سه شنبه, ۷ اسفند, ۱۴۰۳ / 25 February, 2025
مجله ویستا

بپا برق نگیردت


بپا برق نگیردت

با توجه به مصرف روزافزون وسایل خانگی برقی ضروری است همه اعضای خانواده با اصول صحیح كار با این وسایل آشنا و از خطرات موجود مطلع شوند

با توجه‌ به‌ مصرف‌ روزافزون‌ وسایل‌خانگی‌ برقی‌ ضروری‌ است‌ همه‌ اعضای ‌خانواده‌ با اصول‌ صحیح‌ كار با این‌ وسایل‌ آشنا و از خطرات‌ موجود مطلع‌ شوند. بدن‌ انسان‌ در مقابل‌ عبور جریان‌ برق‌، مثل یك‌ جسم‌ هادی‌ عمل‌ می‌كند. عبور جریان‌ برق‌ از بدن‌ انسان‌ عوارض‌ ناگواری‌ مثل ایست‌ قلبی‌، بیهوشی‌، فلج‌ تنفسی‌ و خفگی‌، سوختگی‌ و انقباضات ‌عضلانی‌ (كه‌ گاهی‌ این‌ عامل‌ سبب‌ پرت شدن‌ مصدوم‌ و ‌شكستگی‌ استخوان می‌شود) به همراه دارد. در برق‌ گرفتگی‌ عامل‌ اصلی‌ و مخاطره‌آمیز كه گاهی مرگ مصدوم را در پی دارد، شدت‌ جریان برق است.جریان‌ برق‌ با شدت‌ دو میلی‌آمپر فقط لرزش‌ خفیفی‌ در بدن ‌ایجاد می‌كند و جریان‌های‌ بالاتر از نه‌ میلی‌‌آمپر، سبب‌ بروز شوك‌ زودگذر در سطح‌ بدن‌ می‌شود، اما در جریان‌های‌ بالاتر از ۳۰‌ میلی‌آمپر خطر مرگ‌ انسان‌ را تهدید می‌كند.بررسی حوادث مرتبط با برق نشان می‌دهد بسیاری از آن‌ها كه بعضی به پیامدهای فاجعه‌باری منتهی شده‌اند، به خاطر مسائلی اتفاق افتاده‌اند كه با به‌كارگیری احتیاط‌های ساده قابل پیشگیری بودند.

ـ این توصیه‌ها را كه حاصل تجربیات كارشناسان صنعت برق است، جدی بگیرید تا همیشه از موهبت برق خاطره خوبی داشته باشید.

▪ هیچ‌وقت با دست خیس و پای برهنه با لوازم برقی تماس نداشته باشید. زیرا با خیس شدن بدن از مقاومت الكتریكی آن كاسته شده و لذا عبور جریان الكتریكی از بدن شدیدتر و موثرتر می‌شود.

▪ هنگام تعویض لامپ، كلید، پریز یا تعمیر هر وسیله یا دستگاه برقی دیگر برق را از طریق كنتور (فیوز) قطع کنید و با استفاده‌ ازفازمتر از قطع‌ جریان‌ برق‌ مطمئن‌ شوید.

▪ به طور كلی استفاده از لوازم برقی معمولی در جاهایی مثل حمام که رطوبت بالایی دارند، توصیه نمی‌شود. به‌ خاطر داشته باشید تحت هیچ شرایطی از بخاری‌ها یا اجاق‌های برقی معمولی در محیط‌های یاد شده استفاده نکنید.

▪ از تعویض لامپ و تعمیر دستگاه برقی وقتی که روشن هستند، خودداری کنید.

▪ هیچ‌وقت سیم برقدار را از زیر فرش یا موكت عبور ندهید، زیرا ممكن است در اثر عبور و مرور مداوم افراد از روی آن، صدمه دیده و حالت عایقی خود را از دست بدهد و از آن‌جایی‌كه فرش‌ها، موكت‌ها و بیشتر کف‌پوش‌ها قابل اشتعالند، موجب ایجاد حریق شود.

▪ سیم‌ برق‌ را روی‌ محل‌های‌ تیز رد نكنید، چون‌ ممكن‌ است‌ سیم‌ بریده‌ شده‌ و قسمتی‌ از آن‌ لخت‌ شود.

▪ سیم‌ بریده‌ شده ‌را با نوار چسب‌ وصل‌ نكنید؛ بلكه آن را كوتاه‌ یا تعویض‌ كنید.

▪ به‌ هیچ‌‌وجه‌ سیم‌ لخت‌ را وارد پریز نكنید و اگر دو شاخه‌ وسیله‌ برقی‌ شكست،‌ خیلی زود دو شاخه ‌آن را عوض كنید.

▪ از یك‌ پریز برق‌ برای‌ چند وسیله‌ برقی‌ استفاده‌ نكنید، چون ممكن است این بار اضافی باعث اختلال در سیستم برق منزل شود.

▪ برای خاموش كردن وسایل‌ برقی‌ ابتدا از كلید آن استفاده كنید؛ هرگز دو شاخه‌ وسیله‌ برقی‌ روشن‌ را از پریز بیرون نكشید.

▪ هنگام تمیز کردن دیوارها و لوازم برقی مواظب باشید كلید و پریزها خیس نشوند، زیرا آب هادی بسیار خوبی بوده و باعث برق‌گرفتگی می‌شود. در این مواقع قبل از شروع كار، كلید اصلی را از كنتور قطع و پس از اتمام كار و خشك‌شدن پریزها و كلیدها فیوز را وصل کنید.

▪ هنگامی که می‌خواهید برای نصب تابلو یا ساعت، دیوار را سوراخ کنید، به مسیر سیم‌کشی برق دقت کنید.

▪ اگر پریزهای برق در ارتفاع پایینی روی دیوارها قرار دارند (كمتر از ۱۱۰ تا ۱۲۰ سانتی‌متر) لازم است به‌وسیله درپوش‌هایی ایمنی مسدود شوند. هم‌چنین مراقب‌ باشید كلیدها و پریزها از محل‌ خود خارج‌ نشوند.

▪ موقع كار با وسایل برقی بهتر است یك قطعه تخته خشك یا صفحه لاستیكی ضخیم در زیر پا قرار گیرد.

▪ سیم‌‌كشی‌ ساختمان‌ خود را به‌ افراد مجرب‌‌ بسپارید‌ تا مقطع‌ كابل‌های‌ ساختمان‌ را متناسب‌ با قدرت‌ دستگاه‌ها و وسایل‌ برقی ‌مورد استفاده‌ انتخاب‌ كنند. یك‌ جرقه‌كافی‌ است‌ تا خدای‌ نكرده‌ سرمایه‌ و حاصل‌ یك‌عمر تلاش‌ شما نابود شود.

▪ هنگام حفاری برای لوله‌كشی آب یا گاز یا پی‌كنی ساختمان و ...، اگر به آجر یا موزایك یا نوار زرد رنگ رسیدید، یعنی زیر آن محل تاسیسات برق، گاز یا آب وجود دارد؛ پس دست نگه‌دارید و كارشناسان سازمان مربوط را در جریان بگذارید.

▪ اگر با شخصی كه دچار برق‌گرفتگی شده است، مواجه شدید، خیلی زود با یك تكه چوب خشك و یا با یك پارچه خشك لباس او را گرفته، به محل امنی منتقلش كنید و در صورت نیاز به او تنفس مصنوعی بدهید و از شخص دیگری بخواهید تا به اورژانس اطلاع دهد.