جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

ماسوله آذربایجان را دریابید


ماسوله آذربایجان را دریابید

روستای اشتبین که در ۵۰ کیلومتری ورزقان قرار دارد, مانند بسیاری دیگر از روستاهای همجوار از گزند زلزله اخیر آذربایجان شرقی در امان نماند و بخشی از خانه ها و اماکن تاریخی این روستا دچار خسارت های نسبتا جدی شده است

روستای اشتبین که در ۵۰ کیلومتری ورزقان قرار دارد، مانند بسیاری دیگر از روستاهای همجوار از گزند زلزله اخیر آذربایجان شرقی در امان نماند و بخشی از خانه‌ها و اماکن تاریخی این روستا دچار خسارت‌‌های نسبتا جدی شده است.

روستای اشتبین که بنا به ساختار منازلش به ماسوله آذربایجان معروف است و از نظر زیبایی یکی از روستاهای منحصربه‌فرد و شگفت‌انگیز کشور محسوب می‌شود، در حاشیه رودخانه مرزی ارس به فاصله حدود ۹۵ کیلومتر با شهرستان جلفا قرار گرفته و همچون نگینی زیبا در دل جنگل‌های ارسباران که مامن امنی برای حیات وحش اعم از گیاهی و جانوری نادر محسوب می‌شود، خودنمایی می‌کند.

در طراحی خانه‌های این روستای تاریخی به دلیل این که در شیب تند کوه واقع شده است هوشمندی زیادی به کار رفته است. خانه‌های قدیمی این روستا به شیوه معماری دوره صفویه و قاجاریه ساخته شده‌اند.

محمد حسن‌نژاد، نماینده مردم مرند و جلفا در مجلس شورای اسلامی درباره خرابی‌های زلزله اخیر گفت: متاسفانه زلزله اخیر خسارت جبران‌ناپذیری به بافت منازل، ساکنان وارد آورده است که اگر از جانب مسئولان توجهی صورت نگیرد بافت تاریخی روستا از بین خواهد رفت.

وی با اشاره به ساختار منازل که حیاط هر خانه ای سقف خانه دیگر است، افزود: بازسازی و تعمیر منازل باید به صورت سلسله مراتبی انجام شود، چراکه نمی‌توان خانه بالایی را مرمت کرد و از خانه پایینی غافل ماند. پس لازمه نجات روستا مرمت همه واحدهای مسکونی آسیب‌دیده از زلزله به صورت یکجاست.

تراب محمدی رییس سازمان میراث فرهنگی استان نیز در این باره گفت: هرچند تعداد واحدهای مسکونی آسیب‌دیده کلی از زلزله اخیر انگشت‌شمار بوده و به بقیه خانه‌ها خسارات جزئی چون ترک خوردگی و... وارد شده، اما سعی می‌کنیم با کمک بنیاد مسکن مرمت آنها را در اسرع وقت به اتمام برسانیم.

محمد حسن‌نژاد، نماینده مردم مرند و جلفا در مجلس از مسئولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خواست در بازسازی منازل این روستا به طور مستقیم وارد عمل شود؛ چراکه با شروع فصل سرما و تاخیر در بازسازی اماکن، ساکنان روستا مجبور می‌شوند خودشان وارد عمل شوند که این امر بافت تاریخی و زیبای روستا را به خطر می‌اندازد.

مختار سیفی، فرماندار شهرستان جلفا نیز در این باره گفت: متاسفانه با وجود ارائه گزارشات مکتوب به سازمان میراث فرهنگی استان هیچ کدام از مسوولان میراث فرهنگی با بنده ارتباطی نداشتند و بنا به گزارش همکاران، اقدام کارشناسان میراث فرهنگی بازدید صرف از محل آسیب‌دیده است و هنوز عکس‌العملی از جانب آنها مشاهده نشده است.

وی ادامه داد: با توجه به این که بافت این روستا خاص و منحصربه‌فرد است و در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیده لذا هر گونه تغییر و تحول ساختاری نیاز به مجوز از سازمان میراث فرهنگی دارد، چرا که در غیر این صورت ساکنان روستا با اقدامات خود ساختار و بافت روستا را دگرگون کرده و آن را از حالت انحصاری خارج می‌کنند.

قربان محمدی رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجان شرقی نیز معتقد است: در جریان بازدیدی که از سوی کارشناسان بنیاد مسکن و میراث فرهنگی استان از روستای اشتبین صورت گرفت قرار شد الگوی ساخت خانه‌ های آسیب ‌دیده را میراث فرهنگی ارائه دهد. همچنین ناظر و کارشناسی معرفی کند که کار بنیاد مسکن را نظارت کند.

سعیده دلال علیپور