جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
هر ایرانی روزانه یک لیتر کمتر از نیاز, آب می نوشد
حواسمان به خودمان نیست. این نتیجه پژوهشهایی است که هر روز انجام میشود و ما را مردمی افسرده، با هزار و یک بیماری و حتی کمآب نشان میدهد؛ پژوهشهایی که تنها یکی از آنها، ازکمبود مصرف آب و مصرف بیرویه مایعات پرکالری خبر میدهد. دکتر عصمت ناصری، استادیار پژوهشی گروه تحقیقات تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور میگوید ایرانیها کمتر از نیازشان آب مینوشند و این سهلانگاری برای جسم و روانشان گران تمام میشود. گفتههای او نتیجه پژوهشی است که به سفارش شرکت آبهای معدنی دماوند و با سرپرستی او انجام شد و نشان داد که هر ایرانی، لااقل یک لیتر کمتر از آنچه باید مایعات مصرف میکند. اگر میخواهید بدانید که کجای کار هستیم و تا داشتن بدنی سالم چقدر آب کم داریم، ادامه این مطلب را بخوانید.
● مردها بیشتر آب بنوشند
گرچه هر کشوری استانداردی را برای خود وضع کرده، اما در مورد میزان ضروری مصرف آب، توافقی جهانی وجود ندارد. وضعیت آب و هوا، شرایط زندگی و بسیاری عوامل دیگر، باعث میشود که نیاز مردم هر گوشه از جهان به مایع حیات، متفاوت باشد. اختلاف در تعیین چنین معیاری آنقدر زیاد است که میزان ضروری مصرف آب برای مردان از روزی ۷/۳ لیتر در ایالاتمتحده تا ۲/۱ لیتر در چین متفاوت است. اما اگر بخواهیم مبنایی نسبتا موجه برای میزان لازم مصرف مایعات داشته باشیم، میتوانیم به توصیه سازمان بهداشت جهانی توجه کنیم که بر اساس آن، هر زن باید روزانه ۲/۲ لیتر و هر مرد ۹/۲ لیتر مایعات مصرف کند که سالمترین و مفیدترین این مایعات آب است.
● کمنوشی؛ بلای جان ایرانیها
با وجود چنین معیارهای متفاوتی، ایرانیها کمتر از میزان مورد نیازشان و حتی کمتر از معیار سازمان بهداشت جهانی آب مینوشند. گفتیم که سازمان بهداشت جهانی به زنان پیشنهاد میکند تا روزانه ۲/۲ لیتر آب بنوشند. این درحالی است که مصرف روزانه کمتر از ۲/۱ لیتر مایعات، کمنوشی به شمار میآید و ۱۷ درصد ایرانیها با مصرف کمتر از این میزان به آن مبتلا هستند. بررسیها نشان میدهد که ۱۰ درصد مردان و ۲۵درصد زنان، روزانه کمتر از ۲/۱ لیتر مایعات مینوشند. دکتر عصمت ناصری میگوید: «۶۰ درصد افراد روزانه کمتر از ۲ لیتر مایعات مینوشند. این پژوهشگر معتقد است که زنان بهطور عمومی نیم لیتر کمتر از مردان آب مینوشند اما از آنجا که نیاز آنها هم ۵۰۰ میلیلیتر کمتر از مردان است، میزان خطر ناشی از کمبود مایعات در هر دو جنس یکسان بهنظر میرسد.»
● چای را کنار نگذارید
چای یکی از اصلیترین نوشیدنیهای گرم است که آب مورد نیاز بدن را تامین میکند. گرچه بسیاری از متخصصان به دلیل ادرارآور بودن این نوشیدنی مصرف آن در تابستان را توصیه نمیکنند، اما دکتر ناصری معتقد است خوردن چای عادت غذاییای است که اگر آن را حذف کنیم، نمیتوانیم با دریافت آب جبرانش کنیم. از نظر او چای به یکی از مایعات اصلی مورد مصرف ایرانیها تبدیل شده و اگر با تبلیغات علیه این نوشیدنی آن را حذف کنیم، حتی از وضعیت فعلی هم کمآبتر میشویم، به همین دلیل متخصصان توصیه میکنند که با نوشیدن چای کمرنگ، هم از مزیتهای آن بهرهمند شویم و هم سختی ترک عادت را بهخود ندهیم.
● آب یا چای؟
گرچه تاکید متخصصان بر نوشیدن میزان قابل توجهی آب خالص در روز است، اما آنها سهم مایعات دیگر را هم نادیده نمیگیرند و حتی آبی که توسط غذا جذب بدن میشود را هم در این محاسبات دخیل میکنند. دکتر عصمت ناصری و تیم پژوهشیاش نشاندادند که میانگین افراد بررسی شده، حدود ۹/۱ لیتر در روز مایعات مصرف میکنند که نیمی از آن آب بوده و در درجه بعد نوشیدنیهای داغ (که ۸۰درصد آن را چای تشکیل میداد) قرار دارد. البته سازمان بهداشت جهانی هم انتظاری جز این ندارد و تنها توصیه میکند که حداقل نیمی از مایعات دریافتی از آب و سپس از نوشیدنیهای داغ همچون چای و قهوه تامین شود.
● کلیه ایرانیها در خطر است
مشکلات کلیه، تنها یکی از بیماریهایی است که گریبان کمآبها را میگیرد اما پژوهشگران میگویند افرادی که هر روز بیشتر از ۳ لیتر مایعات مینوشند، از افرادی که در روز کمتر از ۱/۵ لیتر مایعات مصرف میکنند، حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد ریسک کمتری در اختلال فعالیت کلیه دارند. از طرف دیگر مصرف کافی آب حجم ادرار را افزایش داده و احتمال تشکیل سنگ کلیه را کاهش میدهد، اما متخصصان تاکید میکنند که مصرف بیرویه آب نه تنها کمکی به سلامت نمیکند، بلکه میتواند با خودش مشکلات کلیوی هم بیاورد، پس اگر نمیخواهید به چنین مشکلاتی دچار شوید، به توصیه دکتر ناصری عمل کنید که میگوید: «اگر بتوانیم روشهای تشخیص کمآبی را پیدا کنیم دیگر در خطر مصرف کم یا بیش از اندازه مایعات گرفتار نمیشویم. یکی از سادهترین مشخصههایی که افراد میتوانند با آن کمآبی بدنشان را تشخیص دهند، رنگ ادرار است. هرچه رنگ آن تیرهتر باشد، یعنی بدن کمآبتر است و افرادی که با چنین وضعیتی روبهرو میشوند، میتوانند مصرف آب روزانهشان را افزایش دهند.»
● نوشابه ممنوع
درحالی که ۲۰ درصد افراد بیش از یک قوطی نوشابه (۳۳۰ میلیلیتر) در روز مینوشند، ۳۵ درصد افراد، بیش از ۱۰ درصد کل انرژی روزانهشان را از چنین نوشیدنیهایی تامین میکنند. گرچه توصیه سازمان بهداشت جهانی خلاف این موضوع است اما بهطور میانگین، افراد روزانه ۱۲ میلیلیتر از این نوع نوشیدنیها مصرف میکنند. دکتر ناصری در این مورد میگوید: «فراوردههای شیری کمچرب مثل دوغ و ... در تامین آب مورد نیاز بدن موثر هستند. گرچه نوشابه و نوشیدنیهای انرژیزا هم در گروه مایعات جا میگیرند اما نباید فراموش کرد که هرچه شیرینی یک نوشیدنی زیادتر میشود، از اهمیت آن کاسته شده، زیرا انرژی کاذب به بدن میرساند.»
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست