سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

جهان در هفته ای که گذشت


جهان در هفته ای که گذشت

رئیس جمهور منتخب آمریکا در کنفرانس خبری واشنگتن, تیم امنیتی و اطلاعاتی خود را معرفی کرد

● تیم امنیتی و اطلاعاتی اوباما معرفی شد

رئیس جمهور منتخب آمریکا در کنفرانس خبری واشنگتن، تیم امنیتی و اطلاعاتی خود را معرفی کرد. اوباما، لئون پانتا را بعنوان رئیس سازمان سیا، جان برنان را به‌عنوان مشاور امنیت ملی خود و نیز دریادار سابق دنیس بلر که از کارشناس مسائل قاره آسیا است را بعنوان مدیر اطلاعات ملی آمریکا معرفی کرد.

● اوباما: سکوتم به معنای کم توجهی به تحولات غزه نیست

اوباما تاکید کرد: سکوت من به معنای کم توجهی به تحولات خاورمیانه نیست و چنانچه رسما قدرت را در دست بگیرم حرف‌های زیادی برای گفتن دارم. رییس‌جمهور منتخب آمریکا خاطرنشان کرد که به محض در دست گرفتن تصدی ریاست جمهوری آمریکا برای حل و فصل بحران غزه وارد عمل خواهد شد. وی افزود: من از هیچ یک از تعهداتم در مبارزات انتخاباتی عقب‌نشینی نکرده‌ام و دولتم از ابتدای فعالیتش موضعی جدی و فعال را در خصوص حل وفصل بحران خاورمیانه اتخاذ خواهد کرد.

● هنوز به دستگیری بن لادن تا پایان ریاست‌جمهوری بوش امیدوارم

دیک چنی معاون جورج بوش رییس‌جمهور آمریکا در گفتگو با شبکه خبری سی.ان.ان اظهار داشت: من هنوز به دستگیری اسامه بن لادن، رهبر تشکیلات القاعده در چند روز باقیمانده از دوره‌ ریاست جمهوری بوش امیدوار هستم. در صورتی که این امر طی این روزها محقق نشود، جستجو برای یافتن بن لادن در دوره‌ ریاست جمهوری باراک اوباما، رییس‌جمهور منتخب آمریکا نیز ادامه خواهد یافت.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که چگونه امکان دستگیری بن لادن و ایمن الظواهری مرد شماره ۲ تشکیلات القاعده وجود دارد، ‌گفت: ما هنوز چند روز دیگر را پیش رو داریم.

● اوباما متعهد به تلاش برای برقراری صلح در خاورمیانه شد

باراک اوباما روز یکشنبه در گفتگو با شبکه تلویزیونی "ای.بی.سی" درباره تحولات خاورمیانه گفت: آنچه که اکنون انجام می دهم تشکیل گروهی از بهترین افراد تا روز ۲۰ ژانویه است تا وضعیت در خاورمیانه و روند صلح در این منطقه را مورد بررسی قرار دهند.

وی در این زمینه افزود: این گروه راهبردی را به اجرا می گذارد تا رسیدن فلسطینیان و اسرائیلی ها به خواسته هایشان تضمین شود.

● شورای حقوق بشر علیه رژیم صهیونیستی قطعنامه داد

نشست ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل که بنا به درخواست گروه کشورهای اسلامی، عربی، عدم تعهد و آفریقایی در ژنو برگزار شد، قطعنامه‌ای در محکومیت تجاوزات حقوق بشری رژیم صهیونیستی به تصویب رساند.

شورای حقوق بشر در این قطعنامه که با ۳۳ رای مثبت، ۱۳ رای ممتنع و تنها یک رای منفی دولت کانادا از مجموع ۴۷ عضو این شورا به تصویب رسید، حملات نظامی رژیم صهیونیستی که منجر به کشتار گسترده مردم نوار غزه و از جمله تعداد زیادی از زنان و کودکان ساکن این منطقه و همچنین نقض فاحش حقوق مردم فلسطین و تخریب سازمان یافته زیرساخت‌های نوارغزه را بشدت محکوم کرده است.

● نامزدهای جانشینی البرادعی مشخص شدند

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با صدور بیانیه‌ای تایید کرد فقط ژاپن و آفریقای جنوبی نامزدهای خود را برای جانشینی محمد البرادعی به سمت مدیرکلی این سازمان معرفی کرده‌اند.

خبرگزاری آلمان از وین گزارش داد، در حالی که سومین و آخرین دوره مدیرکلی البرادعی پایان ماه نوامبر ۲۰۰۹ به آخر می‌رسد، یوکیا آمانو (Yukiya Amano) از ژاپن و عبدالصمد مینتی (Abdul Samad Minty) از آفریقای جنوبی که اکنون نماینده کشورشان در شورای حکام آژانس هستند، برای این سمت مهم رقابت می‌کنند.

ضرب‌الاجل کشورهای عضو آژانس برای معرفی نامزدهای‌شان روز ۳۱ دسامبر ۲۰۰۸ پایان یافت.

● پیشنهاد رائول کاسترو به اوباما برای مذاکرات مستقیم

رییس‌جمهور کوبا مذاکره مستقیم و بدون واسطه با شرایط برابر را با رییس‌جمهور منتخب آمریکا را پیشنهاد داد. اوباما پیش از این گفته بود مذاکرات مستقیم را بررسی خواهد کرد.

رائول کاسترو،‌ رییس‌جمهور کوبا در سخنانی در تلویزیون دولتی این کشور و یک روز پس از اینکه کوبا پنجاهمین سالگرد انقلابش را جشن گرفت، گفت: حرکت در برابر حرکت، ما آماده‌ایم، این کار را در هر زمان انجام دهیم. هر وقت که آنها تصمیم بگیرند، بدون واسطه و مستقیم مذاکره می‌کنیم ولی ما عجله نداریم، ما مستاصل نیستیم.

● ایتالیا خواستار نشست گروه ۸ درباره انرژی شد

رییس ایتالیایی گروه هشت قصد دارد به خاطر مناقشه گازی میان روسیه و اوکراین نشستی را در خصوص مساله انرژی برگزار کند.

خبرگزاری آلمان از رم گزارش داد، فرانکو فراتینی، وزیر امور خارجه ایتالیا در مصاحبه‌ای رادیویی اعلام کرد این کشور آمادگی دارد در «ماه‌های آینده» نشستی را در خصوص موضوع انرژی تدارک ببیند.

● آغاز بزرگ‌ترین رزمایش دریایی روسیه در دریای مدیترانه

نیروی دریایی روسیه بزرگترین رزمایش خود را در دریای مدیترانه با مشارکت ۷ گروه از نیروی دریایی‌اش در جنوب جزیره‌ کریت یونان آغاز کرد.

رادیو یونان اعلام کرد: یک ناو هواپیمابر روسیه در نخستین رزمایش نیروی دریایی روسیه در دریای مدیترانه از زمان فروپاشی اتحادیه شوروی سابق وارد جنوب جزیره کریت یونان شده است.

روزنامه‌ اماراتی دارالخلیج نوشت: قرار است این رزمایش تا یازدهم ژانویه(۲۲ دی) ادامه یابد.

● وزیر تجارت اوباما کناره‌گیری کرد

بیل ریچاردسون فرماندار نیومکزیکو که باراک اوباما رئیس جمهور منتخب امریکا او را به عنوان وزیر تجارت کابینه‌اش انتخاب کرد از این سمت کناره‌گیری کرد. ریچارد سون گفته است کنارگیریش از نامزدی سمت وزیر تجارت به دلیل تحقیقاتی است که در مورد تجارت او در ایالت نیومکزیکو در جریان است اما ریچارد‌سون گفته او کار نادرستی انجام نداده است.

● آمریکا شریک راهبردی گرجستان شد

آمریکا و گرجستان معاهده‌ای را در خصوص «شراکت راهبردی» امضا کردند.

خبرگزاری آلمان از واشنگتن گزارش داد، این معاهده‌ همکاری اقتصادی و نظامی نزدیک میان دو کشور را پیش‌بینی کرده است.

کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا و گریگول واشادزه (Grigol Waschadse)، همتای گرجی او این معاهده‌ را در واشنگتن امضا کردند.

● انتقاد مدودف از نحوه برخورد دولت پوتین با بحران اقتصادی روسیه

رئیس جمهوری روسیه از حرکت بسیار آرام دولت "ولادیمیر پوتین" نخست وزیر کشورش برای مقابله با بحران اقتصادی روسیه انتقاد کرد. "دیمیتری مدودف" گفت که تنها ۳۰ درصد از برنامه تدوین شدن دولت برای مقابله با این بحران در اکتبر سال گذشته محقق شده است.

وی تصریح کرد: باید اعتراف کنم که اقدامات برنامه ریزی شده با حرکتی بسیار کندتر از آنچه که انتظار می رفته در حال انجام است.

● مخالفت حماس با طرح آتش‌بس پیشنهادی مصر و فرانسه

نمایندگان جنبش حماس و دیگر گروه‌های فلسطینی مستقر در سوریه اعلام داشتند که شرایط آتش‌بس پیشنهادی از سوی مصر و فرانسه برای فلسطینیان قابل پذیرش نیست.

به اعتقاد این گروه‌ها، طرح مصر نه تنها باعث خروج از بحران نمی‌شود بلکه به رژیم صهیونیستی اجازه می‌دهد به تهاجم خود ادامه دهد.

نمایندگان جنبش حماس و دیگر گروه‌های فلسطینی مستقر در سوریه همچنین با حضور ناظران بین‌المللی در نوار غزه مخالفت کردند.

● دزدان دریایی سومالی نفتکش سعودی را آزاد کردند

محمد سعید رئیس دزدان دریایی سومالی عصرجمعه در یک گفتگوی تلفنی با خبرگزاری فرانسه از آزاد کردن نفتکش غول پیکر سعودی "سیروس استار" و خدمه آن خبر داد. دزدان دریایی سومالی در اواسط نوامبر ۲۰۰۸ میلادی نفتکش سعودی را با دو میلیون بشکه نفت ربودند و خواستار پرداخت ۲۵ میلیون دلار برای آزادی آن شده بودند.

● فرمانده عملیات القاعده در پاکستان کشته شد

یک مقام ضدتروریستی آمریکا که خواست نامش فاش نشود، به خبرگزاری فرانسه گفت: اسامه الکینی از کنیا به عنوان فرمانده عملیات القاعده در پاکستان و شیخ احمد سلیم معاونش در هفته اخیر کشته شدند.

وی افزود: این دو نفر که در حملات علیه سفارتخانه های آمریکا در کنیا و تانزانیا در سال ۱۹۹۸ میلادی شرکت داشتند، در فهرست افراد خطرناک تحت تعقیب پلیس فدرال آمریکا قرار داشتند.

● اردن سفیرش را از سرزمین‌های اشغالی فراخواند

دولت اردن در اعتراض به ادامه‌ حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه، سفیر خود را از سرزمین‌های اشغالی به امان فرا خواند.

یک دیپلمات عرب به سایت اینترنتی وای نت گفت: وزارت خارجه اردن علی العاید سفیر اردن در اسراییل را فرا خوانده است.

این مقام افزود: العاید هرگز تا زمانیکه آتش بس میان اسراییل و حماس برقرار نشود، به تل آویو باز نخواهد گشت.

پایگاه اینترنتی المحیط گزارش داد: این سفیر به عنوان اعتراض اردن به این حملات فراخوانده شده است.

● نشست همسران سران خاورمیانه درباره غزه

همسران سران چند کشور خاورمیانه در شهر استانبول ترکیه گردهم آمدند تا پایان یافتن حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی را به نوار غزه خواستار شوند.

دفتر نخست وزیری ترکیه اعلام کرد همسر نخست وزیر ترکیه میزبان نشست همسران سران خاورمیانه از جمله رانیا همسر پادشاه اردن، اسماء اسد همسر رئیس جمهور سوریه، همسران سران قطر، لبنان و همسر نخست وزیر پاکستان بود.

● سفر دبیر کل ناتو به اردن و سرزمین‌های اشغالی

دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) از روز شنبه سفر منطقه‌ای خود را به خاورمیانه از امان پایتخت اردن آغاز کرد.

خبرگزاری رسمی اردن گزارش داد که یاپ دو هوپ شفر دبیر کل ناتو در امان با نادر الذهبی نخست وزیر اردن دیدار و به بررسی حمایت‌های ناتو از اردن پرداخته است.

● نشست قانون‌گذاران عراقی برای انتخاب رییس پارلمان

یک مقام اطلاع رسانی در پارلمان عراق اعلام کرد: پارلمان روز یکشنبه در خصوص بررسی نامزد جبهه توافق العراقیه برای احراز پست ریاست پارلمان به جای محمود مشهدانی تشکیل جلسه داد.

این مقام به خبرگزاری اصوات‌العراق گفته است: پارلمان ظهر امروز نشست ویژه‌ خود را جهت انتخاب نامزد جبهه توافق برای ریاست پارلمان عراق آغاز کرد.

نور الدین الحیالی، از نمایندگان جبهه توافق پیش از این گفته بود که ایاد سامرایی،‌ نامزد جبهه توافق برای ریاست پارلمان از موافقت دو فراکسیون ائتلاف یکپارچه و ائتلاف کردستان عراق برخوردار است و در جلسه پارلمان این دو فراکسیون به این دو نامزد رای خواهند داد.

● حماس با پایان درگیری ها در غزه موافقت کرد

روزنامه هاآرتص به نقل از رسانه های مصری گزارش داد: یک مقام مصری که خواست نامش فاش نشود ضمن مثبت ارزیابی کردن مذاکرات نمایندگان حماس در قاهره، از موافقت این جنبش اسلامی برای بازگشت آرامش به غزه خبر داد.

این روزنامه اسراییلی نوشت که مقامات حماس با پایان درگیری ها در غزه در سریع ترین زمان ممکن موافقت کرده اند. در این مذاکرات "عمر سلیمان" رئیس اطلاعات مصر و دو تن از رهبران حماس در سوریه و سه نفر از مقامات این جنبش در غزه حضور داشتند.

● پاکستان بر ارائه مدارک حملات بمبئی از سوی هند تاکید کرد

نخست وزیر پاکستان با ناکافی دانستن پرونده مربوط به حملات بمبئی بار دیگر از هند خواست تا مدرکی را درباره ارتباط کشورش با این حملات ارائه کند.

"یوسف رضا گیلانی" با بیان این مطلب افزود: پاکستان تحقیقات خود را انجام خواهد داد و اقدام لازم را تحت قوانین خود اتخاذ خواهد کرد.

وی تصریح کرد: ما همچون یک کشور مسئول واکنش نشان خواهیم داد و همان طور که قبلا گفتم، اگر آنها (هند) مدرکی داشته باشند یا اینکه این مسئله را مشخص کنند که تروریست ها از خاک پاکستان استفاده کرده اند، ما تحقیقات خود را انجام خواهیم داد.

● گازپروم از اوکراین شکایت کرد

شرکت گازپروم روسیه به خاطر عمل نکردن اوکراین به تعهداتش در زمینه انتقال گاز به اروپا از این کشور به دادگاه بین‌المللی استکهلم شکایت کرد.

ولادیمیر چیژف، نماینده ویژه روسیه در اتحادیه اروپا در خصوص مدت زمان مورد نیاز برای بررسی این شکایت اظهار بی اطلاعی کرد.

وی با تاکید بر این که در حال حاضر ترانزیت گاز مهم ترین بخش مساله است یاد آور شد که حتی در صورت از سر گیری انتقال گاز از طریق اوکراین مسئله تحویل گاز به این کشور، قیمت این محصول و تعرفه ترانزیت گاز از طریق خاک آن و سایر مسائل مربوطه به قوت خود باقی خواهد ماند.