یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

حلیم؛ غذای ماه


حلیم؛ غذای ماه

حلیم جزو غذاهای خوشمزه‌ای است که هم به عنوان صبحانه و هم به عنوان افطاری ماه مبارک رمضان در سفره ما ایرانیان زیاد به چشم می‌خورد. اما از آنجا که از مقدار زیادی گوشت قرمز و دنبه …

حلیم جزو غذاهای خوشمزه‌ای است که هم به عنوان صبحانه و هم به عنوان افطاری ماه مبارک رمضان در سفره ما ایرانیان زیاد به چشم می‌خورد. اما از آنجا که از مقدار زیادی گوشت قرمز و دنبه در تهیه آن استفاده می‌شود، می‌تواند چربی حیوانی‌اش برای برخی از افراد مضر باشد، مخصوصا برای کسانی که دچار مشکلات قلبی و عروقی هستند...

این افراد می‌توانند حلیم‌شان را با گوشت سفید مانند مرغ یا بوقلمون تهیه کنند تا مضرات گوشت قرمز دامن‌گیرشان نشود اما کسانی که بیماری خاصی ندارند می‌توانند حلیمی را که با گوشت قرمز پخته شده به مقدار متعادل در هفته میل کنند. اما خوردن هر روزه حلیم توصیه نمی‌شود زیرا علاوه بر افزایش چربی و فشار خون موجب چاقی هم می‌شود زیرا غذایی پرکالری است.

یادتان باشد حلیمی که با گوشت سفید مانند گوشت مرغ یا بوقلمون تهیه شده باشد، مفیدتر است؛ به شرط آن که در حد متعادل مصرف شود زیرا غذای سنگینی است و بنابراین نباید این غذای پرکالری را در وعده اصلی غذایی استفاده کرد و بهتر است زمان خوردنش بعد از وعده غذایی اصلی نباشد.

در ضمن، بهتر است به جای روغن جامد و کره از روغن‌های مایع مثل روغن زیتون و کنجد و به جای شکر از عسل (یا حتی بدون شکر) استفاده شود. بعضی‌ها حلیم را با نمک می‌خورند و از آنجا که غلات خود دارای سدیم هستند، اگر حلیم را با نمک هم بخوریم، برای سلامت قلب‌ و عروق ضرر دارد و نه تنها فشار خون را بالا می برد؛ بلکه از بازجذب کلسیم در کلیه‌ها جلوگیری می‌کند و با دفع مقدار بیشتر کلسیم، شخص دچار پوکی استخوان، راشیتیسم (نرمی استخوان در کودکان) و استئومالاسمی (نرمی استخوان در بزرگسالان) می‌شود.

بنابراین اگر عادت کنیم در بیشتر غذاها (مخصوصا حلیم) به جای نمک و شکر از عسل یا شیره‌های گیاهی و طبیعی مثل شیره انگور و خرما استفاده کنیم، مفیدتر خواهد بود.

برلیانت بزرگمهر/ دبیر انجمن تغذیه ایران