سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
اینترنت و مخاطرات زبان و خط فارسی
با پیشرفت روزافزون دانش و فناوری در قرون اخیر، چهره جهان بهشدت متحول شده و در حقیقت تبدیل به دهکدهای شده که آدمها و کشورها در آن، در ارتباطی تنگاتنگ با هم هستند، همچون آدمها در ده. و یکی از عمومیترین مظاهر این ارتباط، شبکه اینترنت است که همچون توری تمام جهان را دربر گرفته است و چون برخاسته از ینگه دنیا است چنان رواجدهنده فرهنگ آمریکایی است که حتی کشورهای غربی چون فرانسه و انگلیس بهشدت نگران از بین رفتن تنوع فرهنگی هستند. البته نگران فرهنگ خودشان و نیز اشاعهدهنده زبان انگلیسی است به دلایلی آشکار که دیگر ذکر نمیکنیم.
از دیگر خصوصیات دنیای جدید اینکه دانش و فناوری در آن بهشدت در حال گسترشاند و از این دانش و فناوری پارههایی به ما رسیده - چون اجزایی یا ماشینآلاتی از یک کارخانه - و اینجا البته کارخانهای موجود نیست و همه چیز بهشدت در حال تغییر است؛ به تاثیر این اجزا یا برای تناسب با این اجزا. و کارخانه قدیم از بین رفته و استادکاران ذوالفنون کهن، کهنه و بیکار ماندهاند و بعد از چندی یکی از پی دیگری چونان گنجی از معارف و سنن و فنون قدیم در دل خاک نهان میشوند و از این اجزا کمتر سودی حاصل است، اگر مادیات را در نظر بگیریم و هزاران زیان، اگر معنویات را در نظر بگیریم، مخصوصا اگر بر این اجزا مسلط نشویم و آنها را در جهت مقاصد خود بهکار نگیریم و اینترنت و رایانه یکی از این اجزا است. گفتیم که دانش و فناوری در جهان بهشدت در حال پیشرفت و گسترشاند و طبعا مفاهیم و اصطلاحاتشان هم به تبع آن گسترش مییابد. هر کشوری برای توسعه نیازمند این دانش است و آن مفاهیم و آن... .
و چون دیگر اجزای کارخانه قدیم، زبان و خط فارسی در این زمان دچار مخاطراتی شده - بس بزرگ - که میتواند با سرعتی که اینترنت در ایجاد ارتباط و اشاعه فرهنگ و زبان و خط ایجاد کرده است - و در سکوت دستگاههای مرتبط - در عرض چند سال زبان و خط فارسی را تبدیل به ابزار موزهای نفیسی کند که زمانی هم، ازآن استفاده میشده است به جز رفع احتیاجات روزمره.
و رفع این مخاطرات طبعا میسر نخواهد بود مگر با تلاشی همهجانبه و سترگ (که البته با بهکارگیری فناوری هزاران بار سهلتر خواهد بود) و ایجاد بانکها و فرهنگها و نرمافزارهای بانک اطلاعات جامع زبان و ادبیات فارسی، فرهنگ جامع زبان فارسی، فرهنگ دوزبانه و زبانهای دیگر، نرمافزار هوشمند صنایع بدیعی، نرمافزار اصلاح و یکسانسازی متون فارسی، بانک اطلاعات اشعار فارسی یا کتابخانه الکترونیک اشعار فارسی، بانک اطلاعات متون نثر فارسی یا کتابخانه الکترونیک متون نثر فارسی، بانک اطلاعات اعلام، نرمافزار یکسانسازی اعلام و تهیه فهرست اعلام و پاورقیها، نرمافزار راهنمای متون و... منافع مادی و معنوی بیشماری دارد که در نظر اول به چشم نمیآید.
نگارنده با آشنایی بسیار مختصر با دو حوزه زبان و ادب فارسی و رایانه (و امکاناتآن در حوزه زبان و فناوری اطلاعات آن) و دلی که برای میهن و همه مظاهرش (مردم و فرهنگ و دین و زبان) و نیز فرهنگ راستین تمام ملل میتپد، موارد فوق و لزوم آن و توان خود برای ایجاد ساختاری برای انجام آنها را به گوش نهادهای مرتبط رسانیده ولی چنان با بیاعتنایی دستگاهها روبهرو شده که چاره را در همیاری و ارتباط جمعی بزرگان عرصه زبان و ادب دیده است که اگر یار اهل است، کار سهل است. لذا جهت بهرهگیری از رای روشن صاحبنظران و خردمندان برای انجام مقدمات این کار سترگ، مسائل و مخاطرات پیشآمده و راهحلی برای آنها طی طرحهایی مستقل در شمارههای آینده مطرح میگردد.
امید است با یاری صاحبنظران و استادان عرصه ادب و فرهنگ و ترجمه و عرصههای دیگر گامی برداشته شود در جهت حفظ تمامیت خط و زبان فارسی - و کشور - و اشاعه فرهنگ ایرانی - اسلامی - که به شدت مهجور و ناشناس مانده (هم از آشنا و هم از بیگانه) و ایجاد وفاقی عمومی بین اندیشمندان این حوزه در سطح ملی
مسعود نظری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست