یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

وعده شام در شهر شام


وعده شام در شهر شام

سوریه از جمله کشورهای عربی است که به دلیل همسایگی با لبنان از آن بسیار تاثیر پذیرفته است به طوری که مردمانشان عادت های غذایی مشترکی دارند از جمله غذایی به نام «حمص» که هم نوع سوریه ای دارد و هم لبنانی این هفته می خواهیم از عادت های غذایی مردم سوریه و غذای حمص آنها بگوییم اینکه چه ارزش تغذیه ای دارد و اصلا چطور تهیه می شود

سوریه از جمله کشورهای عربی است که به دلیل همسایگی با لبنان از آن بسیار تاثیر پذیرفته است به طوری که مردمانشان عادت‌های غذایی مشترکی دارند از جمله غذایی به نام «حمص» که هم نوع سوریه‌ای دارد و هم لبنانی. این هفته می‌خواهیم از عادت‌های غذایی مردم سوریه و غذای حمص آنها بگوییم. اینکه چه ارزش تغذیه‌ای دارد و اصلا چطور تهیه می‌شود...

● عادت‌های غذایی سوریه‌ای‌ها

غذاهای سوریه‌ای به غذاهای ترکیه و لبنان شباهت زیادی دارند. سفره مردمان سوریه بسیار رنگین و متنوع است. خصوصا در قسمت پیش‌غذا و کنار غذاها. یکی از معروف‌ترین پیش‌غذاهای سوری، غذایی است به نام «مزه» که آن را با نان سرو می‌کنند.

صبحانه شامل تخم‌مرغ به شکل نیمرو یا آب‌پز، حلوا (که انواع و اقسام مختلف دارد)، زیتون و گوجه‌فرنگی است. آنها غذایی متشکل از تخم‌مرغ، زیتون و گوجه‌فرنگی هم دارند که البته چیزی شبیه به املت خودمان است. در صبحانه هم اغلب چای می‌نوشند.

ناهار معمولا با ماده غذایی‌ای تهیه می‌شود که در بیشتر غذاهایشان از آن استفاده می‌کنند و یکی از سبزی‌های بسیار مفید و بی‌ضرر است؛ یعنی بادمجان. سوری‌ها یکی از معروف‌ترین غذاهایشان به نام «موتبل» را با این سبزی تهیه می‌کنند و حتی به صورت سرخ‌شده و با نان به عنوان عصرانه هم بادمجان می‌خورند. غذاهای معروف سوریه‌ای‌ها که البته با کشور لبنان مشترک هستند و مشخص نیست کدام کشور از دیگری تقلید کرده است، شامل تبوله، حمص، فلافل و ساندویچ‌های معروف شاورماست. در همه این غذاها از ادویه‌های زیادی استفاده می‌شود. سوری‌ها به اینکه غذایشان طعم، عطر و رنگ خاصی داشته باشد، اهمیت خاصی می‌دهند. آنها گوشت را به صورت کبابی و البته نیم‌پز می‌خورند. گاهی هم آن را با ماست ورز می‌دهند و بعد به صورت سرخ‌شده یا نیم‌پز آماده می‌کنند. سفره سوریه‌ای‌ها به انواع شیرینی‌ها هم مزین است. شیرینی‌هایی که قدری از شیرینی‌های معمول شیرین‌تر و مملو از انواع پسته، بادام،‌ گردو و پودر نارگیل هستند. البته حلوا هم یکی از شیرینی‌های مرسوم این کشور محسوب می شود.

نوشیدنی‌های سوریه‌ای‌ها که تنوع خاصی هم دارند شامل قهوه عربی، قهوه ترک، چای، انواع آبمیوه‌های طبیعی خصوصا آبلیمو هستند. معروف‌ترین نوشیدنی‌شان شربتی است که با تمبرهندی درست می‌شود و طرفداران زیادی دارد.

● مـواد لازم (برای۴ نفر)

▪ گوشت چرخ‌کرده/ ۱۰۰ گرم/ ۱۵۰ کیلوکالری

▪ پیاز خردشده/ ۱ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری

▪ سیر ساطوری شده/ ۵ حبه/ ۱۰ کیلوکالری

▪ آرد نخودچی/ ۳۰۰ گرم/ ۶۰۰ کیلوکالری

▪ روغن زیتون/ ۳ قاشق غذاخوری/ ۲۷۰ کیلوکالری

▪ آبلیموی تازه/ نصف لیوان/ ۱۰ کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه

ابتدا در تابه‌ای پیاز را در کمی ‌روغن تفت دهید. گوشت و ادویه‌ها را اضافه کنید و بگذارید تا کمی ‌بپزد. روغن زیتون، آبلیمو و حبه‌های سیر را در مخلوط‌کن بریزید و اجازه دهید خوب با هم مخلوط شوند. سپس آرد نخودچی را اضافه و دوباره آنها را با هم مخلوط کنید. در پایان، این سس را به مایه گوشت بیفزایید و بگذارید چند دقیقه غذا روی اجاق حرارت ببیند.

● مـقـدار کـالـری

این غذا تقریبا ۱۰۶۵ کیلوکالری انرژی دارد و در صورتی که به چهار قسمت تقسیم شود، هر بخش دارای ۲۶۶ کیلوکالری انرژی خواهد بود. البته خوردن این غذا با نان حداقل ۲۰۰ کیلوکالری دیگر نیز به این عدد اضافه خواهد کرد.

● سـیـر علیه فشارخون

سیر از سبزی‌هایی است که عادت به مصرف‌ آن به دلیل خواص فراوان توصیه می‌شود اما بوی بد دهان بعد از خوردن سیر، معمولا مانع مصرف می‌شود. جالب است بدانید بررسی‌ها نشان داده‌اند خوردن روزانه یک حبه سیر به دلیل ترکیبات گوگردی‌ای که دارد، زمینه بروز انواع عفونت‌ها (با منشأ باکتریایی، انگلی و ویروسی) را به شدت کاهش می‌دهد و مصرف چند بار آن در هفته، احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را پایین می‌آورد. سیر از منابع پتاسیم محسوب می‌شود به طوری که با خوردن ۱۰۰ گرم سیر، ۶۲۰ میلی‌گرم پتاسیم به بدن می‌رسد بنابراین به‌خصوص بیماری‌ مبتلایان به فشارخون را کنترل می‌کند.

● روغـن زیـتـون علیه سکته قلبی

تمام ‌روغن‌های مایع منبع انرژی و ویتامین‌های E و A هستند اما روغن زیتون در مقایسه با ‌آنها روغنی با خاصیت کاهندگی کلسترول خون است و احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته را کاهش می‌دهد. نتایج تحقیقات نشان داده‌اند مصرف روغن زیتون به عنوان روغن مصرفی روزانه، سطح کلسترول خون را ۱۰ درصد کاهش می‌دهد و به ازای هر درصد کاهش چربی خون، ۲ درصد احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی نیز کاهش پیدا می‌کند. البته همه روغن‌ها به ازای هر گرم ۹ کیلوکالری انرژی در بدن تولید می‌کنند و چه خوب باشند و چه بد با مصرف هر قاشق مرباخوری آنها ۴۵ کیلوکالری انرژی به بدن می‌رسد بنابراین زیاده‌روی در مصرف هر نوعشان می‌تواند اضافه وزن و چاقی را به دنبال داشته باشد. پس درست است که خوردن روغن زیتون برای سلامت مفید است اما مصرف به اندازه آن توصیه می‌شود، نه هر اندازه.

● آبـلـیـمـوی تـازه علیه آب مروارید

این میوه ترش از خانواده مرکبات و منبع عالی ویتامین C محسوب می‌شود. به طوری که خوردن ۱۰۰ گرم از آن تامین‌کننده تقریبا ۵۰ میلی‌گرم از این ویتامین است. جالب است بدانید مطالعات نشان داده‌اند عادت به مصرف منظم لیمو زمینه بروز آب مروارید را به‌خصوص در دوران سالمندی کاهش می‌دهد. نتایج بررسی‌ها نشان داده‌اند در افرادی که روزانه کمتر از ۱۲۵ میلی‌گرم ویتامین C دریافت می‌کنند، احتمال ابتلا به آب‌مروارید بالاست. در ضمن، لیمو از منابع پتاسیم نیز به حساب می‌آید بنابراین عادت به خوردن آن برای بیماران فشارخونی مفید است. حتی همراه شدن این چاشنی با منابع آهن به‌خصوص گوشت جذب این ماده معدنی را افزایش خواهد داد بنابراین چکاندن چند قطره آبلیمو روی گوشت می‌تواند آهن قابل‌ملاحظه‌ای را در اختیار بدن مصرف‌کننده قرار دهد.

● اگر یبوست دارید

در غذایتان انواع سبزی‌های تازه برگ سبز نظیر جعفری، شوید و ریحان نیز بریزید. به این ترتیب میزان فیبر دریافتی‌تان افزایش می‌یابد. در ضمن، آن را همراه نان سنگک سبوس‌دار و یک بشقاب سالاد کاهو میل کنید.

● اگر بیماری قلبی دارید

بهتر است به جای گوشت چرخ‌کرده، مرغ چرخ کرده در این غذا بریزید و میزان سیر به کار رفته را افزایش دهید. البته صرف سالادی مرکب از گوجه‌فرنگی و کلم بروکلی نیز با این غذا به شما توصیه می‌شود.

● اگر سرما خورده‌اید

برای تهیه این غذا اجزای آن را سرخ نکنید و فلفل کمتری برای تهیه آن به کار ببرید. در عوض، مقدار آب لیموترش را در آن افزایش دهید و مقدار سیر و پیاز را بیشتر کنید. به این ترتیب شدت بیماری‌تان کمتر خواهد شد.

ساقی اخوان



همچنین مشاهده کنید