چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
سونوگرافی یا ماکروویو
مادر شدن لذت خاص خود را دارد، اما از طرف دیگر دغدغههای خاص خود را نیز دارد. مادر از طرفی نگران حال خود است و از طرف دیگر مدام در فکر سلامت جنین است.یکی از راههایی که امروزه به مادران کمک میکند از سلامت دلبند خود مطمئن شوند، سونوگرافی است. گاهی با این سوالات از طرف مادران یا همراهان مواجه میشویم که آیا درست است که انجام سونوگرافی سه بعدی یا چهار بعدی مثل این است که جنین را در دستگاه ماکروویو حرارت دهند یا مایع امنیوتیک اطراف جنین به جوش آید؟
برای توضیح این موضوع لازم به ذکر است که تهیه تصاویر در سونوگرافی سه بعدی از بازسازی تصاویر سونوگرافی معمولی (یا دو بعدی )توسط یک کامپیوتر جانبی با کمک نرمافزارهای پیشرفته کامپیوتری انجام میشود، به عبارتی وقتی سونوگرافی معمولی توسط رادیولوژیست انجام میشود یک کامپیوتر جانبی این تصاویر را جمع آوری و تبدیل به عکس سه بعدی میکند بنابراین از نظر میزان صوت با سونوگرافی ساده تفاوتی نمیکند. در سونوگرافی چهار بعدی علاوه بر ایجاد تصاویر سه بعدی از جنین، حرکات جنین را به صورت زنده،البته با تاخیر و پرش مختصر تصاویر، میتوان دید. پروب سونوگرافی چهار بعدی از نظر نحوه کارکرد با پروب سونوگرافی معمولی و سه بعدی متفاوت است و برای نشان دادن حرکت ازمیزان صوت بیشتری استفاده میکند. باید دانست جهت بررسی جنین از نظر آنومالیهای احتمالی از سونوگرافی سه یا چهار بعدی باید به عنوان مکمل سونوگرافی معمولی (یا دو بعدی) استفاده کرد.
این یک واقعیت است که عبور صوت از هر مادهای با جنبش مولکولهای ماده صورت میگیرد و این جنبش مولکولی باعث گرم شدن (هر چند بسیارناچیز) ماده میشود. میزان گرما با شدت صوت و مدت زمان رابطه مستقیم دارد. به همین خاطر مطالعاتی برای بررسی میزان گرم شدن جنین و عوارض احتمالی آن صورت گرفت. میدانیم گرمای آسیب رساننده به بافتهای بدن انسان افزایش بیش از ۴ درجه سانتیگراد برای مدت طولانی است نظیر حالتی که بعد از یک تب ۴۱ یا ۵/۴۱ درجه ایجاد میشود. سوال این است که آیا سونوگرافی میتواند این میزان گرما ( تقریبا بیش از ۴ درجه، نه در حد جوش آب یعنی صد درجه) در جنین ایجاد کند یا خیر؟
در مطالعات مختلف میزان گرمایش بافتهای حیاتی جنین در سونوگرافی معمولی (سیاه سفید یا دو بعدی)، سه بعدی و چهار بعدی در سه ماهه اول، دوم و سوم حاملگی در صورتی که به طور متوسط بین ۱۰ تا ۴۰ دقیقه (بسته به نیاز جنین) سونوگرافی انجام شود، مطالعه گردیده و نتیجه آن میزان گرم شدن جنین ناچیز بوده(کمتراز ۱ درجه سانتیگراد) است.
فقط در پارهای از مطالعات که روی سونوگرافی رنگی داپلر (از این نوع سونوگرافی عموما در بررسی کاهش وزن جنینی و زجر تنفسی در اواخر حاملگی استفاده میشود) در حدود ۵/۳درصد موارد افزایش گرمای جنین در حد حداکثر مجاز بوده است (۳ تا ۴ درجه سانتیگراد.) باید دانست که در این جنینها انجام سونوگرافی رنگی داپلر برای تعیین زمان زایمان ضروری بوده و نفع آن بیش از ضررهای احتمالی است.
دکتر همایون مصلحی مقدم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست