جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

۹۰ كتاب نوشت تا عقایدش را جهانی كند (در این روز ۲۰ سپتامبر)


۹۰ كتاب نوشت تا عقایدش را جهانی كند (در این روز ۲۰ سپتامبر)

بیستم سپتامبر زادروز مبارز معروف اصلاحات اجتماعی ، آپتن سینكلر، است كه بسال ۱۸۷۸ به دنیا آمد و ۹۰ سال عمر و ۲۵ نوامبر ۱۹۶۷ در گذشت.
سینكلر با این كه تا ۱۹۳۴ عضو حزب كمونیست آمریكا …

بیستم سپتامبر زادروز مبارز معروف اصلاحات اجتماعی ، آپتن سینكلر، است كه بسال ۱۸۷۸ به دنیا آمد و ۹۰ سال عمر و ۲۵ نوامبر ۱۹۶۷ در گذشت.

سینكلر با این كه تا ۱۹۳۴ عضو حزب كمونیست آمریكا بود ، ولی به نوعی سوسیالیسم ملایم عقیده داشت. وی برای ایجاد اتحادیه های كارگری (و كارمندی)، ممنوع شدن كاركردن نوجوانان ، رعایت اخلاقیات در كسب و كار ، آزادی های مدنی، وجود رسانه های روراست و صادق، تامین عدالت اجتماعی، محدود بودن میزان درآمد و ثروت و مالكیت، اصلاح آموزش و پرورش، تنظیم خانواده، تبدیل جهان به یك جامعه مشترك المنافع تعاونی، تامین رفاه انسانها به گونه ای كه نگرانی نداشته باشند ، تقویت قوه ابتكار و اختراع و كشفیات تازه با هدف آسایش هرچه بیشتر بشر مبارزه می كرد و برای جهانی ساختن این افكار و آرزوها ۹۰ كتاب نوشت كه به بیشتر زبانها ترجمه شده اند و در بعضی كشورها مطالعه آنها از سوی احزاب چپگرا تشویق می شده است.

سینكلر كه در بالتیمور آمریكا به دنیا آمده بود شاید تنها مولف در جهان بود كه به منظور كسب درآمد كتاب نمی نوشت. وی در خاطراتش كه كتابی است قطور نوشته است : اگر پس از مرگ ، قلب مرا بشكافند در آنجا دو واژه خواهند یافت: «عدالت اجتماعی». وی در جای دیگر این كتاب نوشته است: من برای كمك به رسیدن انسان به عدالت ، تنها یك سلاح دارم و آن قلم من است و این سلاح را تا زنده ام در خدمت بشر بكار خواهم برد.

تحت تاثیر نوشته های سینكلر، آمریكا شاهد چند اعتراض اجتماعی بزرگ بود. با وجود این، وی خشونت را برای رسیدن به هدف رد می كند و می گوید: روزی كه انسانها روشن شوند و حقوق خود را بشناسند ، آن وقت است كه عدالت اجتماعی برقرار می شود، زیرا همه قدرتها ناشی از انسانند و فعلا بسیاری از انسانها به علت بی اطلاعی و درگیری با تلاش معاش این قدرت را « ندانسته » و رایگان به جماعت كمی واگذار می كنند و این جماعت از این قدرت برضد خود آنان استفاده می كند.

نخستین كتاب سینكلر « جنگل » عنوان داشت كه در ۱۹۰۶ انتشار یافت و درباره آلوده بودن بسته بندی گوشت در شیكاگو است. تاثیر این كتاب چنان بود كه دولت آمریكا سازمان ملی غذا و دارو را برای نظارت بر این مواد را تاسیس كرد.

كتابهای مهم دیگر سینكلر عبارتند از : « نفت » كه در آن پرده از توطئه های كمپانی های نفت كه این منابع عمومی متعلق به همگان را به چشم ملك شخصی نگاه و مورد بهره برداری قرار می دهند برداشته ، به آنها تاخته و همچنین نوشته است : تا زمانی كه یك ملت دارای منابع طبیعی رایگانی چون نفت است كه پول مفت عاید آن می كند نمی توان در باره كارایی و شایستگی دولت مربوط قضاوت كرد، زیرا پول مفتی را به چنگ می آورد و خرج می كند و.... كتاب دیگرسینكلر « منافع مذهب » عنوان دارد كه آن ضمن تاكید فراوان بر اهمیت اخلاقیات و تقویت روح نوشته است كه شرط روحانی شدن باید « بی علاقگی به پول بیش از نیازفردی » باشد و جامعه روحانیت نباید اجازه دهد كه پولدوستان به این كسوت درآیند. « قدم رو » عنوان كتاب دیگر اوست كه در آن شدیدا به روش و برنامه های موجود آموزش و پرورش حمله برده و نوشته است كه با این برنامه ها و روش نمی توان انسان كامل به بار آورد و انسان كامل كسی است كه حقوق خود را بشناسد و به حقوق دیگران احترام بگذارد و بداند كه این دنیا متعلق به او و یا عده ای معدود نیست.« كتاب سلطان زغال سنگ » بر ضد راكفلر است و محتوائی نظیر كتاب « نفت » دارد و در آن خواسته است بگوید كه به راكفلر چه كسی این حق را داده كه خود را مالك مطلق معادن زغال و آهن آمریكا بداند كه از میلیونها سال پیش در دل زمین ــ زمینی كه متعلق به همه مردم است انبار شده بودند. عنوان كتاب دیگرش« دندانهای اژدها » است كه او را برنده جایزه پولیتزر كرد. كتاب معروف او كه هنوز میان دانشجویان روزنامه نگاری دست به دست می گردد « براس چك » عنوان دارد كه در آن به وجود انحطاط و تباهی در ژورنالیسم و این كه برخی از روزنامه نگاران عامل و زر خرید قدرتمندان و ثروتمندان شده اند اشاره كرده و این فرضیه را مطرح ساخته كه بدون یك ژورنالیسم روراست و صادق، بشر به مقامی كه باید نخواهد رسید و در مرحله ای كه ایستاده است« درجا » خواهدزد . وی رسانه های هرملت را پایه هر گونه پیشرفت و اقتدار ، بقاء فرهنگ و تمدن و پاسدار حقوق آن ملت می داند.

از كارها ی دیگر سینگلر كه تاكنون به ندرت اندیشمندی انجام داده است نوشتن كتاب یازده جلدی « تاریخ نا گفته » است كه جمعا ۷ هزار و ۳۶۴ صفحه دارد.

وی بارها علنا از روش و رفتار مقا مات شوروی ــ نه سوسیالیسم آن كشور ــ انتقاد كرده بود و بعید دانسته بود كه بتوان با آن روش ، سوسیالیسم را به پیروزی رساند. وی گفته بود كه مقامات شوروی به آن چه كه اندرز می دهند عمل نمی كنند و معنای آن این است كه معتقد به حرفهای خود (سوسیالیسم) نیستند و تنها می خواهند برای حفظ مقام از آن سوء استفاده كنند و دستاویز قرار دهند.