شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

تاثیر آلودگی هوا بر سلامتی


تاثیر آلودگی هوا بر سلامتی

امروزه معضلا ت زیست محیطی به ویژه مسائل مربوط به آلودگی هوا به عنوان یک مسئله بسیار مهم در سطح ملی و بین المللی و یکی از معضلا ت اصلی کلا ن شهرهای جهان شناخته شده است که همه روزه …

امروزه معضلا ت زیست محیطی به ویژه مسائل مربوط به آلودگی هوا به عنوان یک مسئله بسیار مهم در سطح ملی و بین المللی و یکی از معضلا ت اصلی کلا ن شهرهای جهان شناخته شده است که همه روزه بر ابعاد و عوارض جانبی آن افزوده می شود و همچون دیگر موارد آلودگی محیط زیست، اثرات مضری برانسان و دیگر موجودات زنده به جا می گذارد. با توجه به این که تهران یکی از آلوده ترین مراکز کشورهای جهان به شمار می رود و دیگر شهرهای بزرگ کشورمان نیز روز به روز بیشتر درگیر این مسئله هستند، لذا شناخت هر چه بهتر این مشکل و راه حل های موثر آن یکی از ضرورت های جامعه ما است.

بدین منظور چندین آلا ینده هوا براساس قانون هوای پاک تنظیم شده اند و به عنوان شاخص آلا ینده های هوا شناخته شده اند.

ازن و ذرات دو مورد از گسترده ترین آلا ینده های شاخص هوا هستند. ذرات از منابع مختلف طبیعی و مصنوعی منتشر می شوند که می توانند در عمق ریه جایگزین شده و سبب تشدید آسم، سرفه، گرفتگی گلو و سایر بیماری های تنفسی به خصوص در کودکان گردند زیرا کودکان و نوزادان ازجمله حساس ترین افرادجامعه نسبت به آلا ینده های هوا هستند. مطالعات اخیر علا وه بر ارتباط بین آلودگی هوا و علا ئم بیماری های تنفسی و تشدید علا ئم آسم ارتباط های بین آلودگی هوا و تولد زودرس نوزاد، مرگ و میر نوزادان، کاهش ظرفیت ریه و حتی آسم را نشان داده است.

ازن نیز یکی از تحریک کننده های قوی دستگاه تنفسی بوده، می تواند باعث التهاب ریه و کاهش ظرفیت انتقال در عمل ریه ها و کوتاه کردن تنفس و سایر اختلا لا ت تنفسی شود. دیگر آلا ینده های شاخص شامل نیتروژن دی اکساید (NO۲) سولفور دی اکساید (SO۲ ) کربن منوکساید (CO)، است.

آلا ینده های هوا بر دستگاه تنفسی اثر گذاشته و موجب افزایش علا ئم ریوی و افزایش علا ئم بیماری ریوی در بیماران می شوند. سرب هم به عنوان یک آلا ینده موجب اختلا ل عصبی - رفتاری در کودکان و افزایش فشار خون در افراد بالغ می گردد.

منوکسیدکربن هم بر دستگاه قلبی - عروقی اثر گذاشته و موجب افزایش مرگ و میر بیماران قلبی - عروقی می شود. یکی از منابع اصلی آلودگی هوا، وسایل نقلیه موتوری هستند. گازهای حاصل از احتراق سوخت وسایل نقلیه از مهم ترین آلا ینده های هوا به شمار می روند. آلا ینده هایی که از طریق خودروهای فرسوده، کامیون ها، اتوبوس ها و منابع بزرگی چون صنعت تولید برق، صنایع معدن کاری، ورق کاری، برشکاری و... ایجاد می شوند می توانند در دراز مدت باعث تشدید علا ئم بیماری های تنفسی و بیماری های قلبی عروقی در کودکان و بزرگسالا ن شوند. این آلا ینده در مواردی سبب مرگ بسیاری از افراد حساس (کودکان، سالخوردگان یا افرادی که دارای سیستم های ایمنی ضعیف هستند) می گردند. با توجه به این موضوع کنترل منابع تولیدکننده این آلا ینده ها و نظارت بر میزان این آلا ینده ها بسیار ضروری است و مهم ترین گام در فرایند کاهش آلودگی هوا تلا ش در راستای کاهش میزان تردد خودروها و نیز کاهش سوخت مصرفی به ازای پیمایش وسایل نقلیه می باشد. در این راستا به منظور دستیابی به اهداف فوق راه حل های گوناگون ترافیکی مطرح شده است. از جمله این راهکارها فرهنگ سازی ترافیکی برای کاهش و کنترل آلودگی هوا می باشد.

شایان ذکر است که با استفاده از روش های آموزشی مناسب و ارتقای سطح فرهنگی جامعه با بهره گیری از ابزارهای مختلف می توان تا حد زیادی در کاهش آلا ینده های هوا به ویژه در کلا ن شهری همچون تهران بهره جست.

نویسنده : لیلا مومنیان