دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
چگونه شکستگی را تشخیص دهیم؟
فرض کنید همسر شما برای تعویض لامپ روشنایی سقف به بالای نردبان رفته آن را نصب کرده است اما وقتی قصد پایین آمدن از نردبان را دارد ناگهان یکی از پلههای نردبان شکسته و او به پایین سقوط میکند. دست او بسیار درد میکند و شما را نگران کرده است. دستش را بررسی میکنید و مشکوک به شکستگی میشوید. ولی نمیدانید چه علائم و نشانههایی شک شما را به یقین تبدیل میکند. در این زمان چه میکنید؟
معمولا تشخیص شکستگی توسط افراد غیرمتخصص کار آسانی نیست، اما زمانی که مشکوک هستید فرض را بر شکستگی بگذارید.
شکستگی یا ترکخوردگی بر اثر از بین رفتن تداوم و پیوستگی استخوانهای بدن ایجاد میشود. شکستگی به ۲ نوع باز و بسته تقسیم میشود؛ در شکستگی باز، پوست روی قسمت شکسته بر اثر بیرون زدن استخوان یا بر اثر ضربه مستقیم هنگام شکستگی، بریده یا پاره میشود، اما در شکستگی بسته پوست پاره نشده و هیچ زخمی در محل شکستگی دیده نمیشود. معمولا در شکستگیهای باز، به دلیل وجود زخم خونریزی دهنده احتمال عفونت بسیار زیاد و در مقایسه با شکستگیهای بسته خطرناکترند. در حقیقت مشکل واقعی خود شکستگی نیست بلکه خطری است که استخوان شکسته برای اعضای حیاتی کنار خود دارد.
به دنبال چه باید بود؟
۱) تورم: این علامت بلافاصله بعد از شکستگی اتفاق میافتد. معمولا در شکستگیها لبههای تیز استخوان شکسته باعث پاره یا بریده شدن قسمتی از بافت و برخی عروق کنار محل آسیب دیده شده و منجر به خونریزی و التهاب ناحیه میشود.
۲) تغییر شکل: معمولا بر اثر بروز شکستگی ممکن است تغییر شکل، کوتاهشدگی یا زاویهدار شدن استخوان در محل آسیب دیده رویت شود. البته در ترکخوردگی یا مو برداشتن، بد شکلی قابل رویت نیست. برای بررسی تغییر شکل، عضو آسیبدیده را با عضو سالم طرف دیگر مقایسه کنید.
۳) لمس دردناک: یکی از علائم قابل اعتماد شکستگی به حساب میآید. معمولا حساسیت به درد تنها در محل آسیبدیده وجود دارد و غالبا مصدوم میتواند نقطه درد را با انگشت نشان دهد. برای پیدا کردن محل شکستگی پوشش عضو را کنار بزنید و به آرامی طول استخوان را لمس کنید. نقطهای که به لمس حساس بود و درد گرفت میتواند محل شکستگی باشد.
۴) ناکار شدن عضو آسیبدیده: اگر عضو شکسته باشد با حرکت دردناک میشود. در این زمان مصدوم به دلیل درد زیاد از به کارگیری عضو امتناع ورزیده و عضو در حرکت ناتوان میشود. البته توجه داشته باشید، احتمال دارد مصدوم با تحمل درد، عضو را تکان دهد.
۵) احساس ساییده شدن دو سر شکسته استخوان: گاهی مصدوم هنگام بروز شکستگی صدای شکسته شدن استخوان یا در زمان حرکت عضو، صدای ساییده شدن دو سر استخوان را احساس میکند. این علامت نشانه حتمی شکستگی است.
۶) لمس فاصله بین دو سر استخوان شکسته: در صورت لمس این فاصله شکستگی محرز است.
۷) تغییر رنگ ناحیه آسیبدیده: معمولا آخرین و دیررسترین علامتی که نشاندهنده شکستگی است رنگ پریدگی یا کبودی در محل شکستگی است که معمولا یک ساعت بعد از شکستگی اتفاق میافتد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست