یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
اخترشناسی در هند
نجوم در هند باستان در آغاز با تنجیم همراه بود و کمتر جنبه علمی داشت و اساسا منجمان هندی به نوآوری یا ارتقاء روش های نظری و رصدی نجوم توجه نداشتند. نخستین مفاهیم ساده نجوم ریاضی ( مانند محاسبه طول روز و دوره های کبیسه گیری ) در اواخر سده پنجم یا اوایل سده چهارم پیش از میلاد از منابع اکدی و از طریق هخامنشیان در ایران به نجوم هندی راه یافت.
بعدها مکتب های نجومی پیشرفته تری با پسوند سیدهانته پدید آمدند که به مفاهیم پیچیده تر نجوم ریاضی و رصدی توجه بیش تری داشتند. ویژگی کلی آثار به جا مانده از این دوره این است که توضیحات نجومی در آنها به صورت عبارت های موجزی بیان شده که امروزه فهم و تحلیل آنها برای متخصصان تاریخ نجوم امری دشوار است. در قرن هفتم میلادی اخترشناسی هندی به نام براهما گوپتا می زیست. که از دو اثر نجومی وی به نام براهماسپهوتا سیدهانته و کهندکهادیکه آگاهی در دست است. در سده دوم قمری هر دو این آثار از سانسکریت به عربی ترجمه شدند و به نجوم دوره اسلامی راه یافتند. به واسطه اثر اول واژه سیدهانته بهتحریف در عربی سندهند خوانده شد و درسده دوم و سوم قمری موجب به وجود آمدن مکتب نجومی جدیدی با عنوان سندهند شد.
به نقل قفطی همراه وی بود که به دستور منصور، آن کتاب به عربی ترجمه شد و فزازی از روی آن کتابی تالیف کرد که منجمان آن را زیج السند هند الکبیر می نامیدند. هم چنین ستاره شناسان دیگری چون خوارزمی و حبش حاسب نیز آثاری با عنوان زیج سند تالیف کردند که در دوره اسلامی مورد توجه بودند. اثر دوم براهماگوپتا رانیز منجمان مسلمان با ارکند می شناختند.
هم چنین مفهوم ایام عالم یعنی اجتماع کواکب در دوره های زمانی بلندمدت از نجوم هندی به نجوم دوره اسلامی وارد شد و جزئی از آن را سال یا ایام ارجبهر/ارجبهز می نامیدند که این ازنام دیگر ستاره شناس هندی، آریابهته اخذ شده بود.
براساس پژوهشهای جدید، نجوم هندی بر نجوم ایرانی پیش از اسلام و نجوم ایرانی در دوره اسلامی به ویژه در سده های دوم و سوم قمری تاثیر زیادی داشته است، اما در سده های بعدی به تدریج با سیطره بیشتر نجوم یونانی، کاربرد نجوم هندی در قلمرو اسلامی کاهش یافت تا آن که در سده هفتم قمری این بار، تحت تاثیر نجوم ایرانی در دوره اسلامی، محمود بن عمر در هند زیج ناصری را به فارسی تالیف کرد. پس از آن نیز تا سده سیزدهم قمری، یعنی زمان تالیف زیج بهادرخانی (آخرین زیج مهم دوره اسلامی ) ، زیج های متعددو کتابهایی در شاخه های مختلف علوم به فارسی در هند نگاشته شدند.
برگرفته از کتاب تاریخ نجوم در ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست