چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
نقش ارزشها برفرهنگ جامعه
هرمكتبی یا دستگاه فكری براساس بینشی كه نسیت به پدیده های جهان دارد دارای یك سیستم ارزشی نسبت به اعمال و رفتار انسان میباشد، این مسئله پایه تفاوت بین مكاتب است براساس تعریف جهان بینی قسمتی از جهان هستی را انسان تشكیل می دهد گوشهای از جهان بینی مربوط به ارزش ، موقعیت و ...انسان می باشد .
به گفته گونارمیردال ، اعتقادات مظهر اندیشه ای است كه بیان می كند واقعیت در حقیقت امر چگونه است. در حالیكه ارزشگذاریها مظهر اندیشه هایی است كه بیان می كند واقعیت چگونه باید باشد اما این دو ( اعتقادات و ارزشگذاری ها ) به نحوی عجین شده اند كه جدایی آنها غیر ممكن است. در اینجا با تعریف ارزش و مشخصات آن و مقایسه آن با ایدئولوژی و خصوصیات آن نقش ارزش و ایدئولوژی درتحولات اجتماعی و ایجاد هنجارهای اجتماعی بررسی می گردد.
ارزش به شیوه ای از بودن یا عمل كه یك شخص با یك جامعه به عنوان آرمان می شناسد و افراد یا رفتارهایی را كه بدان نسبت داده میشوند مطلوب و مشخص می سازد ، اطلاق میگردد . ارزشها در نظامی آرمانی قرار داشته و به مسائل عینی وحوادث مربوط نمی شود و در مورد قضاوتهای ارزشی باید گفت كه قضاوتهای ارزشی به كیفیت اشیاء با قیمتی كه بدان نسبت می دهند می پردازد . هرگاه بگوییم كه حوادث خوشایندی صورت می گیرد چون سبب پیشرفت مذهب یا لا مذهبی می شود به قضاوت ارزشی دست زدهایم، تمایز دیگری كه بین ارزش و قضاوت ارزشی میتوان تصویر این است كه یك قضاوت ارزشی راجع به افراد یا رفتارهایی است كه در پرتو بعضی ارزشهاصورت می گیرد ، بنابراین قضاوت ارزشی قضاوتی است كه از ارزشها الهام میگیرد، حال كه ارزشها الهام بخش قضاوتها می باشند ، این الهام بخشی از ویژگیهای ارزشهاست كه سبب ساخت مدلهای اجتماعی است .
ویژگی دیگر ارزشها نسبیت آنهاست. از دیدگاه جامعه شناسی ارزشهای وافعی مربوط به یك جامعه خاص بوده و بعنوان آرمان در جامعه مطرح هستند و ممكن است همان ارزشها در یك جامعه دیگر یا زمانی دیگر مورد قبول نباشد .
ویژگی دیگر ارزش كه دارای اهمیت بسیاری در جامعه شناسی است،این است كه بطور كلی گرایش به یك ارزش ،ناشی از حركات منطقی و عقلایی نمی باشد . بلكه ممكن است مخلوطی از استدلال و احساسات باسد ، اگر چه به وسیله عاطفه هدایت نمیشود .
یكی دیگر از ویژگیهای خاص ارزشها ،خصوصیات سلسله مراتبی آن است و درهنگام تغییرات وضعیت جامعه ارزشهای متحول كم كم تبدیل به ارزشهای مسلط میشو ند .
برای تعریف ایدئولوژی خصوصیاتی را باید در نظر گرفت : اول آنكه ایدئولوژی عبارت است از سیستمی از ایده ها و قضاوتهای روشن وصریح و عموماً سازمان یافته و با الهام شدید از ارزشها، كه جهت یابی معین و مشخصی را برای كنش اجتماعی پیشنهادمی كند.
دوم آنكه این سیستم ایده ها و قضاوتها به كسانی كه در وضعیت و موفقیت معینی زندگی می كنند ،امكان می دهد كه موقعیت خود را بهتر تعریف كرده و بهتر معنی و مفهوم آن را درك كنند .
سوم آنكه ایدئولوژی برحسب منافعی كه برای افراد دربر داردو ارائه می دهد ، موقعیتهای موجودراتأیید ویا مورد انتقاد قرارمیدهد.
چهارم آنكه چون ایدئولوژی با منافع در ارتباط است بنابراین باحالاتی روان نیزكه اغلب فراگیر است مرتبط میگردد.این حالات روانی دو گروهند:
۱) حالاتی اضطراب آمیز ونگران كننده كه معمولاً در اثر تغییرات احتمالی و درنتیجه ناامنی ناشی از تغییرات بوجود میآیند واین حالات معمولاً منجر به ایدئولوژی محافظه كارانه یا ارتجاعی میشوند.
۲) حالات روانی می توانند بصورت تهاجمی و خشن ظاهر شوند كه این حالات برخلاف موردقبل باعث بوجود آمدن ایدئولوژی اصلاح طلب یا انقلابی میشود .
پنجم آنكه ایدئولوژی با ارائه كنشی جمعی از یك طرف باعث بوجود آوردن امنیت درحالات اضطرابی و از طرف دیگر باعث فرو نشاندن خشم و احساسات در حالات تهاجمی می گردد. بنابراین ایدئولوژی بوجود آورنده پدیده ای جمعی به نام ما است و معمولاً ارزشهایی كه ایدئولوژی به آنها استوار میگردد، در ما متبلور و متجلی است . ارزشها در نظام آرمانی قرار داشته و به مسائل عینی و حوادث مربوط نمی شود ودر مورد قضاوتهای ارزشی باید گفت قضاوتهای ارزشی به كیفیت اشیاء با قیمتی كه بدان نسبت میدهد ، می پردازد .
بسیاری از جامعه شناسان ایدئولوژی را عامل مؤثر در دگرگونی های اجتماعی میشناسند شناخت نقش ایدئولوژی درتحولات اجتماعی از سه جهت قابل توجه است :
۱) اگر ایدئو لوژی عاملی تعیین كننده شناخته شود به مادیگرایانی كه علل تحولات را در عواملی غیر ذهنی مانند اقتصاد ، تكنولوژی و... جستجو می كنند می توان پاسخ مناسب داد.
۲) از طریق ایدئولوژی پذیرفته شده میتوان علل رفتار و خط مشی تحولات آینده را بهتر شناخت .
۳) جامعه شناسی معاصرایدئولوژی را در كنار سایر عوامل در سازندگی اجتماعی مؤثر میداند.
بنابراین با انتخاب ارزشهاو ایدئولوژیهای خاصی است كه فرهنگهای خاصی نیز در جهان بوجود آمده و میاید و در تمام ابعاد زندگی فردی و اجتماعی اثرات خود را نمایان میسازد.
نویسنده : فیروزه هدایت شده
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست