دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

كریمه اهل بیت ع ; شفیعه روز جزاء


كریمه اهل بیت ع ; شفیعه روز جزاء

اول ذیقعده سال ۱۷۳ هجری بود كه عالم به وجود فاطمه ای دیگر از گلشن رسالت جلوه گر شد,تا عصمت فاطمه زهرا س را دوباره تجلی سازدو با فروغ خود,اسوه بانوان جهان گردد

اول ذیقعده سال ۱۷۳ هجری بود كه عالم به وجود فاطمه ای دیگر از گلشن رسالت جلوه گر شد،تا عصمت فاطمه زهرا(س)را دوباره تجلی سازدو با فروغ خود،اسوه بانوان جهان گردد. حضرت فاطمه معصومه(س) دخت هفتمین امام،از زمره زنان عفیف و پاكدامنی است كه در راه امامت و ولایت رنج های طاقت فرسایی كشید،غصه ها خورد،سختی ها و مشكلات سفر را تحمل كرد و همچون یعقوب به اشتیاق و امید دیدار یوسف شتافت.

امام صادق(ع)پیش از ولادت كریمه آل محمد(ص) فرمود:

خدا را حرمی است و آن مكه است،امیرمؤمنان را حرمی است و آن كوفه است،و ما اهل بیت را حرمی است وآن قم است.بزودی بانویی به نام فاطمه از تبار من در آن جا دفن شود كه هر كس به زیارتش بشتابد،بهشت بر او واجب می گردد.

به راستی او فاطمه است تا علی را یاری كند،زینب است تا رسالت عاشورا را بر دوش كشد و معصومه خواهر امام رضا(ع) است تا با هجرت برادر از مدینه به خراسان،رسالت فاطمه بودن را بر دوش احساس كند و سرو بلند باغ محمد(ص) ،علی بن موسی الرضا(ع) را یاور باشد. سال ۲۰۱هجری او با رسول خدا و ایمه بقیع وداع می كند،آن گونه كه برادر بزرگوارش یك سال پیش از او وداع كرده بود. این بار اوست كه كاروان شوق را برپا می دارد.همراه برادران و برادرزادگان رو به سوی كوی حضرت دوست پا می نهد. چشمان كاروانیان اشك ریزان است، اشك فراق و اشك شوق و تنها دیدار برادر،سنگینی فراق را جبران می كند و لحظه ها در تب دیدار برادر می گذرد تا به یوسف آل رسول، آفتاب خطه طوس برسد; اما افسوس كه حرامیان بنی عباس،شهر ساوه را مناسب مقاصد شوم خود می یابند و با حمله به كاروان آل رسول،۲۳ تن از همراهان را به شهادت می رسانند.اینك فاطمه،رسالت زینب را بر دوش می كشد، غم شهیدان، جانكاه و طاقت فرساست. او كه عمرش با فراق و هجران پدر بزرگوارش امام موسی كاظم(ع)و سپس با دوری از برادر بزرگوارش در دنیایی از غم و اندوه سپری شد،اینك با ستم بنی عباس بیمار می شود و بنا به قولی مسموم می گردد.

آنچه مسلم است،حضرت پس از بیماری می پرسند تا قم چه مقدار مسافت است. می گویند ده فرسخ،می فرماید:مرا به قم برسانید.

كاروان رو به قم می نهد. در۲۳ ربیع الاول مردم به استقبال می آیند تا كریمه اهل بیت را به شهر خویش برند و از میان مردم موسی بن خزرج حضرت را در منزل خود سكنا می دهد كمر به خدمت او می بندد،لیكن آن بانوی مكرمه بیش از هفده روز در قم افامت نمی كند و در دهم ربیع الثانی سال ۲۰۱ هجری روح ملكوتی اش به لقای رب می شتابد.

خبر رحلت جانسوز حضرتش شهر شیعه را فرا می گیرد، مردمان دسته دسته به تشییع جنازه او حاضر می شوند.موسی بن خزرج دستور غسل و دفن حضرت را می دهد و از حصیر و بوریا سقفی بر روی قبر مطهرش قرار می دهد تا این كه زینب دختر حضرت جوادالائمه بر روی آن قبله دل ها،قبه ای نهاد،تا حرم مطهر آن حضرت بارگاه دلدادگان آل رسول گردد و عاشقان ولایت همه روزه پروانه وار بر گرد ضریح مقدسش به طواف آیند. درباره گوهر وجودی والای او همین بس كه در زیارت مأثوره آن حضرت او را دختر امام، خواهر امام،عمه ولی خدا می خوانیم و در زیارت نامه اش می خوانیم كه:«ای فاطمه! مرا در بهشت شفاعت كن كه همانا در نزد خدا برای تو منزلتی است بس والا.» و این فراز از زیارت گویای شأن و منزلت او در نزد خداست.در فضیلت زیارت او سعدبن سعد می گوید:از امام رضا(ع) در مورد فاطمه دختر امام موسی كاظم پرسیدم،فرمودند:«كسی كه او را زیارت كند،بهشت جای اوست» .

واز حضرت جوادالائمه(ع)روایت است كه فرمود:

«هر كس عمه مرا در قم زیارت كند،بهشت جایگاه اوست» .

از پرباری حیات ۲۸ ساله حضرت معصومه(س)و اقامت هفده روزه اش در قم همین بس كه به رغم مناسب نبودن موقعیت جغرافیایی این شهر، حوزه علمیه قم بقای جاودانه یافت و هزاران فرهیخته و دانش پژوه از این مركز علم فارغ التحصیل شدند. بركت وجود عالمه آل رسول،حوزه علمیه قم را مركزیت داده و با پرتو افشانی خویش آن را به مدینه فاضله اسلامی تبدیل نموده است.

● ویژگیهای حضرت معصومه (س)

تعداد امامزادگان شایسته تعظیم و تجلیل در «دار الایمان قم‏»كه بر فراز قبور مطهرشان گنبد و سایبان هست‏به چهارصد نفرمی‏رسد.

در میان این چهار صد اختر تابناكی كه در آسمان قم نورافشانی‏می‏كنند، ماه تابانی كه همه آنها را تحت الشعاع انوار درخشان‏خود قرار داده، تربت پاك شفیعه محشر، كریمه اهل‏بیت‏پیمبر(علیهم السلام)، دخت گرامی موسی بن جعفر، حضرت معصومه(س)می‏باشد. پژوهشگر معاصر، علامه بزرگوار، حاج محمدتقی تستری، مولف قاموس‏الرجال می‏نویسد: «درمیان فرزندان امام كاظم(ع) با آن همه كثرتشان بعد از امام‏رضا(ع)، كسی همسنگ حضرت معصومه(س) نمی‏باشد. » محدث گرانقدرحاج شیخ عباس قمی به هنگام بحث از دختران حضرت موسی بن‏جعفر(ع)، می‏نویسد: «برحسب آنچه به مارسیده، افضل آنها سیده جلیله معظمه، فاطمه‏بنت امام موسی(ع)، معروف به حضرت معصومه(س) است.» بررسی‏شخصیت‏برجسته و فضایل گسترده حضرت معصومه(س) در این صفحات‏نمی‏گنجد.

● در این نوشته به برخی از ویژگیهای آن خاتون دوسرااشاره می‏كنیم:

۱) شفاعت گسترده

بالاترین جایگاه شفاعت، از آن رسول گرامی اسلام است كه در قرآن‏كریم از آن به «مقام محمود» تعبیر شده است. و گستردگی آن باجمله بلند: (ولسوف یعتیك ربك فترضی) بیان گردیده است. همانا دو تن ازبانوان خاندان رسول مكرم شفاعت گسترده‏ای دارند كه بسیار وسیع‏و جهان شمول است و می‏تواند همه اهالی محشر را فراگیرد:

▪ خاتون محشر، صدیقه اطهر، حضرت فاطمه زهرا سلام الله‏علیها.

▪ شفیعه روزجزا، حضرت فاطمه معصومه(س).

در مورد شفاعت گسترده حضرت زهرا سلام الله علیها همین بس كه‏شفاعت، مهریه آن حضرت است و به هنگام ازدواج پیك وحی طاقه‏ابریشمی از جانب پروردگار آورد كه در آن، جمله «خداوند مهریه‏فاطمه زهرا را شفاعت گنهكاران از امت محمد(ص) قرار داد.» باكلك تقدیر نقش بسته بود.

این حدیث از طریق اهل سنت نیز آمده است.

بعد از فاطمه زهرا سلام الله علیها از جهت گستردگی شفاعت،هیچ كس و حد اقل هیچ بانویی به شفیعه محشر، حضرت معصومه‏دخت موسی بن جعفر سلام الله علیها نمی‏رسد، كه امام به حق‏ناطق، حضرت جعفر صادق(ع) در این رابطه می‏فرماید: «تدخل بشفاعتها شیعتناالجنه باجمعهم‏»: «با شفاعت او همه شیعیان ما وارد بهشت می‏شوند.»

هادی دانشور


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.