شنبه, ۲۶ خرداد, ۱۴۰۳ / 15 June, 2024
مجله ویستا

۲۷ مه سال ۱۹۰۵ میلادی ـ ژاپن روسیه تزاری را تحقیر کرد


۲۷ مه سال ۱۹۰۵ میلادی ـ ژاپن روسیه تزاری را تحقیر کرد

۱۰۵سال پیش در روز ۲۷ مه سال ۱۹۰۵ میلادی ، ناوگان جنگی امپراتوری ژاپن در تنگه تسوشیما ناوگان دریایی بالتیک روسیه تزاری را به کلی نابود کرد.این نبرد دریایی در سواحل مجمع الجزایر …

۱۰۵سال پیش در روز ۲۷ مه سال ۱۹۰۵ میلادی ، ناوگان جنگی امپراتوری ژاپن در تنگه تسوشیما ناوگان دریایی بالتیک روسیه تزاری را به کلی نابود کرد.این نبرد دریایی در سواحل مجمع الجزایر تسوشیما در تنگه دریایی که خاک شبه جزیره کره را از ژاپن جدا می کند ، رخ داد.

این پیروزی نقطه عطفی در برتری جویی ژاپن در قاره آسیا بود که تا سال ۱۹۴۵ ادامه یافت. جنگ ژاپن و روسیه در شب ۷ فوریه ۱۹۰۴ میلادی با حمله ناگهانی و بی مقدمه ارتش ژاپن به بندر پورت آرتور که جزو متصرفات روسیه تزاری در کشور چین بود ، آغاز شد.

در این حمله ، ناوگان ژاپن به فرماندهی دریاسالار هیهاشیرو توگو ۷ فروند کشتی روسی که در بندر لنگر انداخته بودند را غرق کرده و ۸۰۰۰ سرباز ژاپنی در ساحل پیاده شدند.

در آن دوره سرزمین کره جزئی از خاک چین بود.سربازان ژاپنی پس از پیاده شدن به سوی شهر سئول حرکت کردند. در عین حال نیروهای ژاپنی بندر پورت آرتور و پادگان روسی آن را محاصره کرده که سرانجام نیروهای روسی در ۲ ژانویه سال ۱۹۰۵ تسلیم شدند.

سپس نبرد موکدن در منچوری بین نیروهای ژاپنی و روسی درگرفت که پس از شکست نیروهای روسی ، آنها ناگزیر شدند سرزمین منچوری را رها کنند. شکست های پیاپی غول روسیه تزاری در مقابل کشور کوچک و ناشناخته آسیایی ژاپن موجب یک شورش در شهر سنت پترزبورگ پایتخت روسیه در ۲۲ ژانویه سال ۱۹۰۵ گردید.

ژاپن در نبردهای زمینی پیروز شده بود.تزار نیکلای دوم به ناوگان روسیه در دریای بالتیک دستور داد که به سوی ژاپن حرکت کند. ناوگان روسیه به فرماندهی دریاسالار روچستونسکی ۸ ماه طول کشید که با گذر از دماغه امید نیک اوراسیا را دور بزند و به سواحل ژاپن نزدیک شود.

اما دریاسالار توگو راه را بر ناوگان روسیه در تنگه تسوشیما بست و پس از ۲ روز نبرد ناوگان بالتیک روسیه را در هم شکست. از ۴۵ فروند کشتی های جنگی ناوگان بالتیک ، تنها ۲ ناوشکن و یک رزمناو توانستند از مهلکه تسوشیما جان سالم به در برند و خود را به بندر روسی ولادی وستک برسانند.

در نبرد دریایی تسوشیما ، ۵۰۰۰ سرباز روس کشته و ۶۰۰۰ نفر اسیر شدند. در حالی که ژاپنی ها تنها ۳ ناوشکن را از دست داد و تعداد تلفات آنها ۷۰۰ نفر بود.

به این ترتیب ، در روز ۲۷ مه سال ۱۹۰۵ میلادی ، ناوگان جنگی امپراتوری ژاپن در تنگه تسوشیما ناوگان دریایی بالتیک روسیه تزاری را در هم شکست و آن رابه کلی نابود کرد. تزار نیکلای دوم ناگزیر شد میانجیگری تئودور روزولت ، رئیس جمهور آمریکا را بپذیرد و در مذاکرات صلح پرتسموث در آمریکا یک صلح تحقیرآمیز را امضا کند.

بر اساس این طرح صلح روسیه نیمی از جزیره ساخالین ، متصرفات خود در منچوری ، بندر پورت آرتور و شبه جزیره لیائوتونگ را به ژاپن واگذار کرد. در عین حال روسیه قیمومیت ژاپن بر کره و بخش بزرگی از منچوری را به رسمیت شناخت.

نبرد دریایی تسوشیما سرآغاز یک عصر پرآشوب برای جهان بود که شاهد بروز ۲ جنگ جهانی و دهها جنگ منطقه ای شد و سرانجام در ماه اوت ۱۹۴۵ در ناکازاکی پس از انفجار دومین بمب اتمی خاتمه پذیرفت.

بهرام افتخاری