چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

عصر میان سنگی


عصر میان سنگی

همچنان که یخ های دوره دیرینه سنگی در اثر افزایش حرارت آب شدند, گوزن شمالی به سوی شمال کره زمین مهاجرت کرد, ماموت پشمالو و کرگدن ها از نظر ناپدید شدند و شکارگران از غارهایشان به در آمدند پس از پایان عصر یخ, یک دوره انتقالی پیش آمد که به دوره میان سنگی معروف است, و در طی آن اروپا از لحاظ آب و هوا, جغرافیایی و زیستی تقریباً همانگونه شد که امروزه ما شاهدش هستیم

● نقاشیهای پناهگاهی

همچنان که یخ های دوره دیرینه سنگی در اثر افزایش حرارت آب شدند، گوزن شمالی به سوی شمال کره زمین مهاجرت کرد، ماموت پشمالو و کرگدن ها از نظر ناپدید شدند و شکارگران از غارهایشان به در آمدند. پس از پایان عصر یخ، یک دوره انتقالی پیش آمد که به دوره میان سنگی معروف است، و در طی آن اروپا از لحاظ آب و هوا، جغرافیایی و زیستی تقریباً همانگونه شد که امروزه ما شاهدش هستیم.

در طی این دوره، فرهنگی رونق گرفت که هنرش مکمل هنر غارنشینان است و احتمال می رود تا حدودی نیز از آن سرچشمه گرفته باشد. از سال ۱۹۰۳ تا کنون نقاشی های کوچک و فوق العاده زنده نمای جانوران و انسان ها در صحنه های شکار، جنگ، رقص های جادویی، و برداشت محصول در روی دیوارهای سنگی پناهگاه های کم عمق سنگی در میان تپه های لم یزرع ساحل شرقی اسپانیا ( اسپانیای خاوری ) کشف شده اند. این هنرمندان در تجسم پیکره های جانوران همان مهارت استادانه ای را از خود بروز داده اند که اسلاف غارنشین شان پیش از آنها نشان داده بودند و احتمال دارد که در اینجا ما با نمونه هایی از یک سنت ماندگار یا عادت دیرپای دیدن و نمایاندن جانوران مواجه شده باشیم.

ولی آنچه به طرز خارق العاده ای تازگی دارد ظهور پیکره آدمی به طور انفرادی و در گروه های بزرگ هم پیوسته در کنار حالت ها، موضوع ها و محیط های بسیار متنوع است. پیش از این گفتیم که پیکره انسان در کارهای هنری غارنشینان تقریباً هیچ گاه به چشم نمی خورد. انسان افتاده یا از پای در آمده در منظره چاه در غار لاسکو، کاملاً استثنایی است. در نقاشی های پناهگاهی، تمایل و توجه جدید به موضوعات انسانی و تأکید بر عملی که در طی آن انسان بر جانور مسلط می شود، در کانون یا نقطه مرکزی هر اثر هنری قرار دارند. واژگان جدید شکل ها ممکن است پس از پیمودن دریای مدیترانه از شمال آفریقا که نقاشی های بسیاری مشابه نقاشی های یافت شده در اسپانیای خاوری در آن پیدا شده اند، به اروپا رسیده باشند. درباره تعیین تاریخ آغاز این تحول، بحث های مفصلی میان دانشمندان صورت گرفته است و امروزه تقریباً نوعی توافق بر سر سال ۸۰۰۰ پیش از میلاد حاصل شده است و در این مورد که سبک مزبور تا سال ۳۰۰۰ پیش از میلاد (با تغییرات بسیار) دوام آورده است نیز توافق شده است.

برخی از ویژگی های برجسته نقاشی های پناهگاهی در تصویر سر زنده ای مرکب از پنج جنگاور که در دوره گاسولا یافت شده است دیده می شود. تصویر این گروه که عرضش تقریباً بیست و چهار سانتی متر است نمونه ای از اغراق مرسوم شدید در حرکت، تکرار هماهنگ شکل اصلی، و به طور کلی فدا کردن شکل ظاهر ناتورالیستی در برابر توصیف و وحدت عمل است. حتی اگر چنین باشد می توانیم جزئیاتی را مشخص کنیم که در توصیفشان صرفه جویی شده است – تیر ها، کمان ها، کلاه پردار سر دسته گروه، پاهای از هم گشوده و ضربدری، نشانه گامی جهش وار تلقی شده اند و این احتمال وجود دارد که مردان مزبور به میدان جنگ یا رقصی جادویی می رفته اند.

در نقاشی های دیگری از این قبیل وحدت شکل اصلی از این نیز بیشتر از زاویه خطوط چنان تند و با روح اند که حکایت از خط – همچنان که پیش از این گفتیم – یا حکایت از هیروگلیف دارند و سبک های نقاشی صخره ای پیش از گذشت هزاران سال عملاً انتزاعی تر و خلاصه تر می شوند، در آنها نماد بیش از تصویر دیده می شود و می توان احتمال داد که این سبک ها دست اندر کار ثبت مرحله ای از تکامل عنصر نمادی از عنصر تصویری بوده اند، تکاملی که در خاور نزدیک به اختراع خط می انجامد. بعدها سر زندگی و خودرویی نقاشی های پناهگاهی در هماهنگی های خشک، شکل های تقریباًً هفت گونه ای ناپدید می شود که تکرارشان آدمی را به این نتیجه می رساند که گویی از مجموعه یا ذخیره علامتی محدود ریشه گرفته اند.

نقاشی های پناهگاهی، احتمالاً مانند نقاشی های غاری اهمیت جادویی – مذهبی داشته اند، هر چند برخی از ناظران آنها را چیزی بیش از ضبط تصویری رویدادهای به یاد ماندنی نمی دانند. این نقاشی ها در نقاط تاریخی خاصی متمرکز شده اند که مدت های مدیدی مورد استفاده بوده اند، ولی نقاط مجاور با آنکه برای نقاشی مناسب تر بوده اند مورد استفاده قرار نمی گرفته اند. این نشان می دهد که نقاط مزبور نه فقط در نزد نقاشان عصر میان سنگی بلکه در نزد کسانی که راهشان را در آن دوره تاریخی می گشودند، نیز نقاطی مقدس به شمار می رفته اند. از متون ایبریایی و لاتین چنین بر می آید که در اواخر دوره حاکمیت رومیان، مردم برخی از این مکان های مقدس را دارای نیروهای فوق طبیعی می پنداشته اند.