پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
شهید نواب صفوی طلایه داران تشکیل حکومت اسلامی
شهید سید مجتبی نواب صفوی، مجاهد خستگیناپذیر و رهبر "جمعیت فداییان اسلام" به همراه سه تن از همرزمانش از جمله پیشگامان مبارزه با رژیم استبدادی پهلوی بودند که با اهدای خون خویش راه رهایی مردم مسلمان ایران را ترسیم کرده و به آنان درس آزادگی و ایستادگی در برابر ظلم و جور را آموختند.
۲۷ دی ماه، مصادف با سالگرد شهادت رهبر فدائیان اسلام، شهید سیدمجتبی نواب صفوی و یاران و فادارش شهیدان سید محمد واحدی، خلیلطهماسبی و مظفر ذوالقدر است.در سال ۱۳۲۴، گروه فدائیان اسلام با صدور اعلامیهای و با شعار"الاسلام یعلو ولایعلی علیه" موجودیتخود را اعلام کرد. این گروه در سال ۱۳۲۹، کتابی با عنوان "راهنمای حقایق" را منتشر کرد که اولین طرحنامه "حکومت اسلامی" و به مثابه اساسنامه حکومت آینده اسلامیشان شمرده میشد. مقام معظم رهبری دراین باره میفرماید: "ایده تشکیل حکومت اسلامی در ایران را اولینبار از نواب صفوی شنیدم" و مرحوم نواب بارها در میان یاران و همراهانش میگفت: "در حکومتی که اسلامی باشد من فخر میکنم که رُفتگر خیابانش باشم."
نواب صفوی که برای تحصیل علوم دینی عازم نجف اشرف شده بود، در محضر اساتید و بزرگانی همچونآیتالله العظمی شاهرودی، آیتالله علامهامینی (صاحب الغدیر)، آیتالله شیخ محمد آقای تهرانی و آیتالله شهید مدنی به تعلیم دروس دینی پرداخت و از هم مباحثهایهای مرحوم علامه محمدتقی جعفری بود.
یکی از تاریخنگاران معاصر مرحوم استاد علی دوانی از مشاهدات خود در درس تفسیر مرحوم شیخ محمد آقایتهرانی که در مسجد شیخ انصاریبرگزار میشد، چنین میگوید: "یک شب استاد به مناسبت گفت: احمدکسروی در تهران دارد علناً به امام صادق(ع) و امام زمان(عج) اهانت میکند. آیا کسی نیست جواب دندانشکنی به او بدهد، یا نَفَسش را در سینه خفه کند؟ در آن جمع شهید نواب که به او سیدمجتبی تهرانیمیگفتند با صدایرسایش گفت: چرا، فرزندان علی هستند."
احمد کسروی که از طرف رضاخان مأمور اهانت به پیشوایان مذهب تشیع، مقدسات اسلامی و روحانیت شده بود، در کتاب "شیعیگری" سخیفتریناهانتهای ممکن را به مولای متقیان علی(ع)، امام حسین(ع)، امام جعفرصادق(ع) و امام مهدی(عج) انجام داده بود و نواب که در نجف اشرف، این کتاب به دست او رسیده بود، آن را به نزد اساتید خود برده و نظر آنها را درباره این نویسنده میپرسید و آنها بالاتفاق حکم به مهدورالدم بودن و واجبالقتل بودن آن جرثومه فساد دادند. نواب که عزم خود را برای از بین بردن این دستآموز اجانب جزم کرده بود، آهنگ سفر به تهران را نمود که در اینهنگام آیتالله العظمی شاهرودی و علامه امینی، چند دینار به عنوان هزینه سفر به او هدیه کردند و چند تن از علما و اساتید نجف در گوش وی دعای سفر خواندند و در آخرین ساعات حرکت وی، شهید آیتالله مدنی و مرحوم آیتالله شاهآبادی، مبلغی را برای تهیه اسلحه به وی میدهند تا نوابتکلیف شرعی خود را به نحو احسن انجام دهد. بعدها آیتالله مدنی در جمع شاگردانش گفته بود مبلغ ۱۳ دیناری که به نواب دادم، پولی بود که برای ازدواجم پسانداز کرده بودم. نواب در سال ۱۳۲۳ وارد تهران میشود و برای اطمینان خاطر بیشتر و اتمام حجت به ملاقات کسروی میرود و در جلسات تبلیغی او شرکت میکند و با او به بحث و مذاکره و جدل میپردازد و وقتی که مطمئن میشود وی از روی عناد و کینهتوزی و به عنوان مهره بیگانگان مأموریت اهانت به ائمه معصومین، را دارد، با شلیک چند گلوله به عمر کثیف کسروی خاتمه میدهد.
در سالهای ۱۳۲۵-۲۶، نواب به سراسر ایران سفر میکند تا برای جذب نیرو ، آمادهسازی آنها و تجهیز قوا، هر آنچه لازم است را انجام دهد. آن ایام مصادف با اعلام موجودیت رژیم اشغالگر صهیونیستی توسط دولت انگلیس و آمریکا بود که مرحوم نواب با همکاری آیتالله کاشانی اقدام به برپایی تظاهرات و تجمعهای اعتراضآمیز در شهرهای مختلف کشور مینماید به گونهای که در تهران، ۵ هزار کفنپوش برای اعزام به جبهههای نبرد علیه رژیم صهیونیستی ثبتنام مینمایند. در جریان ملی شدن صنعت نفت نیز، گروه فدائیان اسلام نقشی محوری ایفا نمود و با ترور دو تن از نخست وزیران دستنشانده دولت انگلیس یعنی "هژیر" و "رزمآرا" نقشه غارت منابع ملی ایران را خنثی نمودند. پس از ترور رزمآرا توسط خلیلطهماسبی، آیتالله کاشانی طی پیامی خطاب به مردم ایران اعلام کرد: "جوانی غیور و وطنپرست و متدین از میان مردم ایران برخاست و نخستوزیر بیگانهپرست را به سزای عمل خود رساند."
از سفرهای شهید نواب صفوی به شهرهای مختلف ایران که جهت معرفی فدائیان اسلام و جذب نیرو انجام میشد، خاطرات شیرین و به یادماندنی در تاریخ آمده است.
● معرفی کتاب شهید نواب صفوی
"راهنمای حقایق" در سال ۱۳۲۹ از طرف سازمان فداییان اسلام به منظور طرح برنامه اداره یک کشور اسلامی منتشر شد. شهید نواب صفوی با نام مقدس الله و سپاس و درود بر انبیاء کتاب خود را آغاز نموده و در این مجموعه تحت ۹۲ عنوان تمام شئون فکری و اجتماعی یک جامعه اسلامی را بیان مینماید. آرمانهای گسترده و عمیق او در سایه رهنمودهای علی بن ابیطالب(ع) شکل گرفته، به طوری که جهانبینی و آیندهنگری بسیار نافذی در اندیشه او دیده میشود، که در تاریخ اسلام کمتر مشاهده شده است. فداییان اولین گروهی هستند که نهضت تشکیل یک حکومت اسلامی را آغاز کرده و نظرات خود را در سه بعد ایدئولوژیک، سیاسی و نظامی ارائه دادهاند.
● چگونگی چاپ و نشر کتاب
چاپ و نشر کتاب راهنمای حقایق به دلیل مشکلات مالی یک سال طول انجامید، هزینه نشر کتاب بین افراد مختلف تقسیم شد و چون چاپ ۱۰ هزار جلد کتاب، مستلزم مخارج زیادی بود، لذا جمعآوری سهام آن مدتی به طول انجامید. در آن سالها چاپخانههای تهران محدود بوده و مطالب خود را تحت کنترل شدید چاپ میکردند. در این شرایط فداییان توانستند با زحمت بسیار کتاب را حروفچینی و چاپ نمایند. سرانجام در اوایل آذرماه سال۱۳۲۹ کتاب آماده صحافی شد، نواب به همراه چند تن از فداییان شخصاً کار صحافی کتاب را در مخفیگاه خویش انجام داد. در ۳ صفحه کتاب چند غلط وجود داشت که فداییان با دست و مرکب چاپ آن چند غلط را تصحیح نمودند. سپس به تدریج کتابها را برای برش به چاپخانه بردند، پس از مدتکوتاهی به یاری خداوند متعال و عزم راسخ مردان خدا این کتاب آماده توزیع گشت.
● پخش کتاب
نواب صفوی پیش از انتشار کتاب به صاحبان سهام گفت: "چون فروش علنی این کتاب ممکن نیست و ما میخواهیم روش و هدف ما مبرهن و آشکار گردد، ناگزیریم که آن را رایگان و بلاعوض در اختیار مردم بگذاریم." بدین ترتیب فداییان کتابها را در پاکتهای زردی قرار داده و آن را از طریق پست به تدریج برای رجال سیاسی و مذهبی ایران در ممالک خارج و شهرستانها فرستادند. روز بیست و سوم دیماه سال ۱۳۲۹ ندای الله اکبر فداییان اسلام مخفیگاه نواب را فرا گرفت. یکصد نفر آرام در اتاقها نشستند. زیرزمین اتاقها تا سقف مملو از کتاب بود. نواب هر کتاب را به دو نفر داد که در ساعتمعینی، مطابق با لیست افراد، کتابها را از طریق "پست ملی" پخش نمایند.آن شب تمام رجال سیاسی ایران کتابی را مشاهده نمودند که روی جلد آن یک پرچم سبز رنگ در حال اهتزاز بود و در سه موج آن سه هلال که به ترتیب در آنها "لا اله الا الله، محمد رسول الله، علی ولی الله" نوشته شده بود. روز بعد اطلاعات شهربانی صندوقهای پست را کنترل نمود، اما دیگر دیر شده بود و آنها فقط ۱۴ جلد از کتاب را توقیف نمودند. بقیه کتابها نیز پخششده و به دست مردم رسیده بود.
● نواب صفوی در حال اذان گفتن لحظاتی پیش از شهادت
شهید سیدمجتبی نواب صفوی با تشکیل "جمعیت فداییان اسلام" به مبارزه با بدخواهان و بداندیشان پرداخت. ترور وابستگان استعماری مانند احمدکسروی، عبدالحسین هژیر، علی رزمآرا و حسین علاء از جمله فعالیتهای سیاسی این جمعیت میباشد. شهید نواب صفوی همچنین با حکومت دکتر مصدق به خاطر عدم عمل به احکام اسلامی به مخالفت برخاست و به همین جهت در ایام نخست وزیری مصدّق، دستگیر و به زندان افتاد و تا سقوط حکومت مصدق در زندان بود. سرانجام این مجاهد خستگیناپذیر به همراه سه تن از همرزمانش به نامهای خلیل طهماسبی، مظفر علی ذوالقدر و سید محمد واحدی در بیدادگاه رژیم پهلوی محکوم و در صبحگاه ۲۷ دی ۱۳۳۴ شمسی تیرباران شده و به خیل شهدا پیوستند. بدین ترتیب پرونده دهسال فعالیت سیاسی و اجتماعیجمعیت فداییان اسلام بسته شد و جنایت دیگری در پرونده سیاه خاندان پهلوی ثبت گردید.
● اعدام انقلابی کسروی و اعلام موجودیت فداییان اسلام
بعد از شهریور ۱۳۲۰ و فراگیر شدن جنگ جهانی دوم، ایران نیز گرفتار شرایط دشواری شد، از یک طرف مورد تجاوز متفقین قرار گرفت، و از طرفدیگر سودجویانی قلم به مزد و اجیر، از آزادی سوء استفاده میکردند و از طریق ترویج فرهنگ غربی به جان مسلمانان افتاده بودند و درصدد بودند تا آنچه رضاخان از طریق زور، قلدری نتوانسته بود انجام دهد، از طریق قلم و نگارش با مخدوش نمودن تاریخ اسلام انجام دهند.
"احمد کسروی" از جمله افرادی بود که خط معارض و مهاجم علیه اسلام تشیع را دنبال میکرد. او نه تنها در کتاب "شیعی گری" به روحانیت، مقدسات اسلامی، پیشوایان مذهب تشیع و امامان بهحق و معصوم علیهم السلام حمله میکرد، بلکه در کتابهای صوفی گری، بهاییگری، مادی گری و حتی تاریخ مشروطیت، مقدسات دینی و روحانیت را مورد حمله قرار داد.
نواب با کتابهای کسروی در نجف آشنا شد و موجی از احساسات مذهبی و دینی وجودش را فرا گرفت.
کتابها را نزد علما برد و از آنها نظر خواست. همه حکم به مهدور الدم بودن نویسنده کتابها دادند.
سید در اواخر ۱۳۲۳، وارد تهران شد و بدون درنگ به خانه کسروی رفت و او را از گفتن و نوشتن سخنان توهینآمیز به اسلام و ائمه شیعه علیهمالسلام و روحانیت برحذر داشت و وقتی مطمئن گردید که وی اصلاح پذیر نیست، آماده اجرای حکم الهی شد.
شهید نواب در هشتم اردیبهشت ۱۳۲۴، در سر چهار راه حشمت الدوله به کسروی حمله کرد ولی توسط پلیس دستگیر و زندانی شد. بعد از آزادی از زندان، موجودیت فداییان اسلام را طی یک اعلامیه رسمی با جمله هوالعزیز و تیتر " دین و انتقام" اعلام کرد و اعدام کسروی را پیگیری نمود.
نواب صفوی به تدریج با جاذبه خود، جوانانی چون شهید سید حسین امامی را جذب نمود و امامی در ۲۰ اسفند ۱۳۲۴، بر کسروی یورش برد و او را زیر ضربات اسلحه سرد و گرم قرار داد و چون فرشته قهر جانش را گرفت.
فداییان اسلام و مجریان حکم الهی دستگیر شدند و خبر اعدام انقلابی کسروی در همه جا منتشر شد و مردم مسلمان را غرق در شادی و سرور نمود.
بعد از سال ۱۳۲۷، که جنبش ملی شدن صنعت نفت به اوج خود رسید و فعالیت گروههای مخالف رژیم علنی شد و اقلیت موجود در مجلس مانع تصویب قرارداد "گس گلشاییان" گردید، رژیم استبدادی شاه برای این که حتی اقلیت مخالفی نیز وارد مجلس نشود، توسط "هژیر" دست به تقلب در انتخابات زد و به بهانه ترور شاه و دست داشتن آیت الله کاشانی در این ترور، ایشان را بازداشت و به لبنان تبعید کرد.
فداییان اسلام "هژیر" را اعدام انقلابی کردند و با نامزد نمودن آیت الله کاشانی و مصدق، گروه اقلیت دوباره به مجلس راه یافت.با وجود این که نواب میانه خوبی با ملی گراها نداشت، اما با توجه به رهبریت آیت الله کاشانی و به منظور وحدت مبارزات اسلامی و ملی، از همگامی و همراهی با آنها دریغ نورزید.
● رزم آرا و انفعال در مقابل بیگانگان
رزم آرا نخست وزیر رژیم پهلوی و دست نشانده انگلستان، با ملی شدن صنعت نفت به شدت مخالفت میکرد و میگفت که ملت ایران توانایی و لیاقت اداره این صنعت عظیم را ندارد و به عناوین مختلف در تصویب این قانون در مجلس شورای ملی کارشکنی میکرد.
در روز ۱۶ اسفند ۱۳۲۹ زمانی که اتومبیل رزم آرا جلوی مسجد امام (شاه سابق) توقف کرد و نخست وزیر جهت شرکت در ختم آیت الله فیض قصد ورود به صحن مسجد را داشت، خلیل طهماسبی بیدرنگ از پشت سر با شلیلک سه گلوله او را از پای درآورد و خود نیز توسط مأموران دستگیر شد.او در بازجویی میگوید:
من نمی گویم سمندر باش یا پروانه باش
چون به فکر سوختن افتادهای مردانه باش
بلی من طهماسبی هستم و باکی از کشته شدن ندارم، برای این که خدای متعال میفرماید: وَ لا تَحْسَبَنَّ الَّذینَ قُتِلوُا فی سَبیلِ اللهِ اَمْواتاً بَلْ اَحْیاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْیُرْزَقُونَ پس شما این را مسلم بدانید کسی که شخصیتی را تشخیص داد خائن به دین و مملکت است ترس از کشته شدن ندارد. آنها زندهاند. ما معتقد به این حقایق هستیم.
قتل رزم آرا در دل رژیم چنان وحشتی انداخت که دولت بعدی (حسین علاء) نتوانست با ملی شدن صنعت نفت مخالفتی نماید و مجبور به استعفا گردید و مجلس، مصدق را به نخست وزیری انتخاب کرد.
آیت الله کاشانی در مصاحبهای در رابطه با قتل رزم آرا چنین اظهار نظر کرد:"این عمل (هلاکت رزم آرا) به نفع ملت ایران بود و آن گلوله و ضربه عالیترین و مفیدترین ضربهای بود که به پیکر استعمار و دشمنان ملت ایران وارد آمد."
و در مصاحبهای دیگر اظهار میدارد: "... نخست وزیر مقتول در زمان حیات خود از منافع شرکت نفت جنوب و سیاست استعماری انگلستان به شدتحمایت می کرد. چون عموم طبقات مردم ایران با تصمیم قطعی و خلل ناپذیری برای کوتاه کردن دست طمع سیاست استعماری نفت جنوب قیام کرده بودند، پافشاری رزمآرا برای مقاوت در مقابل افکار عمومی ملت ایران و حمایت از شرکت نفت باعث خشم شدید و عمومی مردم ایران گردید و جوانیغیور، وطنپرست و متدین از میان مردم ایران برخاست و نخست وزیر بیگانه پرست را به جزای اعمال خود رسانید."
در مرداد ۱۳۳۱، ماده واحدی به تصویب مجلس رسید که چون خیانت حاجی علی رزم آرا بر ملت ایران ثابت گردیده، هر گاه قاتل او استاد خلیلطهماسبیباشد به موجب این قانون مورد عفو قرار میگیرد.
بدین ترتیب در ۲۳ آبان همان سال، طهماسبی پس از دو سال و اندی از زندان آزاد گردید.
آیت الله کاشانی در پی آزادی شهید طهماسبی او را به عنوان "شمشیر برّان اسلام" و "مجری اراده و افکار ملت ایران" مورد ستایش قرار داد.
● پایان کار فداییان اسلام
فداییان اسلام از راه تشکیل جلسات تفسیر قرآن و اسلام شناسی بر اساس مکتب تشیع، به فعالیت خود ادامه میدادند و پرچم سبز و سفید خود را باکلمات زیبای "لا اله الا الله، محمد رسول الله و علی ولی الله" آراسته بودند.
در آن موقع در دولت حسین علاء پیوستن ایران به پیمان بغداد مطرح بود که در حقیقت ایران یکی از اقمار منطقه انگلیس و آمریکا میشد. فداییاناسلام در ۲۵ آبان که علاء برای شرکت در ختم مرحوم سید مصطفی کاشانی وارد مسجد امام (شاه سابق) شد توسط مظفر ذوالقدر هدف قرار گرفت اما گلوله به او اصابت نکرد و جان سالم به در برد.
در اول آذر ۱۳۳۴، نواب و خلیل طهماسبی و عبدالحسین واحدی و جمعی دیگر از فداییان اسلام دستگیر شدند و در یک محاکمه فرمایشی نواب، سیدمحمد واحدی و مظفر ذوالقدر محکوم به اعدام و همگی در حالی که اذان میگفتند، تیرباران شدند.
جمعیت فداییان اسلام و بخصوص رهبر آن، نواب صفوی و معاون او، سید عبدالحسین واحدی در تقویت و روی کار آمدن جبهه ملی و تصویب ملیشدن صنعت نفت ایران و انتخاب اعضای جبهه ملی به نمایندگی مجلس، بازگشت آیت الله کاشانی از تبعید، نقش اساسی داشتند و اگر قیام مسلحانه آنها نمیبود و رژیم پهلوی از این جمعیت حساب نمی برد، هیچ یک از موارد یاد شده عملی نمیشد.
نامه شهید نواب صفوی به دکتر مصدق
شهید قبل از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، در نامهای به دکتر مصدق او را از سقوط دولت با خبر و به وی جهت اجرای احکام الهی هشدار میدهد.
هو العزیز
آقای دکتر محمد مصدق نخست وزیر
پس از سلام،
شما و مملکت در سختترین سراشیب سقوط قرار گرفتهاید. چنانچه احساس کرده و معتقد شده باشید که نجاتبخش مملکت شما، اجرای برنامه مقدس پیغمبر اکرم صلی الله علیه وآله میباشد و پس از تمام جریانات گذشته آماده اجرای احکام مقدس اسلام باشید، قول میدهم که شما و مملکت را به یاری خدای توانا و به برکت اجرای احکام و تعالیم عالیه اسلام از هر بدبختی و سقوط و فسادی حفظ نموده، به منتهای عزت و سعادت معنوی و اقتصادی برسانم."
۸ شوال المکرم ه.ق ۱۳۷۲ مصادف با۳۰ خرداد ماه ۱۳۳۲ ه ش
شهید نواب صفوی از زبان همسرش:
خانم "نیرالسادات احتشام رضوی" چنین میگوید: و در همان دوران تحصیل به نفع اسلام و علیه پهلوی مبارزه میکند. او یک حالت مبارزه و یکروح با شهامتی داشت که عجیب بود. در همان زمان، مجلس قانونی را تصویب میکند که نواب مخالفت میکند و ۱۵۰۰ و ۱۶۰۰ نفر از دانش آموزان را جمع میکند و تظاهراتی را جلوی مجلس راه میاندازد که رژیم را وا میدارد تا درخواست فوق را بپذیرد. اما نواب و همراهانش پذیرش زبانی را کافی ندانسته، درخواست پذیرش مکتوب موضوع را میکنند. لکن عوامل رژیم به جای پاسخ مثبت اقدام به تیراندازی میکنند که در نتیجه یک نفر به شهادت میرسد...
بعد از این که دیپلم میگیرد به آبادان میرود وارد شرکت نفت میشود. آن جا که کار میکنند یکی از متخصصین انگلیسی به یکی از کارگرها سیلیمیزند. آقای نواب بسیار برانگیخته میشود و میگوید:
وای بر شما که یک کارگر ایرانی را یک انگلیسی بزند و همه سکوت کنند، در حالی که آنان در کشور ما هستند و از منافع ما استفاده میکنند و یک عده کارگر را علیه آنان جمع میکند. آن متخصص انگلیسی میآید و عذر خواهی میکند، ولی شهید نواب میگوید، نه خیر باید قصاص بشود، که این امر منجر به شورش می گردد. آن گاه تصمیم میگیرند نواب را از بین ببرند که دوستان نواب او را مخفیانه از بصره به عراق میفرستند.
نامه شهید به فرزند خویش
شهید در فروردین ۱۳۳۴، خطاب به فرزندش مهدی، این نامه را مینویسد:
فرزندم مهدی عزیز!
صفحه دلت باید آیینهای باشد که حقایق قرآنی در آن منعکس گردیده و از آن به قلوب دیگران رسیده، محیط شما و اجتماع دور و نزدیک شما را منور کند. این قرآن و آن صفحه دل پاک شما.
سلامی برای همیشه از دلم برایت و محبت خدا و محمد و آلش همیشه در دلت."
بخشی از وصیت نامه شهید نواب صفوی
آه،ای برادران، شما برای اتمام حجت حق و کسب رضای رحمان و طاعتش و برای نجات و تبرئه خود در پیشگاه عظیم خدای عزیز (و معذرة الی ربکم)حق را بگویید و تبلیغ کنید و این بیچارگان را از بیچارگی فردا خبر دهید و انذار نمایید و عدم رضای خودتان را نسبت به معاصی و نافرمانیها و تبهکاریها و طغیانهای آنها اعلام دارید (اما شاکراً و اما کفوراً) یا هدایت پذیر گردیده و یا کفران میکنند.
خدای عزیز از طاعتشان بینیاز بوده از معصیت آنها هم حکومت بیزوالش زیانی نبیند و جهنمش وسیع بوده (تقول هل من مزید) میگوید آیا سرکش و عاصی بیشتری هست؟ و الفاظ و فلسفههای پوچ و مظاهر رنگین و قدرتها و ژستها و لباسهای فریبنده دنیا در آنجا ذلیل و پوسیده گردیده و دردی دوا نمیکند و به کاری نمیخورد.
آه از این غیبت طولانی، آه، برادران، من دیدم و دیده هر عاقلی میبیند که محبت خدا از هر محبتی شیرینتر و اطاعت فرمانش از اطاعت شیطان و شهوت و نفس گرامیتر و پرهیز از عذاب آینده جاویدی که انبیاء برای بدکاران وعده کردهاند از پرهیز معصیتهای زودگذر دنیا عاقلانهتر و امید بهرحمت و نعمت و لذت الهی حتمی و بیآلام بهشت از امید به ذلت فانی و خیالی احتمالی دنیا پابرجاتر و استوارتر میباشد و گردانیدن عنان وفا و عاطفه و محبت و غیرت به سوی آفریننده عزیز وفا و غیرت و محبت و غیرت نزدیکتر و صحیحتر و به حق و به جا بوده و پروانه شمع محبت او گردیدن و در راهش سوختن و به دریای رحمت و لطفش پیوستن سعادتی است که در زیر آسمان علم و عقل و وجود شهیرش فوق هر عنقا و همایی است که در خاطرها خطور کند و در تصور اندیشه کنندگان بگنجد.
آه به راه او خواستم که دنیا را در برابر حقایق اسلام تسلیم نموده اسلام و مسلمین جهان را از چنگال جهل و شهوت و ظلم نجات داده احکام منور اسلام را اجرا نموده حیات نوینی با نشر اشعه معارف اسلام بر پیکر مردگان بشر امروز به یاری او ببخشم و حقیقت حیات انسانیت را جلوهگر سازم و اگر هزار سال هم بر این منوال پرچم فداکاری راه خدا و محمد و آل محمد را به یاری ذات اقدسش به دوش ناتوان خویش میکشیدم عاقبت مرگ بودهباید همه اینها مقدمه تحصیل رضای خدا میبوده باشد تا برای قلب شفا و نوری و برای آخرت، سرافرازی و سودی داشته باشد والا هیچ، و خدا از اینها همه بینیاز بوده و میباشد (نیته المومن خیر من عمله) و نیت مومن بهتر از عملش بوده خدا به نیت پاک لطف میکند و بس. امید است به لطفش نیت پاکی و عشق سرشاری نسبت به ذاتش مرحمت فرموده به فضلش با ما رفتار فرماید.
الحقنا الله بالحسین و جده و امه و ابیه و اخیه و ولده آمین الله العالمین.
فراموش نکنید که راه راست از هر کجا کج شد بیراهه و به سوی هلاکت است.
و پس از پیغمبر، راه از خانه اوصیاء او علی و یازده فرزند عزیزش تا امام زمان بوده که زنده و غایب است (و یملا الله الارض به قسطا و عدلا بعد ماملئت ظلما و جورا) که به اتفاق احادیث مسلمین (شیعه و سنی) خدا به وسیله او زمین را پر از عدل و داد میکند بعد از آنکه پر از ظلم و جور شود، انشاء الله.
خداحافظ، بر شما وفاداران راه خدا، همگی سلام. تهران، به یاری خدای توانا.
برادر شما سید مجتبی نواب صفوی
۲۴جمادی الاولی ۱۳۷۴ هجری قمری ۲۹ دیماه ۱۳۳۳ هجری شمسی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست