پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ایپك , بازیگردان اصلی


ایپك , بازیگردان اصلی

قدرت و نفوذ سازمان های یهودی در آمریكا تا حد زیادی مدیون نزدیكی دیدگاه های آنان با عناصر نومحافظه كاری است كه بر ائتلاف حاكم در واشنگتن حاكم هستند

قدرت و نفوذ سازمان‌های یهودی در آمریكا تا حد زیادی مدیون نزدیكی دیدگاه‌های آنان با عناصر نومحافظه‌كاری است كه بر ائتلاف حاكم در واشنگتن حاكم هستند. در حال حاضر نزدیك به ۶ میلیون یهودی یعنی در حدود ۲ درصد جمعیت آمریكا در آن كشور زندگی می‌كنند. اگر آنها بتوانند سیاست خارجی آمریكا را تعیین كنند، قطعا الگویی برای تمام جوامعی می‌شود كه چنین دستوركاری دارند. بدون شك كمیته امور عمومی‌و اسرائیل موسوم به آیپك یكی از سازمان‌های لابی پرقدرت در آمریكا محسوب می‌شود. در سال ۲۰۰۰ این كمیته یكی از بیشترین هدایی‌ها را به اعضای كنگره در هر دو مجلس سنا و مجلس نمایندگان داد. آیپك با بودجه سالانه بیش از ۱۵ میلیون دلار می‌تواند نیروهایی را برای گشت زنی در تالارهای كنگره در صورتی كه بیشتر می‌خواهد لایحه‌ای مخالف با جناح راست اسرائیل در صحن كنگره ارائه گردد بفرستد. ویژگی آیپك این است كه این كمیته در مركز نزدیك به یكصد گروه طرفدار اسرائیل قرار دارد و موارد اهدایی آنها را هماهنگ می‌كند.

پول نظام سیاسی آمریكا را راه می‌اندازد و آیپك توانسته از پول خود به نحو استراتژیك برای به‌دست آوردن حمایت گروهی از نمایندگان كنگره استفاده كند. وقتی كه اسرائیل در جنگ شش روزه ژوئن ۱۹۷۶ اعراب را شكست داد وجهه آن در میان طراحان استراتژیك آمریكا افزایش یافت. اسرائیل نقش ژاندارم مناطق نفتی را به عهده گرفت. كمك‌های زیادی از سوی دولت آمریكا دریافت كرد و واردكننده سلاح‌های آمریكایی شد. استفن زوسن، رئیس برنامه مطالعات صلح و عدالت در دانشگاه سان فرانسیسكو خاطرنشان می‌كند كه انجمن صنایع هوا فضا كه از این محموله‌های عظیم تسلیحات حمایت می‌كند حتی بانفوذتر از به اصطلاح لابی یهود می‌باشد. حتی اگر آیپك وجود نداشت فشار كلی برسیاست آمیكا تا حدی به همین اندازه بود.

ما به یك لابی طرفدار در اندونزی نیاز نداشتیم تا از سركوب وحشیانه در تیمور شرقی از اندونزی حمایت كند. به عبارت دیگر آیپك نه فقط به‌خاطر استفاده از پول خود بلكه قطعا به‌خاطر تقابل استراتژیك منافع بین اسرائیل آیپك و كنگره آمریكا قدرتمند است. كنگره آمریكا محكم و پا برجا پشت‌سر اسرائیل ایستاده است. هرگونه مخالفت با اسرائیل مخالفت با یهود تلقی می‌شود. اگر این كار لابی یهود باشد به یك كار بزرگ دست زده است یعنی یك كنگره دو حزبی با كمترین مخالفت نسبت به اهداف كلی آن. با این حال اكثر یهودیان آمریكا به سمت حزب دموكرات گرایش دارند اما چرا جمهوریخواهان باید این همه با قدرت برای اسرائیل ظاهر شوند؟

حزب جمهوریخواه بخصوص خانواده بوش نزدیك‌ترین رابطه را با شیوخ نفتی دارد. در سال ۱۹۹۰ جورج بوش در یك معامله با بحرین نزدیك به یك میلیون دلار به‌دست آورد. «هاركن» یك شركت كوچك در تگزاس كه بوش عضو هیات مدیره آن بود توانست شركت عظیم «آماكو» را كنار بزند و برنده قرارداد در بحرین شود. علت این امر تا حد زیادی به‌خاطر تماس‌های بوش با پدر خود بود كه در آن زمان رئیس‌جمهور بود. علاوه بر بوش طلعت عثمان نیز عضو هیات مدیره شركت‌ هاركن بود. دو سازمان سیاست عمومی ‌وجود دارد كه به ما یك جواب می‌دهد: موسسه سیاست‌های خاور نزدیك واشنگتن و موسسه امور امنیت ملی یهودیان موسوم به جینسا. مارتین ایندیك كه به عنوان مدیر تحقیقات در آیپك كار می‌كرد در سال ۱۹۸۵موسسه سیاست‌های خاور نزدیك واشنگتن را تاسیس كرد تا به منظور تقویت روابط آمریكا و اسرائیل اسناد سیاستگذاری تهیه كند. این موسسه در سال ۱۹۸۸گزارشی را تحت عنوان: برقراری صلح: استراتژی آمریكا در خاورمیانه منتشر كرد كه روی آنچه كه دولت جدید باید در خصوص روند صلح اسرائیل و فلسطین انجام دهد تاكید داشت. موسسه سیاست‌های خاور نزدیك واشنگتن به این نتیجه رسید كه دولت آمریكا باید تا زمان مهار شدن شرایط یعنی تا زمان در‌هم شكسته شدن مقاومت فلسطین در برابر فشارهای وارده برای صلح مقاومت كند. شش تن از اعضای این موسسه كه این گزارش را نوشته بودند وارد دولت بوش طی سال‌های ۱۹۹۲-۱۹۸۸ شد. همان طور كه اتفاق افتاد دولت بوش برای بی اعتنا كردن سازمان آزادیبخش فلسطین با وجود به رسمیت شناختن اسرائیل توسط این سازمان در شورای ملی فلسطین سیاست جناح راست اسرائیل را اتخاذ كرد. در حالی كه سیاست‌های موسسه خاور نزدیك گرایش به طرفداری از هر حزبی بود كه اسرائیل به قدرت می‌رسید موسسه امور امنیت ملی یهودیان شاخه حزب راست لیكود در آمریكا بود.

موسسه امور امنیت ملی یهودیان كه در سال ۱۹۹۷ تاسیس شد محافظه كاران جنگ طلبان در تشكیلات آمیكا را به عنوان اعضای هیات مدیره در خود جای داده است. دیك چنی، جان بولتون، داگلاس فیت، پل ولفوویتز، لوئیس لیبی، زلمای ‌خلیل‌زاد، ریچارد آرمیتاژ، الیوت آبرامز و ریچارد پرل عضو هیات مدیره این موسسه می‌باشند. ریچارد پرل و داگلاس فیث سندی را تحت عنوان یك انشعاب كامل استراتژی جدید برای تامین امنیت قلمروی اسرائیل ارائه دادند كه از سوی موسسه مطالعات استراتژیك پیشرفته سیاسی (واشنگتن و اورشلیم) منتشر شد. اما وقتی كه بوش به قدرت رسید این گزارش نه به خاطر فشار لابی یهود بلكه به‌خاطر بینش نومحافظه‌كاران نسبت به قدرت آمریكا در جهان از سوی او مورد استقبال قرار گرفت.

منبع: هیندونت

مترجم: نیما نویدی