالف، به تصویب رساند و نام آن را به «HR3364» تغییر داد.

مطابق با قانون مزبور که به نام های«S722» یا «سیدا 2017» یا و«HR3364» یا «کاتسا» معروف شده است، مسئولان سپاه پاسداران و مرتبطان آن ها با ادعای واهی و مضحک حمایت از تروریسم در فهرست تحریم قرار می گیرند! آنچه در این طرح قابل تامل است، آنکه طبق بندی از آن، سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی در ذیل فرمان اجرایی 13224 و از طریق اداره «اُفک» وزارت خزانه داری آمریکا در ردیف سازمان های تروریستی، مورد تحریم قرار می گیرد.

این قانون رئیس جمهور آمریکا را ملزم می کند به فاصله حداکثر 90 روز بعد از اجرایی شدن آن، تحریم هایی را علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و اشخاصی که در زمره مقامات، پرسنل یا وابستگان این سازمان هستند، اعمال کند. با توجه به اینکه طرح کاتسا، 11 مرداد 96 به قانون تبدیل شده است، بنابراین زمان اجرایی شدن آن از روز 9 آبان 96 خواهد بود.

واکنش ها به کاتسا در میان مقامات جمهوری اسلامی بسیار گسترده بوده است. محمد جواد ظریف در واکنش به تصویب کاتسا گفته است: محمد جواد ظریف، وزیر خارجه، درباره فرارسیدن موعد اجرایی شدن قانون کاتسا گفت: اقداماتی که آمریکا انجام می دهد، نشان دهنده سوءنیت آن هاست، آمریکا از ابتدا به روح برجام اعتنایی نداشته است.

هر زمان که منافع تضمین شده ما در برجام تامین نشود، در مورد برجام تصمیم خواهیم گرفت و این تصمیمی است که هیات نظارت بر اجرای برجام باید اتخاذ کند.

هر زمان که منافع تضمین شده ما در برجام تامین نشود، در مورد برجام تصمیم خواهیم گرفت و این تصمیمی است که هیئت نظارت بر اجرای برجام باید اتخاذ کند.

آمریکایی ها به دلیل مقاومت مردم ایران و هوشمندی مقام معظم رهبری نتوانستند در برابر جمهوری اسلامی ایران کاری انجام بدهند؛ لذا با سر و صدا تلاش می کنند ناکارآمدی خود را جبران کنند. ظریف در پایان تاکید کرد: به این حرف ها نه ما توجه می کنیم و نه دنیا، هرگاه اقدامات آمریکا منافع تدوین شده ما در برجام را خدشه دار کنند، درباره اش تصمیم گیری می کنیم.

اجرای «قانون کاتسا» به معنای تحریم نیروی مسلح رسمی یک کشور است و می توانند به بهانه همکاری دولت ایران با سپاه حتی دولت را تحریم کنند، وی افزود: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیروی مسلح رسمی کشور ماست که در برهه های مختلف از کشور دفاع کرده است و دقیقاً به دلیل آنکه نقشه های داخلی و منطقه ای دشمنان را نقش بر آب کرده، مورد غضب آمریکا قرار دارد.

آمریکایی ها سعی دارند به بهانه توان دفاعی و موشکی ایران این طرح را علیه سپاه اجرا کنند؛ اگرچه ماهیت این طرح اقتصاد ایران را هدف گرفته و سپاه و توان دفاعی موشکی بهانه است و آن ها اقتصاد ایران را هدف گرفته اند.

چطور شما انتظار دارید که ملت ایران دشمنی های شما را که با تمام وجود لمس کردند و بارها این چهره و خباثت های شما را دیده اند، چگونه بپذیرند توان و تجهیزات دفاعی خود را به میل و نظر شما تنظیم کند؟ مگر ایران و ایرانی چندبار باید شیطنت و فریب کاری شما را تجربه کند؟، مگر ملت ایران کودتای 28 مرداد، تجاوز به خاک طبس و جنگ هشت ساله را فراموش کرده است؟

با توجه به واکنش ها، به نظر می رسد که «کاتسا» تاثیر قابل توجهی بر روند زندگی مردم خواهد داشت. با این وصف، باید منتظر ماند و دید که مردم از این واژه چگونه در زندگی خود استفاده خواهند کرد.