پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
ارزیابی كیفی غذا
كیفیت غذا مفهوم مهمی است زیرا سلیقه عامه در انتخاب غذا بهطور گسترده به كیفیت آن بستگی دارد.این انتخاب برای تولیدكنندگان مواد غذایی كه خواستار سوددهی بیشتر هستند نیز بسیار با اهمیت است. تعریف دقیق كیفیت مشكل است و بهطور كلی به درجه خوب بودن غذا اطلاق میشود و شامل كلیه مشخصههای مهمی است كه باعث پذیرش غذا میشوند.
درست است كه بعضی مشخصات غذایی مثل كیفیت تغذیهای، بهوسیله تجزیه شیمیایی فراورده اندازهگیری میشود ولی چون یك مسئله ذهنی نیز محسوب میشود، اندازهگیری قابلیت قبول غذا آسان نیست. در حقیقت این مصرفكننده است كه با استفاده از یكی یا بیشتر از خواص پنجگانه خود بهصورت ذهنی قضاوت میكند. برای مثال چیپس سیبزمینی،كرفس یا بعضی غلات به هنگام خوردن صدای خاصی ایجاد میكنند و یا مزه، بو، ظاهر یا حتی احساس ناشی از یك غذا میتواند به مقدار زیاد باعث قبول یك غذا و یا عدم پذیرش آن شود.
● جنبههای كیفی غذا
كیفیت غذا شامل هر دو جنبه ذهنی و ظاهری میشود. ظاهر، بافت و طعم غذا بهطور گسترده صفتهای ذهنی هستند در حالیكه كیفیت میكروبی و تغذیهای ذهنی نبوده و باید توسط آزمونهای میكروبی و شیمیایی ارزیابی شوند.
● ظاهر غذا
ظاهر یك غذا شامل اندازه، شكل، رنگ، ساختار، شفافیت یا كدورت، تیرگی یا جلا و درجه فساد است. یك مصرفكننده هنگام انتخاب یك غذا و قضاوت در مورد آن این عوامل را مدنظر قرار میدهد چون به راحتی شاخص كیفیت هستند. برای مثال رنگ یك میوه نشان میدهد چقدر رسیده است و یا در مورد چای، رنگ یك دلیل كیفیت یا درجه محسوب میشود. مصرفكنندگان انتظار دارند غذاها دارای رنگ معین باشند در غیر این صورت بهعنوان یك نقص كیفی قضاوت میشود. این مسئله در مورد اندازه نیز صدق میكند. ممكن است شخص تخممرغهای بزرگ را به تخممرغهای كوچك ترجیح دهد. ساختار در فراورده های پخته شده مهم است برای مثال نان باید حفرههای كوچك یكنواخت زیادی داشته باشد كه در سرتاسر نان پخش شده باشد. كدورت نیز در آشامیدنیها مهم است برای مثال آب پرتقال بهصورت كدر فرض میشود زیرا محتوی پالپ است اما آب انگور سفید باید شفاف و بدون رسوب باشد.
● بافت غذا
بافت به خصوصیاتی از غذا اطلاق میشود كه بتوان با انگشتها، زبان، كام یا دندانها آن را احساس كرد. غذاها بافتهای متفاوت دارند مانند كراكرهای خشك، شیرینیهای سفت یا نرم و بستنی خامهای. بافت نیز یك شاخص كیفیتی محسوب میشود كه میتواند طی انبار كردن به دلایل مختلف تغییر كند. برای مثال اگر میوهها و سبزیها طی انبار كردن آب از دست بدهند، پژمرده میشوند یا نان سفت و بیات میشود یا فراوردههایی نظیر بستنی طی انبار كردن بهعلت رسوب لاكتوز و رشد كریستالهای یخ در نتیجه نوسان دمای فریزر كه باعث آب شدن و دوباره منجمد شدن آن میشود میتواند بافت شنی پیدا كند.
ارزیابی بافت شامل اندازهگیری پاسخ یك غذا هنگامی كه در معرض نیروهایی مثل بریدن، قیچی كردن، جویدن، فشردن یا كشیدن قرار میگیرد، میشود و به خصوصیات رئولوژیكی غذا بستگی دارد. دندانها زبان و فك نیرویی به غذا اعمال میكنند و اینكه غذا چقدر آسان شكسته شود و در دهان جریان یابد، مشخص میكند كه غذا سفت،ترد، روان و . . . است.
● طعم غذا
طعم تركیبی از حس چشایی و بویایی است و بهطور عمده ذهنی است. اگر شخص سرما خورده باشد معمولا، غذا بدون مزه بهنظر میرسد. به هر حال این پرزهای چشایی نیستند كه تحتتاثیر قرار میگیرند بلكه حس بویایی است. زیرا غذا اغلب قبل از اینكه بدمزه به نظر برسد بوی بد میدهد. مثلا گوشت مانده میتواند به آسانی با بوی بدش آشكار شود. ولی عدم وجود بوی بد هم تضمینی نیست كه غذا از جمله گوشت برای خوردنایمن باشد.
مزه یك غذا تركیبی از پنج مزه اصلی شامل شوری، شیرینی،ترشی،تلخی و umami است. مزه اخیر به تازگی به چهار تای دیگر اضافه شده است كه مزه خوش نمكی است كه توسط تركیباتی نظیر منو سدیم گلوتامات ( MSG)احساس میشود.
افراد حساسیت متفاوتی به مزههای مختلف دارند كه این حساسیت بستگی به طول زمان اختصاص داده شده به مزه یك ماده دارد. برای مثال مزههای شیرینی و شوری در كمتر از یك ثانیه تشخیص داده میشوند. زیرا بهوسیله پرزهای چشایی نوك زبان حس میشوند. علاوه بر این آنها معمولا تركیبات خیلی محلول هستند. تركیبات تلخ از طرف دیگر ممكن است یك ثانیه كامل طول بكشد تا مشخص شوند زیرا توسط پرزهای چشایی عقب زبان حس میشوند. حساسیت به یك مزه همچنین به غلظت ماده مسئول ایجاد طعم نیز بستگی دارد و این میزان ممكن است از شخصی به شخص دیگر متغیر باشد. تعدادی از افراد به یك مزه مخصوص نسبت به بقیه حساستر هستند بنابراین قادر به تشخیص آن در غلظت كمتر هستند. دمای یك غذا همچنین بر طعم آن تاثیر میگذارد. غذاهای گرم معمولا طعم قوی تر و شیرین تر از غذاهای سرد دارند. برای مثال بستنی آب شده از بستنی یخ زده بسیار شیرین تر به نظر میرسد. دو دلیل برای تاثیر دما بر طعم وجود دارد.
۱) فرار بودن مواد در دمای بالاتر،افزایش پیدا میكند بنابراینبوها قویتر حس میشوند.
۲) درك پرزهای چشایی نیز عامل مهمی محسوب میشود زیرا پرزهای چشایی بیشترین احساس و ادراك را در دمای ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد دارند و بنابراین طعم ها در این دامنه دمایی تشدید میشوند.
عوامل روانی نیز روی حساسیت و ادراك مزه تاثیر میگذارد و تشخیص طعم اغلب بهوسیله نظرات از پیش تصور شده روی ظاهر غذا یا براساس تجربه قبلی یك غذای مشابه تحت تاثیر قرار میگیرد. برای مثال در غذاهایی با طعم توت فرنگی، انتظار میرود كه قرمز رنگ باشند.
شدت رنگ نیز روی طعم غذا تاثیر میگذارد. یك رنگ قویتر ممكن است درك طعم قویتری را هم در یك فراورده ایجاد كند ولو اینكه این رنگ بهعلت افزودن رنگ بیشتر به غذا باشد.
بافت همچنین میتواند یك عامل گمراهكننده باشد. یك فراورده ضخیمتر ممكن است بهعنوان یك غذای دارای طعم قویتر ادراك شود نه به خاطر اینكه عامل ضخامت روی طعم غذا تاثیر میگذارد. عوامل روانی دیگر تاثیرگذار روی طعم، زمان است برای مثال مزههای اصلی در زمان صبحانه ترجیح داده میشوند.
● ارزیابی حسی غذا
ارزیابی حسی بهعنوان یك روش علمی مورد استفاده برای اندازه گیری، تجزیه و تحلیل و تفسیر پاسخ ها به یك فراورده بهعنوان درك حاصل از حواس بینایی، بویایی، چشایی و شنوایی تعریف میشود و در آزمون حسی از یك یا چند تا از پنج حس برای ارزیابی غذا استفاده میشود. هیئتی به نام tastepanel شامل گروهی از افراد هستند كه نمونه غذای خاصی را تحت شرایط كنترل شده میچشند و ارزیابی میكنند. با گسترش غذاهای جدید یا هنگام تغییر یك فراورده موجود،لازم است مستقیما سلیقه مصرفكننده مشخص شود و آزمونهای ظاهری كافی نیست.
معمولا سه نوع آزمون حسی، هر كدام با هدف متفاوت انجام میشود كه شامل آزمونهای تشخیص، تبعیض و توصیف است. این آزمونها باید تحت شرایط مناسب و كنترل شده استفاده شود . برای مثال نور، صدا و دما كنترل شده باشد بهنحوی كه آشفتگی و عوامل روانی مخالف را به حداقل برساند. علاوه بر این نباید بوهای نامربوط وجود داشته باشد. چون ممكن است افراد را در قضاوت درباره فراورده مورد آزمون دچار اشتباه كند. در بعضی مواقع لازم است تفاوت رنگ مستتر شود كهاین امر بهوسیله استفاده از رنگ قرمز به هنگام نیاز محقق میشود.
نمونهها از روی یك سینی و از كنار هر عضو (panelist) عبور داده میشود و هر سینی محتوی یك برگه نظر خواهی است. برای پاك ماندن كام یا سقف دهان از كلوچه خشك و آب استفاده میشود. برای مثال در آزمون تفاوت كه به آن آزمون سه گوشه (مثلث) نیز میگویند، panelist باید تشخیص دهد كدام نمونه با دو تای دیگر متفاوت است، بیش ازیك سوم panelist ها باید جواب درست را انتخاب كنند.
نورا شرفی فوق لیسانس (میكروبیولوژی (اداره كل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان تهران)
مژگان حیدری لیسانس صنایع غذایی (اداره كل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان تهران)
منابع :
۱-Vicklea . vaclavlk and Elizabeth w. christian-essentials of food science-۲۰۰۳.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست