دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

۱۰ سوال رایج عکاسان آماتور


۱۰ سوال رایج عکاسان آماتور

با پرسیدن سوال های زیر پیش از عکاسی, می توانید در عکاسی یک قدم جلوتر بایستید و تعداد عکس های زیبایی خود را بیشتر کنید

پیش از برداشتن دوربین، کادربندی و فشار شاتر باید فکر کنید. باید فکر کنید که برای چه می خواهید این سوژه را ثبت کنید. شاید بگویید تاکنون بدون فکر، عکس های بسیاری گرفته اید که زیبا هم از آب در آمده اند. آنها الله بختکی بوده اند و شاید دوباره تکرار نشوند. اما با پرسیدن سوال های زیر پیش از عکاسی، می توانید در عکاسی یک قدم جلوتر بایستید و تعداد عکس های زیبایی خود را بیشتر کنید.

۱. با این عکس چه می خواهید بگویید؟

این سوال در عکاسی بسیار مهم است. اگر بدانید قصد شما از گرفتن عکس موردنظر چیست، بسیار بهتر زاویه و کادر بندی و نور را در جهت مناسب تنظیم می کنید. سوالی که در این مورد باید بپرسید این است: چرا این عکس را می گیرم؟ با این عکس چه داستانی می خواهم نقل کنم؟ آیا می خواهید احساسات لحظه موردنظر را ثبت کنید؟ آیا قرار است این عکس را با کسی بدهید؟ آیا این بخشی از عکس های دنباله دار است؟

داستان سوژه یکی از مهم ترین مسایلی است که باید پیش از عکاسی در ذهن پروراند.

۲. نقطه کانونی این عکس کجاست؟

پیش از کادربندی باید بدانید چه بخشی از آن قرار است در نظر بیننده خودنمایی کند. بدانید نقطه کانونی عکس چیست و می خواهید با این عکس دقیقا کدام بخش از سوژه را به مرکز توجه تبدیل کنید. نقطه کانونی می تواند، انسان، ساختمان، کوه، گل یا ... باشد. برای ایجاد نقطه کانونی می توانید از فوکس، بلور کردن، اندازه، رنگ و ... کمک بگیرید.

۳. چه چیزی به نقطه کانونی لطمه می زند؟

پس از تعیین اینکه چه چیزی قرار است نقطه کانونی عکس شما بشود باید به اطراف چشم بیندازید و ببینید آیا چیزی هست که باعث از بین رفتن توجه ها از نقطه کانونی شود؟ اگر این گونه است باید آنها را از کادر بیرون کنید. نقطه کانونی عمق بسیاری به عکس می تواند ببخشد اما شاید لازم باشد جای خود به عنوان عکاس را تغییر دهید تا برجستگی لازم را به سوژه ببخشید. به این نکته توجه داشته باشید شاید کادر شما دو نقطه کانونی داشته باشد. بنابراین بهتر است آن را در دو عکس متفاوت ثبت کنید. به این ترتیب، عکس تاثیرگذاری بیشتری خواهد داشت.

۴. در زمینه یا جلوی سوژه چه چیزهایی قرار دارند؟

یکی از رایج ترین مشکلاتی که به زیبایی عکس های دیجیتال لطمه می زند، پس زمینه عکس ها است. هنگام عکاسی به همه اطراف و پشت زمینه توجه کافی داشته باشید تا مسایل اضافه در عکس ثبت و باعث بی ارزش شدن عکس نشوند. برای محو زمینه باید روی سوژه فوکوس کنید تا حد امکان پس زمینه آن بلور و تار شود.

۵. آیا به اندازه کافی نزدیک هستم؟

یکی دیگر از اشتباهات رایج در عکاسی دیجیتال این است که سوژه در وسط تصویر بسیار کوچک است. بهتر است همیشه کادر را با سوژه خود پر کنید تا پویایی و زیبایی بیشتری به عکس ببخشید. برای این منظور باید خودتان هم به سوژه نزدیک شوید یا نقطه کانونی بلندتری به عکس بدهید که تاثیر نزدیکی را داشته باشد.

۶. منبع نور کجاست؟

همیشه به نوری که روی سوژه می تابد توجه داشته باشید. بدون نور کافی جزئیات و شفافیت عکس را از دست می دهید. برای بهبود نور می توانید میزان ISO (حساسیت نوری) یا سرعت شاتر را به صورت دستی تنظیم کنید. البته این دستکاری ممکن است به عکس های تیره و نویز دار منتهی شود. بهترین کار توجه به منبع نور و این نکته است که آیا نور کافی برای سوژه وجود دارد یا باید از نورهای مصنوعی همچون فلاش استفاده کنید.

۷. آیا کادر من درست است؟

برای عکاسی زیبا باید به کادر خود توجه ویژه داشته باشید. باید همیشه در مسیر و مماس با افق، ساختمان، چهره یا ... کادربندی کنید. اگر کادر شیب داشته باشد همه زیبایی عکس از بین می رود و در انتهای یک عکس بی فکر و پر از اشکال روی دست شما می ماند. پیش از عکاسی، همه زوایای سوژه را در نظر بگیرید. همیشه این سوال را از خود بپرسید آیا دوربین را درست در دست گرفته ام؟ آیا خط افق با کادر من همخوانی دارد؟

۸. از چه زوایای دیگری از این سوژه می توانم عکاسی کنم؟

اگر ۱۰ نفر با ۱۰ دوربین دیجیتال را رو به روی سوژه ای واحد قرار دهیم، هر ۱۰ نفر از یک زاویه از سوژه عکاسی می کنند. این درست نیست. کمی خلاقیت به خرج دهید. به اطراف توجه کنید و ببینید آیا می توان از زوایای دیگری هم عکس های زیبا از سوژه خلق کرد؟ لازم نیست همیشه عکس های استانداردی که همه از عهده ثبت آنها بر می آیند، بگیرید. زوایای خلاقانه، متفاوت و زیبای سوژه را پیدا و آنها را ثبت کنید.

۹. در دست گرفتن دوربین به شکل دیگر چه تاثیری روی عکس دارد؟

بیشتر عکاس ها عادت دارند بیشتر مواقع دوربین را در حالت های ثابت همچون افقی، منظره یا پرتره در دست می گیرند. این کار هیچ اشکالی ندارد. اما با تغییر حالت دوربین نیز می توان عکس های زیباتری خلق کرد. مثلا گاهی برای ایجاد تصویر تاثیرگذارتر، بد نیست دوربین خود را خم کنید، بچرخانید یا زاویه دار عکاسی کنید.

۱۰. بیننده به چه قسمت عکس توجه خواهد کرد؟

این سوال شاید به نقطه کانونی عکس مرتبط باشد. اما باید بدانید بیننده عکس فقط به یک نقطه توجه نمی کند و ممکن است شکل یا رنگ عکس را دنبال کند و به عناصر دیگری در عکس برسد که برایش جالب هستند. بنابراین، باید بدانید عناصر بصری و ظاهری نیز در جذابیت بیشتر عکس تاثیر بسیاری دارند.