پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

دیداردوباره برای توافق


دیداردوباره برای توافق

این بار لاوروف پیش دستی کرد, سفری که قرار بود روز شنبه انجام شود را دوازده ساعت زودتر آغاز کرد تا محمد جواد ظریف را پیش از هر وزیر خارجه دیگری در ژنو ببیند یک دیدار صمیمی که یکی از اندک زمان هایی بود که می شد وزیر خارجه روسیه را بدون کروات دید

این‌بار لاوروف پیش‌دستی کرد، سفری که قرار بود روز شنبه انجام شود را دوازده ساعت زودتر آغاز کرد تا محمد جواد ظریف را پیش از هر وزیر خارجه دیگری در ژنو ببیند؛ یک دیدار صمیمی که یکی از اندک زمان‌هایی بود که می‌شد وزیر خارجه روسیه را بدون کروات دید.

ساعتی پس از این دیدار هم سرانجام خبری که همه منتظرش بودند در ژنو پیچید؛ جان کری در راه آن‌جاست. ا و باید ساعت‌های ابتدایی صبح امروز به ژنو رسیده باشد و انتظار می‌رود که پیش از ظهر هم نخستین دیدارهای دیپلماتیک خود را آغاز کند. انتشار خبر سفر او به ژنو، موجی تازه در فضای متزلزل گفت‌وگوهای دو طرف دمید. هم‌چنان‌که انتظار می‌رفت، وزرای خارجه آلمان و انگلستان هم اعلام کردند که امروز در ژنو خواهند بود و البته وزیر خارجه فرانسه، متهم ردیف اول به توافق نرسیدن دو طرف در دور پیشین گفت‌وگوها، به گروه وزیران خارجه ۳+۳ می‌پیوندد اما باید دید که آیا فابیوس بار دیگر با جامه «پسر بد» در مذاکرات شرکت می‌کند یا این‌بار می‌خواهد به کمک جان کری بشتابد که به گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با هدف«کمک به کاستن از اختلاف‌ها» به ژنو رفت.

ژنو امروز میهمان دیگری هم خواهد داشت، تنها غایب میز مذاکره وزرای خارجه‌ دور گذشته؛ «وانگ یی» وزیر خارجه چین. با آمدن وزرای خارجه کشورهای۱+۵ به ژنو، هم‌چنان که احتمال توافق بزرگ میان دو طرف بالا می‌رود، باید در انتظار یک «سوپر دی» بود؛ روزی که ظریف، اشتون و دیگر دیپلمات‌های ایرانی و خارجی حتی بیش از دیروز در دیدارهای دوجانبه و چندجانبه صبحانه و نهار و عصرانه و شام و چای پس از شام را خواهند خورد تا شاید از خلال ساعت‌ها بحث و رایزنی و گفت‌وگو سرانجام نشانه‌های توافق پدیدار شود. برای سختی کار آنها، تنها همین کافی است که بدانید، ظریف و اشتون، در این دو روز ۶ بار با یک‌دیگر دیدار کردند و این منهای دیدارهای دوجانبه و چندجانبه آنها با دیگر دیپلمات‌ها و جدای از گزارش‌های لحظه به لحظه و تماس‌های فوری با پایتخت‌های کشورهای درگیر در گفت‌وگوها بود.

آنها به سالن نشست‌ها می‌آیند، به هم لبخند می‌زنند، پای میز مذاکره می‌نشینند، توافقی که به نظر می‌آید ۱۵ بند دارد را واژه به واژه مرور می‌کنند، خط می‌زنند، کم می‌کنند، کلمه جدید می‌نویسند، چانه می‌زنند و ساعت‌ها این کار را ادامه می‌دهند و وقتی درب همیشه بسته سالن نشست باز می‌شود و با چهره‌های خسته از مذاکره به میان خبرنگاران می‌آیند، عجله دارند تا هر چه زودتر آخرین پیشنهادها را به تهران، واشنگتن، لندن، پاریس، برلین، مسکو و بیجان انتقال دهند؛ حالا که وزرای خارجه کشورهای ۳+۳ در ژنو هستند، شاید این مسیر کوتاه‌تر شود و آن توافقی که همه منتظر آن هستند و انگار در اسراییل کسی منتظرش نیست، سرانجام روی میز مذاکره مریی شود.