دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
علی دایی, دولت نهم و شباهت های ناخواسته
پرسش مهم و تعیینکننده <چرا علی دایی؟> که همزمان با انتخاب او به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال ایران طرح شد و محل مناقشه و کشمکش میان جناحهای مختلف فکری قرار گرفت، این روزها و با گذشت تقریبا ۹ ماه از سرمربیگری دایی در تیم ملی به پاسخنزدیک میشود. اما بر خلاف انتظار و شاید هم درست همانطور که انتظار میرفت، این فدراسیون فوتبال و سازمان تربیت بدنی دولت نهم نیستند که به این پرسش پاسخ میدهند بلکه خود علی دایی است که در روندی نهچندان آهسته و پیوسته و با ارائه آشکار نحوه تفکر و دیدگاه مدیریتی خود پاسخ گروهی را که با جسارت چون و چرا کردهاند، میدهد تا جایی که امروز میتوان پرسش تالی را مطرح کرد و پرسید: <آیا در ساختار دولت نهم انتخابی بهتر و مناسبتر از علی دایی هم ممکن بود؟>
علی دایی با پرخاشگریهای گاه و بیگاهش به رسانههای منتقد، با تمامیتخواهی و انتقادناپذیریاش در برابر کارشناسان و با کمطاقتیهایش در مواجهه با هرگونه نگاه، سلیقه و نظر <ازجنس دیگر> آینه تمامنمای دولتی است که جایگاه سرمربیگری تیم ملی فوتبال را برای او به ارمغان آورد. علی دایی هم مثل دولت احمدینژاد در برخورد با رسانهها و خبرنگارانی که حرفی جز تحسین و تمجید دارند، رو ترش میکند و نه تنها حاضر به شنیدن نقد و نظر آنها نیست که اساسا با نادیده گرفتن وظیفه و نقش مهم رسانهها در کاوش و پرسشگری از مسوولان و منصوبان، شرح وظایف تازهای برای رسانه تعریف کرده است. در تفکر محوریای که علی دایی و دولت نهم ارائه میدهند، رسانه سازمان نظارتی مستقل و بیطرفی نیست که کارش <اطلاعرسانی شفاف>، <روشنگری> و <به چالشکشیدن رفتارهای سیاسی و اجتماعی> مسوولان و صاحبمنصبان باشد.
رسانه در این دیدگاه چنین وظایفی ندارد بلکه در بهترین حالت - به تعبیر مهندس ضرغامی - یار دوازدهم زمین بازی است!سرمربی تیم ملی از رسانه پرمخاطب و صاحبتاثیری مانند تلویزیون - درباره نوع این تاثیر بحث نمیکنیم - میخواهد یار دوازدهم تیم باشد و به صعود آن کمک کند. دولت نهم هم از رسانهها میخواهد با دولت همراهی کنند تا برنامههایش را پیش ببرد و به نشانه جدیت خود بر سر چنین موضعی، جایزه برترین منتقد خود را نیز به روزنامهای میدهد که بیشترین همراهی را با او داشته است. به این ترتیب هم علی دایی و هم دولت احمدینژاد به کلی فراموش میکنند که رسانه بیش و پیش از آنکه همراه و همدل آنها باشد، وظیفه دارد عملکردشان را رصد و نقد کند. سرمربی تیم ملی و دولت نهم هر دو در تنگنای پرسشهای اساسی، به جای پاسخگویی روشن و اقناعی به متهم کردن پرسشگران مشغول میشوند و پای دشمن فرضی و دستهای پشت پرده را به میدان میکشند. علی دایی در برنامه زنده تلویزیونی، عادل فردوسیپور را متهم میکند که <نمیخواهد تیم ملی صعود کند> و مردان دولت نهم در نشستهای خبری و سخنرانیهای پرشمارشان نزد مردم گلایه میکنند که دستهای پنهانی در کار است تا مانع کامیابی دولتشان شود. <دشمنانگاری> تمام منتقدان و فرافکنی مشکلات یکی دیگر از اشتراکهای مهم دایی و دولت نهمیها است.
اما شباهتها به همین جا ختم نمیشود. پایین آوردن سطح مقایسه نیز یکی دیگر از شباهتهای مهم و قابل تاملی است که اردوی تیم ملی را به اردوگاه متفکران دولت نهم میپیوندد. علی دایی هم مثل دولت نهم هرگاه بنا بر مقایسه وضعیت داخلی و خارجی میشود، با مبنا قراردادن کویت و عربستان، سطح مقایسه را به کشورهای منطقه تنزل میدهد و از هرگونه مقایسه سازنده وضعیت موجود با آنچه در کشورهای پیشرفته میگذرد سر باز میزند. شاید بگویید محدودیتهای علی دایی را هم باید درک کرد، کمبودها و کمگذاشتنها را هم باید درک کرد و سرمربی تیم ملی را نیز باید عضوی از یک ساختار بههمپیوسته به حساب آورد که موانع ومشکلات خودش را دارد.
محدودیتهای دایی و آنچه که از آن به عنوان کمبودهای تیم ملی فوتبال کشور یاد میشود بسیار مهم است اما سرمربی تیم ملی فوتبال یک کشور ۷۰ میلیونی هم مانند ریاستجمهوریاش و در مرتبه متفاوت با آن کاری است که شخصیتی بزرگ و بالغ میطلبد. اینجا است که از علی داییای که در اروپا و با چهرههای برجستهای مانند فرانس بکنباوئر همکاری کرده انتظار میرود کمی دورتر از حاشیهها، با تعامل بیشتر و جنجال کمتر به مهندسی گامبهگام تیم ملی مشغول باشد. از علی داییای که مرد میدانهای بزرگ و حساس بوده و به میلان و چلسی گل زده است انتظار دیگری میرود.
از علی داییای که نامش در تمام کشورهای صاحبفوتبال جهان با احترام تکرار میشود، انتظار میرود در سرزمین مادری خود و در مقام سرمربی تیم ملی فوتبال کشورش احترامبرانگیزتر، پختهتر و تاثیرگذارتر باشد.
فهیمه خضر حیدری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست