دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا

غذای گرم و نرم


غذای گرم و نرم

طرز تهیه و تحلیل تغذیه ای خورش کدوحلوایی

امسال هوا دیرتر از سال‌های پیش سرد شد و در سرما، خوردن غذاهای شیرین و گرم بیش از هر زمان دیگری لذت‌بخش است...

وقتی صحبت از غذاهای شیرین می‌شود، همه فکر می‌کنند باید در غذا شکر فراوانی ریخت در حالی که افزودن ادویه‌هایی با طبیعت گرم مانند دارچین و استفاده از انواع مغزهای خام در هر چه مغذی و متناسب کردن غذاها برای فصل زمستان کمک‌کننده خواهد بود. در این میان، خورش کدوحلوایی یکی از بهترین‌هاست.

● مقدار کالری

مواد غذایی لازم برای تهیه خورش کدوحلوایی، در مجموع ۱۰۶۰ کیلوکالری انرژی دارند. در صورت تقسیم این غذا میان ۴ نفر، به هر یک از آنها ۲۶۵ کیلوکالری انرژی خواهد رسید. البته در صورتی که این خورش با برنج میل شود به ازای هر

۵ قاشق غذاخوری برنج پخته، ۸۰ کیلوکالری به این مقدار کالری اضافه خواهد شد.

● همراه این غذا

می‌توانید این خورش را با برنج کته‌شده که کمی با روغن زیتون طعم‌دار شده است، میل کنید. ماست مخلوط شده با خیار،

جوانه گندم و گشنیز نیز می‌تواند همراه غذای مناسبی باشد که وعده‌تان را تکمیل‌ کند. به این ترتیب لبنیات و سبزی‌ها هم در وعده غذایی‌تان گنجانده خواهند شد.

● طـرز تـهـیـه

ابتدا پیاز را با روغن کانولا تفت دهید و به آن تکه‌های گوشت را اضافه کنید. سپس به این مخلوط، زردچوبه و پودر سیر و یک لیتر آب بیفزایید و در قابلمه را بگذارید تا گوشت پخته شود. در تابه‌ای دیگر، کدوهای خرد شده را در کره تفت دهید و بعد از پخته شدن گوشت، به آن اضافه کنید. بعد از ۵ تا ۶ دقیقه زعفران و نمک را اضافه کنید و سپس آلو، سرکه، آبلیمو و شکر را بریزید. وقتی خورشتان جا افتاد و ۱۰ دقیقه به زمان سرو آن باقی ماند، دارچین را اضافه کنید. بعد از گذشت این مدت زمان، خورش کدو حلوایی شما آماده سرو خواهد بود.

● مـواد لازم (برای ۴ نفر)

کدو حلوایی خرد شده/۶لیوان/۱۵۰کیلوکالری

گوشت گوساله تکه شده/۳۰۰گرم/۵۵۰کیلوکالری

پیاز متوسط/۱عدد/۱۰کیلوکالری

آلو خشک/۸عدد/۶۰کیلوکالری

شکر/۱قاشق مرباخوری/۲۰کیلوکالری

کره/۲قاشق غذاخوری/۱۸۰کیلوکالری

روغن کانولا/۱قاشق غذاخوری/۹۰کیلوکالری

سرکه/۱قاشق غذاخوری/۰کیلوکالری

آبلیمو/۱قاشق غذاخوری/۰کیلوکالری

نمک، زردچوبه، دارچین و زعفران/به میزان دلخواه/۰کیلوکالری

پودر سیر/۱قاشق غذاخوری/۰کیلوکالری

● پیشنهاد سرآشپز

سامان گلریز

مدرس آشپزی

۸ راز خورش کدو حلوایی

خورش کدو حلوایی از غذاهای زمستانی‌ای است که خوردن آن در روزهای سرد سال بسیار دلپذیر است. این غذا را بیشتر مردم کردستان، کرمانشاه و حتی ارومیه می‌پزند. برای پخت این خورش، نکته‌های بسیاری را باید رعایت کرد که مهم‌ترین‌های آنها عبارتند از:

۱.کدو حلوایی‌ای که برای پخت انتخاب می‌کنید، باید کاملا نارنجی، سفت و بدون هیچ نوع لهیدگی باشد. به این ترتیب هم خورش طعم بهتری پیدا می‌کند، هم ظاهر زیبایی خواهد داشت.

۲. کدوها را به‌صورت مربع‌های نسبتا بزرگ خرد کنید و قبل از مخلوط کردن با گوشت، کمی تفت دهید. به این ترتیب تکه‌های کدو، شکل خود را حین حرارت دادن و پخته شدن حفظ خواهند کرد.

۳. سرکه و آبلیمو را در مراحل پایانی به خورش اضافه کنید زیرا اسیدی هستند و حرارت دادن آنها به مدت طولانی با تکه‌های کدو حلوایی باعث له‌شدن این سبزی می‌شود و خورش، ظاهر مناسبی پیدا نخواهد کرد.

۴. دارچین را از ابتدا به خورش اضافه نکنید زیرا هم طی حرارت دادن عطر و بوی خود را از دست می‌دهد و هم طعم خورش را تلخ خواهد کرد بنابراین در دقایق پایانی این ادویه را در غذایتان بریزید.

۵. در صورت تمایل می‌توانید به جای گوشت گوساله، گوشت گوسفند در این خورش بریزید، این انتخاب به ذائقه شما بستگی دارد.

۶. آلویی که به این غذا اضافه می‌کنید، باید از نوع برقانی باشد و از افزودن آلوهای قهوه‌ای پررنگ خودداری کنید زیرا ظاهر خورش را نامناسب خواهد کرد.

۷.برای تزیین خورش کدوحلوایی بهتر است بعد از کشیدن آن در ظرف، روی آن مخلوط خلال بادام و پسته بپاشید.

۸. همراه این غذا، ماست گزینه بهتری است البته در صورت تمایل می‌توانید خورش را با سالادی از سبزی‌های تازه میل کنید.

● اگر کم خونی دارید

این غذا برایتان مناسب است چون هم گوشت منبع آهن است و هم خوردن کدوحلوایی که از منابع بتاکاروتن محسوب می‌شود، به جذب بهتر آهن موجود در گوشت کمک می‌کند. البته می‌توانید خورش کدوحلوایی را با یک لیوان آب پرتقال ساده میل کنید تا جذب آهن آن افزایش پیدا کند.

● اگر اضافه وزن دارید

بهتر است خورش را با حداقل روغن تهیه و آن را با مقدار محدودی برنج میل کنید. می‌توانید حداقل ۵ تا ۶ قاشق غذاخوری برنج در بشقابتان بریزید و خورش را با این مقدار برنج بخورید.

● اگر یبوست دارید

بهتر است غذایتان را با یک بشقاب سبزی‌خوردن میل کنید و روی آن یک قاشق مرباخوری روغن زیتون بریزید. به این ترتیب از موادغذایی‌ای استفاده کرده‌اید که به بهبود عملکرد دستگاه گوارشتان کمک می‌کنند.