سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
از دست رفتن همسفران فروتن
كلیهها دو عضوی هستند كه در طرفین ستون مهرهها و در زیر قفسه سینه قرار گرفته اند. كار اصلی كلیه ها حفظ تعادل شیمیایی بدن است . آنها مواد زاید و مایع اضافی را از خون تصفیه كرده و به صورت ادرار دفع میكنند. كلیه ها همچنین در كنترل فشار خون و تولید گویچه های سرخ خون نقش دارند.
بیماری كلیوی شامل طیف وسیعی از بیماری ها از جمله عفونت های دستگاه ادراری و ستگ های كلیوی است .
كلیهها به ۲ صورت عملكرد خود را از دست میدهند، در صورتی كه كلیهها به صورت ناگهانی از كار بیافتند به نارسایی حاد مبتلا شده اند ولی در نارسایی مزمن همانطور كه از نام آن پیدا است، عملكرد طبیعی كلیهها به تدریج با اشكال مواجه میشود.
كلیهها از اندامهای حیاتی بدن هستند كه تنظیم آب، سدیم، پتاسیم، كلسیم و فسفر را به عهده دارند و مواد زاید و سمی موجود در خون را كه در اثر سوخت و ساز بدن تولید میشوند، دفع كرده و از تجمع آنها در خون جلوگیری میكنند اما این قسمت كوچكی از آنهاست. كلیهها همچنین با فعال كردن ویتامینD موجود در بدن باعث كمك به جذب كلسیم و استخوانسازی میشوند. كلیهها مادهای به نام اریتروپویتین ترشح میكنند كه باعث میشود مغز استخوان گلبول قرمز تولید كند. با این وصف كلیه ها را میتوان اعضای صبور و پركار بدن دانست كه بار وظایف مهمی را به دوش می كشند. در این پرونده كه به مناسبت هفته حمایت از بیماران كلیوی۲۳( تا۳۰ آبان) تهیه شده، مروری داریم بر شرایطی كه كلیه از كارافتاده برای بدن به وجود می آورد. در تهیه این پرونده از مطالب سایت انتشارات بنیاد امور بیماریهای خاص استفاده شده است.
● علل نارسایی كلیه
نادیده گرفتن و عدم توجه به درمان كامل یك گلودرد چركی ساده در كودكان میتواند به نارسایی كلیه بیانجامد.كنترل قند خون در افراد دیابتی مهمترین اقدام برای پیشگیری از ابتلا به نارسایی كلیه است.اگر مبتلا به فشارخون هستید، حتما با پزشك مشورت كنید. سنگها و عفونتهای ادراری را جدی بگیرید.
در صورت علایمی چون سوزش، تكرر و خونی شدن ادرار یا درد پهلو به پزشك مراجعه كنید.پیدایش هرگونه توده در پهلو یا شكم كودك خود را جدی بگیرید. بدون نسخه پزشك دارو مصرف نكنید.
● پزشك چگونه نارسایی كلیه را تشخیص میدهد؟
نارسایی كلیه در اغلب موارد كاملا بیسر و صدا ایجاد میشود و به آرامی پیشرفت میكند. زمانی بیمار دچار علایم آن میشود كه دیگر كار از كار گذشته است و عملكرد كلیهها به مقدار زیادی مختل شده است. بنابراین بهترین اقدام برای مبارزه با این بیماری مراجعه منظم و دورهای به پزشك است. پزشك با انجام یك سری آزمایشات، بروز این بیماری را در مراحل اولیه تشخیص داده و از پیشرفت آن جلوگیری میكند.
آزمونهای تشخیصی ممكن است شامل شمارش گلبولهای سفید و قرمز خون، آزمایش ادرار، نوار قلب، سونوگرافی و نمونهبرداری از كلیهها باشد.
● علایمی كه نارسایی كلیه ایجاد میكند
علایم نارسایی حاد و نارسایی مزمن كمی با هم متفاوت است. در نارسایی مزمن تا زمانی كه بخش عمدهای از قدرت تصفیه كلیهها از دست نرفته باشد ممكن است فرد علامتی نداشته باشد. كلیهها نمیتوانند به خوبی آب اضافی و سایر مواد زاید را از خون جذب و از طریق ادرار دفع كنند.
بنابراین آب اضافی در بافتهای بدن تجمع پیدا میكند و منجر به تورم در اندامها، پف كردن صورت و اطراف چشمها به خصوص هنگام صبح میشود. بیحالی، خوابآلودگی و تنگی نفس كه در اثر تجمع آب در ریههاست بیمار را آزار میدهد.
فشار خون بالا، بوی بد تنفس، خارش پوست، كرخی و گزگز ساق پا از دیگر علایم نارسایی كلیه است. تجمع موادی مانند اوره در خون باعث بروز علایمی چون تهوع، استفراغ و علایم عصبی میشود.
كلیههای ناتوان، قادر به فعال كردن ویتامین D نیستند در نتیجه كلسیم نیز كمتر جذب بدن شده ودر نهایت فرد در معرض خطر پوكی استخوان قرار میگیرد. كمخون شدن بیمار كه به علت عدم ساخته شدن اریتروپویتین است، از دیگر مشكلات نارسایی كلیه است.
● درمان نارسایی كلیه
مهمترین اقدام در درمان نارسایی كلیه، برطرف كردن عاملی است كه موجب بیماری شده است تا باقی مانده بافت سالم كلیه حفظ شود و كلیهها بتوانند كار خود را به خوبی انجام دهند. مثلا دیابت و فشارخون درمان شود.
در مراحل اولیه نارسایی كلیه ممكن است روشهای مصنوعی تصفیه خون مانند دیالیز لازم نباشد اما بیماران باید همواره رژیم مایعات و رژیم غذایی خود را تحت نظر پزشك و متخصص تغذیه رعایت كنند.مصرف نمك، پتاسیم و فسفر كنترل شده و محدود میشود.
در مراحل پیشرفته و نارسایی حاد كلیه كه كلیهها نمیتوانند عمل تصفیه خون را به خوبی انجام دهند روشهای مصنوعی تصفیه خون مانند دیالیز و پیوند كلیه در بیمار كمك كننده است.
● تغذیه در بیماران نارسایی كلیه
رعایت اصول تغذیه صحیح تحت نظر یك پزشك متخصص تغذیه و عمل به دستورات و توصیههای پزشك از مهمترین اركان زندگی بهتر بیماران مبتلا به نارسایی كلیوی است.تغذیه در این بیماران چه در كسانی كه نیاز به دیالیز پیدا میكنند و چه در آنهایی كه پیوند كلیه دارند و یا حتی بیمارانی كه نیاز به دیالیز ندارند، از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است.
▪ پتاسیم خطرناك
كلیههای سالم میتوانند پتاسیم خون را در حد طبیعی نگهدارند اما در نارسایی كلیه، میزان پتاسیم خون میتواند به حد بسیار بالایی برسد كه برای قلب هم خطرناك باشد.
▪ میزان پتاسیم را با روشهای زیر كاهش دهید:
۱) ابتدا سبزیجات را شسته، پوست گرفته و آنها را به قطعات ریز و نازك برش دهید.
۲) سبزیجات را به مدت یك ساعت در آب خیس كنید، سیبزمینی را به مدت ۴ ساعت یا بیشتر خیس كنید.
۳) بعد از خیساندن آب آن را دور ریخته و سبزیجات را بپزید.
۴) سبزیجات را با مارگارین یا ادویه جات مزهدار كنید.
▪ سدیم زیادی هم خطرناك است
یكی از مهمترین وظایف كلیهها، دفع سدیم اضافی از بدن است. هنگامی كه كلیهها به طور صحیح عمل نكنند، میزان سدیم در بدن افزایش مییابد. بنابراین دقت كنید كه :
ـ غذاهای حاضری سدیم زیادی دارند.
ـ بسیاری از رستورانها، اطلاعات تغذیهای را كه شامل مقدار سدیم است، تهیه كردهاند.
ـ برچسب روی بستههای مواد غذایی را مطالعه كنید و به سدیم و پتاسیم آن دقت كنید.
ـ از گیاهان و ادویهجات به جای نمك در غذاهایتان استفاده كنید.
▪ این ادویهجات را به جای نمك میتوانید استفاده كنید
۱) یك قاشق غذاخوری پودر سیر؛
۲) یك قاشق غذاخوری آویشن؛
۳) یك قاشق غذاخوری جعفری؛
۴) یك قاشق غذاخوری مرزه ؛
۵) یك قاشق غذاخوری پودر پیاز
▪ كالریها
دریافت كالری كافی برای تامین انرژی مورد نیاز روزانه ضروری است و از كاهش وزن جلوگیری میكند. برای دریافت بیشتر كالری به این نكات توجه كنید. (البته اگر مبتلا به دیابت هستید حتما قبل از استفاده از مواد شیرین با متخصص تغذیه مشورت كنید:)
ـ شكر را به آشامیدنیها و غلات اضافه كنید.
ـ مربا، ژله، عسل یا شربت را به نان، كیك و شیرینی اضافه كنید.
ـ نوشیدنیهایی بیاشامید كه سرشار از كالری است.
ـ روزانه یك دسر از گروه تركیبات غذایی مجاز بخورید.
ـ از شكلاتهای مجاز به عنوان میان وعده استفاده كنید.
ـ روی كیك و كلوچه میتوانید پودر قند بپاشید.
ـ مارگارین یا كره گیاهی را به سبزیجات، برنج، ماكارونی و غلات پخته شده اضافه كنید.
ـ گوشتها، ماهی و تخممرغ را در مارگارین سرخ كنید.
ـ چنانچه تحت درمان با رژیم كم چربی یا كم كلسترول هستید باید مصرف این موادغذایی را محدود كنید و با پزشك خود مشورت كنید.
▪ مایعات
تعادل مایعات بدن در بیماران تحت درمان با دیالیز برای جلوگیری از احتباس بیش از حد مایعات در بدن بسیار ضروری است. آب در تمام موادغذایی یافت میشود.
هنگام اندازهگیری مایعات از یك فنجان مخصوص استفاده كنید. فنجانی كه ۲۴۰ گرم از مایع حجم بگیرد. برای كنترل مایعات دریافتی روزانه به نكات زیر توجه كنید:
۱) هر روز صبح به اندازه میزان مایع مجاز، آب در یك شیشه بریزید و در طول روز از آن مصرف كنید تا بدانید در طول روز، چقدر میتوانید آب بخورید.
۲) هر وقت در طول روز هرگونه مایعی نظیر، یخ یا بستنی یخی میخورید یا چیزی مینوشید همان میزان آب را از شیشه مورد نظرتان بیرون بریزید.
۳) در پایان روز، هنگامی كه آب داخل شیشه به اتمام رسید، شما متوجه میشوید كه به اندازه مجاز مایع مصرف كردهاید. بیش از این مقدار مجاز نیستید كه از مایعات استفاده كنید.
مژگان كریمی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست