یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

دیپلماسی دیجیتال ترفند نوین غرب


دیپلماسی دیجیتال ترفند نوین غرب

واکاوی اهداف پنهان دولت آمریکا در «دیپلماسی رسانه ای» علیه ایران

دولت ایالات متحده آمریکا پس از اینکه تمامی تحریم ها و تهدیدهای خود علیه جمهوری اسلامی را در بن بست کامل و نقشه های خود را نقش بر آب دیده است و به این نتیجه قطعی رسیده که دیپلماسی بین المللی در ایجاد اجماع جهانی علیه ایران اسلامی در دنیای امروز دیگر به هیچ عنوان امکان پذیر نیست، به «دیپلماسی دیجیتال» یا «دیپلماسی رسانه ای» علیه کشورمان روی آورده است.

به بیان دیگر باید گفت دولتمردان آمریکایی هنگامی که دریافتند در دنیای حقیقی نمی توانند بر عزم و اراده ایرانیان در رسیدن به قله های پیشرفت و توسعه همه جانبه خدشه ای وارد کنند، دست به دامان دنیای مجازی شده و تمام تلاش و توان خود را معطوف به این مسئله کرده اند که به هر قیمتی شده جمهوری اسلامی را مورد حمله رسانه ای قرار دهند.

بر همین اساس نبرد رسانه ای با دایر شدن صدها هزار شبکه ماهواره ای و سایت های خبری اینترنتی فارسی زبان آغاز شده است که از آن به عنوان جنگ نرم یاد می کنیم.

اما این دیپلماسی رسانه ای دشمن در یک سال و نیم اخیر و پس از حوادث انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری سال گذشته ابعاد جدیدتر و میدانهای وسیع تری را شامل شده و به نوعی می توان گفت که دشمن با ملاحظه برخی آشوب گری ها و فتنه انگیزی فتنه گران داخلی در این مدت بسیار امیدوار شده تا شاید از این راه بتواند به جمهوری اسلامی ضربه وارد کند.

پخش ساعت ها برنامه تحلیل و تفسیر خبری از شبکه های ماهواره ای درباره حوادث پس از انتخابات و دخالت آشکار آنان در مسایل داخلی ایران نمونه بارز دیپلماسی رسانه ای دشمن علیه میهن اسلامیمان می باشد، که در گزارش امروز و فردای کیهان به واکاوی ابعاد جنگ نرم دشمن و پشت پرده های نقش دولت آمریکا در این نبرد رسانه ای خواهیم پرداخت.

● دیپلماسی دیجیتال چیست؟

در ادبیات سیاسی، واژه دیپلماسی یا دیپلماتیک به فعالیت بین کشورها گفته می شود که در عرصه بین الملل این روابط دارای اهدافی از جمله بهبود روابط سیاسی، هم پیمانی له یا علیه کشورهای دیگر، بستن قراردادهای اقتصادی، فرهنگی، نظامی و... است.

اما در سال های اخیر و با گسترده شدن فضای رسانه ها از جمله شبکه های اینترنت و ماهواره، کشورهای غربی و در رأس آن دولت آمریکا فعالیت های رسانه ای خود را در حمایت یا علیه هر کشوری که بخواهد دنبال می کند. به عنوان مثال آمریکا در فضای مجازی در حمایت از رژیم صهیونیستی سنگ تمام گذاشته و به نوعی به دنبال متقاعد کردن افکار عمومی جهان در پذیرش اشغالگران فلسطین است، یا در تخریب چهره جمهوری اسلامی و نشان دادن ایران به عنوان یک کشور تروریست بسیار فعال است، که همین فعالیت امروزه به عنوان دیپلماسی دیجیتال یا رسانه ای معروف شده است.

دیپلماسی رسانه ای واژه تقریبا جدیدی در دنیای رسانه به حساب می آید و دولت ایالات متحده آمریکا در حال حاضر پرچمدار آن محسوب می شود که بودجه های بسیار کلانی را هم در همین راستا علیه جمهوری اسلامی اختصاص داده است.

براساس اخبار موجود دولت باراک اوباما برای سال مالی ۲۰۱۰ میلادی مبلغ ۷۴۵ میلیون دلار برای گسترش برنامه صدای آمریکا (VOA) و راه اندازی فیلترشکن برای کشورمان از کنگره این کشور درخواست کرده است.

● اعضاء دیپلماسی رسانه ای آمریکا

شورای دولتی پخش برنامه های رادیو و تلویزیون آمریکا و یا به عبارتی دیگر «هیئت مدیران خبررسانی آمریکا» که بر خبررسانی های بین المللی تحت حمایت دولت ایالات متحده نظارت کامل دارند، هیئتی ۹ نفره متشکل از اعضای دو حزب جمهوری خواه و دمکرات هستند.

هشت نفر از اعضای این هیئت به وسیله رئیس جمهور و با تأیید مجلس سنا انتخاب می شوند و نفر نهم نیز وزیر امور خارجه یا نماینده وی است که در حال حاضر خانم هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه دولت آمریکا این مسئولیت را برعهده دارد.

شورای دولتی پخش برنامه های رادیو و تلویزیون آمریکا (BBG) که درواقع دیپلماسی رسانه ای دولت آمریکا را طراحی و هدایت می کنند برای سال ۲۰۱۰ میلادی مبلغ ۷۴۵ میلیون دلار برای گسترش برنامه صدای آمریکا- VOA- و راه اندازی فیلترشکن برای کشورهای ایران و چین، از کنگره درخواست کرد.

● هیلاری کلینتون، مادرخوانده سیاست نوین علیه ایران

نیویورک تایمز در گزارشی به نقش تعیین کننده هیلاری کلینتون در دیپلماسی دیجیتال آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران می پردازد و می نویسد: «در میدان دادن به این شکل از دیپلماسی جدید علیه حکومت ایران، نقش هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا انکارناپذیر است. درواقع هیلاری کلینتون به عنوان «مادرخوانده» دیپلماسی دیجیتال و سیاست نوین دولت آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود.»

در ادامه این گزارش که به قلم لیختن اشتاین است، یادآور می شود: «با این حال همچنان روش های سنتی دیپلماسی در جهان امروز حاکمیت دارند اما به هر حال در قرن بیست و یکم امثال دیپلماسی توئیتری هم در حال رشد و توسعه هستند. این موضوع معرف یک تغییر گسترده در شکل و راهبرد دیپلماسی سنتی و مشوق فعالیت های سایبری در این عرصه است، به قول «راس»- مشاور وزارت امور خارجه آمریکا- در دنیای امروز خطوط ایدئولوژیک لیبرال و محافظه کار دیگر توان انطباق با پویایی زمان را ندارند.» هیلاری کلینتون در یک سخنرانی ۴۵ دقیقه ای پس از زلزله هائیتی، آزادی دسترسی به اینترنت را از اولویت های حقوق بشری و سیاست خارجی دولت آمریکا اعلام کرد.

● آغاز دیپلماسی فعال رسانه ای آمریکا علیه ایران

کشورهای استکباری غرب و در رأس آن دولت آمریکا سالهاست که علیه کشورمان برنامه هایی را در شبکه های ماهواره ای و اینترنتی دنبال می کنند اما حوادث انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته فرصت طلایی را در اختیار آنان قرارداد تا به طور همه جانبه وارد نبردی رسانه ای با دامنه ای وسیع علیه جمهوری اسلامی ایران شوند.

در پی انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته توانمندی گوشی های تلفن همراه و تکنولوژی ارتباطی به کار رفته در آنها در سازماندهی تحرکات اجتماعی و ثبت تصاویری نظیر مرگ ندا آقاسلطان و انتشار اخبار راست و دروغ فراوان به نوعی توجه دیپلماسی رسانه ای غرب و آمریکا علیه ایران را جلب کرد.

«جردکوهن» از کارمندان بخش برنامه ریزی سیاسی وزارت خارجه آمریکا در همان زمان در دیداری که از یوتیوب داشت، ویدئوی مرگ آقاسلطان را روشن ترین نمونه ویدئویی علیه حکومت ایران دانست و تصریح کرد که یوتیوب از هر سیستم اطلاعاتی دیگری کارایی بیشتری علیه جمهوری اسلامی دارد، چرا که کاربران ایرانی خود ویدئوهای آن را تولید می کنند! چون بیشتر اطلاعاتی که غرب از حوادث داخلی ایران به دست می آورد از طریق یوتیوب و توئیتر بود.

سیاست ظاهری اعلام شده رئیس جمهور آمریکا عدم دخالت در انتخابات ایران بود اما مشاوران و معاونان وزارت امور خارجه آمریکا در پشت پرده این سیاست ظاهری به دنبال حفظ شرایط موجود در توئیتر و یوتیوب بودند، چرا که بر نقش تأثیرگذار توئیتر در انتقال پیام ها و انعکاس بیانیه های سران فتنه واقف بودند، از طرفی هم هیچ سابقه ای از علم کردن یک شبکه اطلاعاتی اجتماعی در حوادث پس از انتخابات ایران تا آن موقع وجود نداشت و هیچ قانونی هم در این باره نوشته نشده بود.

یکی از معاونین هیلاری کلینتون در گزارش نیویورک تایمز می گوید: «همین که هیلاری کلینتون تصمیم گرفت تا اقدام ما در حمایت و هدایت توئیتر را محکوم نکند خود به این معنا بود که دولت ایالات متحده می خواهد این موج ادامه پیدا کند، همه چیز خیلی سریع اتفاق می افتاد، ما تلاش کردیم تا شرایط را برای ادامه ارتباطات مردم ایران فراهم آوریم.»

به تصریح نیویورک تایمز، «جرد کوهن» ۲۸ ساله و «الک راس» ۳۸ ساله که از کارمندان برنامه ریزی سیاسی و مشاورین وزارت امور خارجه آمریکا هستند، پس از «باراک اوباما» و «جان مک کین» معروف ترین افراد قابل نام بردن در توئیتر هستند و پیام های بی شمار آنها که ترکیبی از دیپلماسی و زبان عامیانه است شهرت بسیاری یافته است.

● تخریب عقاید و تضعیف باورهای دینی مردم

یکی از مهمترین اهدافی که غربی ها و در رأس آن دولت آمریکا علیه کشورمان دنبال می کنند تخریب عقاید و تضعیف باورهای دینی و از بین بردن ارزش های ملی و مذهبی مردم خصوصاً جوانان کشورمان است.

اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با گزارشگر کیهان می گوید: «امروز با این واقعیت انکارناپذیر روبرو هستیم که غربی ها و استکبار جهانی با استفاده از فضای اینترنت و شبکه های ماهواره در جهت تخریب باورهای دینی در میان مردم ما هستند و این نبرد آنها در حوادث پس از انتخابات نمود عینی پیدا کرد.»

کوثری معتقد است که اگر در برخی موارد شاهد اثرات تخریبی رسانه های دشمن در ذهن جوانان بودیم نشان می دهد که مسئولان فرهنگی کشورمان هنوز راهکارهای مناسبی را برای مقابله با جنگ نرم نیافته اند.

دکتر علی اکبر شعبانی نیا، کارشناس علوم سیاسی و استاد دانشگاه به سرویس گزارش کیهان می گوید: «الان دولت آمریکا به این موضوع پی برده که افراد مخالف جمهوری اسلامی که در خارج از ایران فعال هستند دیگر نمی توانند اقدام موثری علیه ایران داشته باشند، از همین رو بودجه ای که به عنوان کمک در اختیار آن گروه ها قرار داشت را قطع کردند و می خواهند بودجه مذکور را در راه گسترش شبکه های ماهواره ای و اینترنتی بکار برند، چون به این نتیجه رسیده اند که با استفاده از فضای سایبر بهتر می توانند علیه کشورمان فعالیت داشته باشند.»

این کارشناس علوم سیاسی در ادامه می گوید: «اخیراً دولت ایالات متحده برخی تحریم های اینترنتی علیه ایران را حذف کرده و به نوعی دستور گسترش فعالیت های شبکه های مجازی را صادر نموده است. هدف از این کار هم ارتباط با نیروهای مخالف جمهوری اسلامی در داخل است، یعنی دشمنان ما به خوبی به اهمیت فضای مجازی در جنگ با ایران اسلامی پی برده اند و با گسترش نرم افزارهای فیلترشکن سعی دارند افکار عمومی مردم ایران را با خود همراه کنند.»

این استاد دانشگاه به ارایه راهکارها در مقابله با جنگ نرم دشمن اشاره می کند و می گوید: «مهمترین راهکار مقابله با جنگ نرم فرهنگسازی استفاده از اینترنت و ماهواره در میان خانواده های ایرانی است، از طرفی هم با گسترش بخش های سایبری می توان به جنگ با آنان پرداخت در این باره هم ارتش سایبری سپاه پاسداران تاکنون موفقیت های قابل توجهی کسب کرده است، اما متأسفانه این موفقیت ها به طور دقیق به مردم اطلاع رسانی نشده است. »

● پدافند فرهنگی در برابر تهاجم فرهنگی

«مقاومت فرهنگی در برابر تهاجم فرهنگی یک نوع پدافند است که مورد توجه عمیق دولت است و اجازه نخواهیم داد لیبرالیسم فرهنگی وارد کشور شود یا اشاعه پیدا کند.»

محمد عظیمی معاون حقوقی و امور مجلس وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن بیان مطالب فوق می گوید: «اعتبار ۱۵۰۰ میلیارد تومان برای فعالیت های فرهنگی استان ها در سال جاری در نظر گرفته شده که در سفرهای استانی رئیس جمهور بین استان ها توزیع می شود و استان ها از محل این اعتبارات فعالیت های فرهنگی خود را توسعه خواهند داد.»

معاون وزیر ارشاد می گوید: «دولت به تمام معنا رویکرد فرهنگی خود را عملیاتی می کند و تلاش ما این است تا ضریب مقاومت مردم در مقابل فرهنگ های مهاجم با احیای ارزش های اسلامی و فرهنگ ناب انقلابی و اسلامی افزایش پیدا کند و مردم بتوانند فرهنگ ناب اسلامی را در مقابل فرهنگ های بیگانه عرضه کنند.»

براساس اطلاعات موثق منتشر شده، وزارت امور خارجه آمریکا اخیراً در تغییر سیاستی آشکار از ادامه پرداخت پول نقد و حمایت های مالی به برخی گروه های فعال ایرانی مخالف جمهوری اسلامی مقیم کشورهای اروپایی و آمریکایی که گفته می شود هدفشان ارتقای دموکراسی در ایران بوده خودداری کرده و تلاش می کند پول خود را خرج تسهیل ارتباطات میان ایرانیان مخالف داخل کشور و سران فتنه و اغتشاشگران کند.

از طرفی هم گفته می شود آمریکا حتی برخی تحریم های اینترنتی خود را درباره ایران حذف کرده تا نرم افزارهای فیلترشکن و پیام رسان و در کل فضای سایبر در ایران توسعه پیدا کند، چرا که استکبارجهانی دریافته که در جنگ نرم بهتر می تواند به موفقیت هایی علیه ایران اسلامی دست پیدا کند.

حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ به خوبی به دولتمردان آمریکا فهماند که از راه مجازی راحت تر می توانند به اهداف ضدایرانی خود برسند از همین رو راه اندازی شبکه های فارسی زبان ماهواره ای و دایر نمودن میلیون ها سایت خبری و وبلاگ در فضای اینترنت و صرف بودجه های میلیاردی در گسترش ماهواره و فضای سایبر به عنوان مهمترین ابزار دشمنان جمهوری اسلامی در دستور کار آنان قرار گرفت و هر کدام به نوعی درصدد جریان سازی های خبری علیه کشورمان بوده و هر راست و دروغی را به هم می بافند تا شاید بتوانند در براندازی نظام اسلامی ایران تاثیرگذار باشند و نقش مهمی ایفا کنند.

با این حال دیپلماسی دیجیتال و رسانه ای شیطان بزرگ در یک سال و نیم اخیر بسیار فعال شده و دامنه وسیعتری را به خود اختصاص داده که لازم است مردم و مسئولان کشورمان در جبهه جنگ نرم با آگاهی بیشتری حرکت کنند و با تمامی تاکتیک ها و ترفندهای دشمن به خوبی آشنا باشند.

● نقش رسانه ها در دیپلماسی کشورها

امروزه دیپلماسی و سیاست خارجی کشورها به عنوان یک عامل تعیین کننده در نظام بین الملل تحت تاثیر و تعامل تحولات شگرف در عرصه ارتباطات قرار گرفته است. علیرضا کریم نیا، کارشناس و تحلیل گر مسائل سیاسی به گزارشگر کیهان می گوید: «دیپلماسی رسانه ای و دیجیتال به عنوان یکی از شاخه های اصلی فعالیت های دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی در دنیای امروزی پدیدار شده است و بخش قابل توجهی از دیپلماسی عمومی کشورها به ویژه کشورهای قدرتمند جهانی را به خود اختصاص داده است. برهمین اساس اگر کمی دقت کنیم خواهیم دید که در دهکده جهانی امروزی دیپلماسی رسانه ای از رسانه ها در جهت ارتقای سیاست خارجی کشورها استفاده می کند و رسانه به مثابه ابزاری در دیپلماسی تلقی می شود که با استفاده از این ابزار مدرن و تاثیر گذار، دیپلمات ها و سیاست گذاران می توانند نیات و مقاصد خود را به عنوان دیپلماسی کشورشان مورد محک و در معرض چالش های دیپلماتیک جهانی قرار دهند.»

این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه تحلیل خود تصریح می کند: «رسانه ها بر دیپلماسی و سیاست خارجی کشورها تاثیرگذار بوده و «دیپلماسی رسانه ای» نیز عمدتاً در راستای سیاست خارجی، منافع ملی کشورها و تاثیرگذاری بیشتر بر افکارعمومی و تغییر و تحولات داخلی و خارجی عمل می کند، اما با این حال برخی کشورهای استکباری و خصوصا دولت ایالات متحده آمریکا، از رسانه به عنوان ابزاری علیه دیگر کشورها و خصوصاً در مقابله با جمهوری اسلامی از آن بهره می برد که اوج فعالیت براندازانه آنها را در حوادث پس از انتخابات سال گذشته ملاحظه کردیم.»

● دیپلماسی رسانه ای ایران قوی تر از آمریکاست

دولت باراک اوباما و کنگره آمریکا در گزارش هایی مستند و مستدل اذعان کردند که جمهوری اسلامی ایران در طول یک سال اخیر توانسته در عرصه فعالیت های سایبری و شبکه مجازی هر اقدام آنان را خنثی کند و به نوعی کشورمان در جنگ نرم اخیر با شیطان بزرگ پیروز میدان بوده است.

حجت الاسلام والمسلمین حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات کشورمان چند روز پیش در جمع خبرنگاران به بخش هایی از ابعاد وسیع دفاع مقدس در جبهه جنگ نرم با استکبار جهانی و از پیروزی کشورمان سخن گفت. بخشی از سخنان وزیر اطلاعات را بخوانید: « در بحث فتنه ۸۸ یکی از موفقیت های بزرگ ما مقابله با این فتنه بود که با توجه به ملاحظات مدنظر بسیاری از مباحث را مطرح نمی کنیم اما در این زمینه از جمله شبکه مجازی فعالیت گسترده ای را انجام داده ایم.»

وی درخصوص گزارش اوباما در زمینه شبکه های مجازی در ایران تصریح کرد: « در گزارش اوباما و کنگره آمریکا، آنها اذعان کردند که جمهوری اسلامی در شبکه مجازی در طول این مدت توانسته به هر اقدامی که آنها انجام داده اند رو دست بزند و جمهوری اسلامی توانست جلوی اقدامات براندازانه آنها در فضای مجازی را بگیرد.» وزیر اطلاعات با تاکید بر اینکه شبکه مجازی از ساخته های سرویس های اطلاعاتی کشورهای بیگانه است، گفت: «بحمدالله با عشقی که در مجموعه وزارت اطلاعات و سیستم اطلاعاتی کشورمان وجود دارد توانستیم از فتنه بزرگ که با هزینه های سنگین کشورهای آمریکایی، موساد و انگلیس و غیره پشتیبانی شد جلوگیری کنیم.»

● حمایت های مالی آمریکا از خبرسازی رسانه ای علیه ایران

امروز با این واقعیت غیرقابل انکار و مستند روبرو هستیم که برخی از کشورهای غربی و در راس آنها دولت آمریکا حمایت های مالی مستقیمی را از خبرسازی های رسانه ای و دروغ پردازی در عرصه مجازی علیه ایران داشته و دارند.

به عنوان مثال فردی که پشتیبانی خبری برای سران فتنه داشته چندی قبل دستگیر شد و به کمک های سرویس های اطلاعاتی سازمان سیا در آمریکا که در اختیار وی قرار می داد اعتراف کرد.

همچنین فردی که از کشور فرار کرده و بیانیه های سران فتنه را تهیه و تدوین می کرد از حمایت های سرویس های اطلاعاتی غربی و آمریکایی خبر داده است.

حتی گفته می شود که استکبار جهانی برای براندازی نظام جمهوری اسلامی یک میلیارد دلار به سران فتنه کمک کرده است.

ترفند مجازی راه اندازی کمپین حمایت از زندانیان سیاسی

در دوران فتنه ۸۸ یکی از ترفندهای دشمنان در فضای مجازی راه اندازی کمپین هایی در حمایت از زندانیان سیاسی و آشوبگران بود، به گونه ای که دشمنان با استفاده از شبکه های ماهواره ای و اینترنتی به انحای مختلف می خواستند به مقابله با جمهوری اسلامی بپردازند، و در این میان به هر دروغ مضحکی هم متوسل می شدند.

یکی از نمونه های آن این است که با ایده یکی از کاربران شبکه فیس بوک، کمپینی با عنوان حامیان خانواده زندانیان سیاسی در ایران تشکیل شد. کاربران فیس بوک با عضویت در آن و با انتخاب یکی از افراد موجود در آلبوم عکس، خود را خواهر یا برادر این زندانیان عنوان کرده و با این کار به حمایت مجازی از اغتشاشگران حوادث پس از انتخابات می پردازند. اما نکته جالب این کمپین وجود نام و تصویر برخی از افراد است که نه تنها سیاسی نیستند بلکه با جرم هایی تاسف بار در زندان بسر می برند.

از جمله این افراد سعید. م است که پرونده وی به دلیل جرم هایی از جمله راه اندازی سایت های مستهجن فارسی، انتشار تصاویر مستهجن و موارد مشمئزکننده و تاسف بار دیگر در حال رسیدگی بوده و اکنون در زندان به سر می برد ولی خواهر و برادرهای مجازی این فرد مفسدفی الارض زندانی شدن وی را سیاسی و در ارتباط با حوادث پس از انتخابات اعلام کرده و به آن اعتراض نموده اند! این در حالی است که سعید.م و برخی دیگر مدتها پیش، حتی یک سال قبل از بروز حوادث پس از انتخابات و اغتشاشات فتنه ۸۸ دستگیر شده و سایت های آنان نیز هک شده است.

این افراد و برخی دیگر از فعالان سایت های مستهجن در عملیاتی غرورآفرین توسط نیروهای گمنام مرکز بررسی جرایم سازمان یافته سپاه دستگیر شده اند.

همچنین براساس اخبار موجود، ماموران نیروی انتظامی چند روز قبل با اطلاع از سوءاستفاده چند نفر از افراد مرتبط با شبکه های ماهواره ای ضدانقلاب از یک پل عابر پیاده در حوالی میدان تجریش تهران و در حال انجام حرکات تبلیغاتی برای شبکه های خارجی دستگیر شدند.

این افراد با در دست داشتن پلاکاردهای حاوی جملات سخیف به زبان های فارسی و انگلیسی می خواستند با گرفتن فیلم و عکس از زوایای مختلف آنها را به شبکه های خارجی ضدانقلاب ارسال کنند.

در بازجویی های اولیه مشخص شد که برخی از آن افراد صرفا برای دریافت مقادیری پول اقدام به همکاری با این گروه کرده اند.

● جمهوری اسلامی پیروز میدان جنگ نرم

ارتش آمریکا در مارس ۱۹۵۵ در آیین نامه رزمی خود جنگ روانی در عرصه بین المللی را اینگونه تعریف کرد: «عملیات روانی استفاده دقیق و طراحی شده از تبلیغات و دیگر اعمالی است که منظور آن تاثیرگذاری بر عقاید، احساسات، تمایلات و رفتار دشمن، گروه بی طرف و یا گروه دوست است که با ابزارهای غیرنظامی انجام می شود.»

همین عملیات روانی در فتنه ۸۸ توسط دولت های آمریکا و انگلیس در فضای سایبر و ماهواره و به شکل بسیار وسیعی علیه کشورمان به کار گرفته شد، به شکلی که یکی از تحلیلگران آمریکایی در همان زمان با صراحت اعلام کرد که اگر همین هجمه تبلیغاتی که امروز علیه رژیم ایران به راه افتاده علیه آمریکا بود قطعا حکومت این کشور را ساقط می کرد.

اما براساس تحلیل و گفته خود غربی ها و آمریکایی ها در جنگ نرم فتنه ۸۸ تمامی نقش های دشمنان جمهوری اسلامی یکی پس از دیگری نقش بر آب شد و عملا ایران اسلامی پیروز این میدان اعلام شده است.

این در حالی است که حتی در چالش هسته ای ایران با غرب، افکار عمومی جهانیان به نوعی حق را به کشورمان می دهند و این خود موید این نکته است که نقش جمهوری اسلامی در تاثیرگذاری بر افکار عمومی جهانیان بیش از کشورهای غربی بوده است.

روزنامه لس آنجلس تایمز در خبری تحت عنوان «تغییر در دیدگاه اعراب نسبت به ایران» آورده است: «خشم بسیار اعراب از درگیری های اسرائیل و فلسطین و سیاست های ایالات متحده آمریکا باعث چرخش افکار عمومی به نفع ایران در برابر آمریکا شده است.»

این در حالی است که کشورهای استکباری غربی تبلیغات بسیار گسترده ای را در تمامی شبکه های ماهواره ای و اینترنتی جهان علیه ایران به راه انداخته اند و به دنبال القای این دروغ بزرگ به افکار عمومی جهانیان هستند که ایران خطری بزرگ و تهدیدی جدی برای جامعه جهانی خصوصا کشورهای خاورمیانه است.

از دیدگاه این روزنامه آمریکایی اگرچه ممکن است اوباما با حمایت های امنیتی بین المللی موفق به اعمال تحریم های شدید علیه ایران شده باشد، ولی دیدگاه اعراب در مقابل در مسیری متفاوت، حرکت می کند.

لس آنجلس تایمز در تایید مطلب خود به نظرسنجی ماه گذشته دانشگاه مریلند و موسسه زاگبی اشاره کرده و آورده است: «نظرسنجی که در ماه گذشته توسط دانشگاه مریلند و موسسه زاگبی انجام شد، نشان می دهد که در مصر، عربستان سعودی، اردن، مراکش، لبنان و امارات متحده عربی دیدگاه عمومی، نظر مثبتی برای یک ایران اتمی دارد، این یعنی بدبختانه ایران ابرقدرت افکار عمومی جهان است.»

گفتنی است این واقعیت که اعراب موضع مثبتی نسبت به ایران گرفته اند برای ایالات متحده به شدت مشکل ساز است.

نکته جالب تر در نظرسنجی مطرح شده توسط روزنامه لس آنجلس تایمز آن است که اعراب نه تنها دستیابی صلح آمیز به سلاح هسته ای را حق مسلم ایران می دانند بلکه اکثریت قریب به اتفاق معتقدند این حق ایران است که بمب اتمی هم داشته باشد و جامعه بین الملل نباید برای محدود کردن این برنامه به ایران فشار آورد.

گفتنی است بنابر این نظرسنجی اکثر اعراب معتقدند که ایران هسته ای اثر مثبتی بر خاورمیانه می گذارد. اگرچه جالب اینجاست که در سال ۲۰۰۹ تنها ۲۹درصد اعراب بر این اعتقاد بودند.

نکته قابل توجه دیگر در این نظرسنجی آن است که بسیاری از اعراب ایران را دوست ندارند و خیلی از آنها ایران را تهدیدی برای خود می دانند، ولی افکار عمومی اعراب ایران را به عنوان بزرگترین عامل تهدیدکننده در منطقه نمی دانند که می توان برای اثبات این ادعا به نظرسنجی دیگری که تایمز آورده است اشاره کرد: در یک نظرسنجی آزاد با این سؤال که کدام کشور بزرگترین تهدید منطقه هستند، ۸۸درصد جواب ها اسرائیل و ۷۷درصد جواب ها آمریکا بود و ایران فقط در ۱۰درصد جواب ها دیده شد. خشم بیشتر افکار عمومی از اسرائیل و آمریکاست و نگرانی کمتری در مورد ایران وجود دارد و آنها ایران را اولین و بهترین دشمن دشمن می شناسند.

بر همین اساس می توان اذعان کرد که تمامی تبلیغات آمریکا و انگلیس و هم پیمانان آنان در تخریب چهره جمهوری اسلامی و تمامی زحمات مادی آنان هدر رفته و به جای اینکه ایران اسلامی را در نزد افکار عمومی منزوی کنند خود منفور جهانیان شده اند.

ایرج نظافتی