شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

سهمی از سرنوشت


سهمی از سرنوشت

انتخابات و دانشگاهیان در کلام امام و رهبری

● انتخابات و دانشگاهیان در کلام امام و رهبری

انقلاب اسلامی ایران، یکی از بزرگ‌ترین نعمت‌هایی است که خداوند متعال به برکت خون شهیدان و صبر و استقامت مردان و زنان مجاهد، مسلمان و انقلابی، به مردم ایران ارزانی داشت. این نعمت بزرگ، در سایه تعالیم و احکام پویای مکتب اسلام، رهبری خردمندانه حضرت امام(ره) و کوشش و مجاهدت مردم مسلمان ایران، به دست آمد. بدیهی است که در استمرار این انقلاب، باید همواره این عوامل حضور داشته باشند و مکتب، رهبری و مردم، این نظام را به پیش برند.

حضور در عرصه انتخابات، یکی از مصادیق بارز نقش مردم در استمرار نظام جمهوری اسلامی است. از این رو، این امر همواره مورد عنایت و تأکید رهبران و مسئولان نظام مقدس جمهوری اسلامی بوده است. در این میان، سخنان حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری از جایگاه خاصی برخوردارند؛ زیرا اساس حرکت نظام مطابق با فرامین آنان شکل می‌گیرد. از این رو، سخنان ایشان برای تمام مسئولان نظام و مردم شریف ایران، لازم الاجرا خواهد بود و همه موظفند در مسیر ترسیم شده ایشان حرکت نمایند. توجه به بیانات ارزنده امام و رهبری در خصوص انتخابات می‌تواند نظام مقدس جمهوری اسلامی را از آسیب‌های جدی برهاند و مردم و مسئولان نظام را نسبت به آفت‌های موجود در این زمینه، آگاهی دهد.

در این نوشتار به سخنان گهربار امام و رهبری و ضرورت حضور مردم در انتخابات و ویژگی‌های کاندیدای اصلح از دیدگاه ایشان اشاره می‌شود.

● انتخابات در کلام امام خمینی(ره)

▪ نقشه دشمن برای نفوذ به دانشگاه

اینها می‌دانند با این ملت نمی‌شود با فشار و زور و سرنیزه رفتار کرد. قهراً آنها می‌خواهند یک نقشه‌ای بکشند؛ حواسشان هم خیلی جمع است و خیلی هم حوصله و صبر دارند. آنها برای ۵۰ سال دیگر، برای ۳۰ سال دیگر، حالا نقشه درست می‌کنند. حالا نقشه می‌کشند که سی‌سال دیگر نتیجه بگیرند؛ یعنی اگر خدای نخواسته دانشگاه ما یک انحرافی پیدا بکند، بعد از ۳۰ سال، نتیجه‌اش را آنها می‌گیرند... بالاخره مقدرات یک دولت، یک ملت را در دست گرفتند و با یک انحرافی در دست گرفتند؛ آن وقت هست که اینها نتیجه می‌گیرند۱.

● اهمیت حضور سیاسی دانشگاهیان

ما مکلفیم در امور سیاسی دخالت کنیم؛ مکلفیم شرعاً همان طور که پیغمبر می‌کرد، همان طور که حضرت امیر می‌کرد...

اشخاصی پیدا می‌شوند که با گفته‌های خودشان، نوشته‌های خودشان، می‌خواهند شما را نگذارند وارد بشوید [در انتخابات]. آنها می‌خواهند اشخاصی را تعیین بکنند که بعدها گرفتار بشویم. شماها باید وارد بشوید در مسئله و با کمال جدیت، اهمیت بدهید به این مسئله و مردم را وادار کنید۲.

● تحقیق در مورد کاندیداها

در تشخیص خوب و بد، اتکا به قول غیر نکنید؛ مگر اشخاصی باشند که مورد اطمینان خودتان باشد؛ صددرصد... اگر... اشخاص مطمئن باشند که آنها تشخیص بدهند، شهادت بدهند که فلان آدم جهات مختلفش همه خوب است، آن وقت مانعی ندارد که کسی به واسطه تشخیص آنها و اطمینان به این که این صحیح است، رأی هم به آنها بدهد؛ اما این طور نیست که کورکورانه انسان دنبال این باشد که ببیند کِیک چه گفته، این صحیح نیست. این، در اسلام نیست و در جمهوری اسلامی هم نباید باشد۳.

● مراجعه مردم به دانشگاهیان

علاج واقعه را قبل از وقوع باید کرد والا کار از دست همه خارج خواهد شد و این، حقیقتی است که بعد از مشروطه لمس نموده‌ایم؛ چه هیچ علاجی بالاتر و والاتر از آن نیست که ملت در سرتاسر کشور، در کارهایی که محول به اوست، بر طبق ضوابط اسلامی و قانون اساسی انجام دهد و در تعیین رئیس جمهور و وکلای مجلس، با طبقه تحصیل کرده متعهد و روشنفکر با اطلاع از مجاری امور و غیروابسته به کشورهای قدرتمند استثمارگر و اشتهار به تقوا و تعهد به اسلام و جمهوری اسلامی، مشورت کرده و با علما و روحانیون با تقوا و متعهد به جمهوری اسلامی نیز مشورت نمایند۴.

● مسئله‌ای حیاتی برای اسلام ومسلمین

مسئله، این نیست که خوب من دلم می‌خواهد یک وکیل داشته باشم، دلم می‌خواهد یک وزیر داشته باشم؛ خیر، قضیه، این نیست؛ قضیه، سپردن یک مملکتی است به دست کسی که اگر ناباب از کار درآید، صدمه به اسلام می‌زند؛ جمهوری اسلامی را از بین می‌برد. این، یک مسئله حیاتی است برای شما، برای اسلام و مسلمین.۵

● شجاعت

کسانی را که انتخاب می‌کنید، باید مسائل را تشخیص دهند؛ نه از افرادی باشند که اگر روس یا آمریکا یا قدرت دیگری تشری زد، بترسند؛ باید بایستند و مقابله کنند۶.

● حامی و خدمت‌گزار مسلمین

آنهایی که در خانه‌های مجلل، راحت و بی‌درد آرمیده‌اند و فارغ از همه رنج‌ها و مصیبت‌های جان‌فرسای ستون محکم انقلاب و پابرهنه‌های محروم، تنها ناظر حوادث بوده‌اند و حتی از دور هم دستی بر آتش نگرفته‌اند، نباید به مسئولیت‌های کلیدی تکیه کنند که اگر به آن جا راه پیدا کنند، چه بسا انقلاب را یک شبه بفروشند.خدا نیاوردآن روزی که سیاست ما و سیاست مسئولین ما، پشت کردن به دفاع از محرومین و رو آوردن به حمایت از سرمایه‌دار باشد۷.

● انتخابات در کلام رهبر معظم انقلاب

ـ معرفی اصلح به مردم

کسانی که زبانی گویا و قلمی توانا و آبرویی پیش مردم دارند که این آبرو، جزء ذخائر الهی است و خدای متعال به هر کسی داده است، باید در راه خدا، آن را مصرف بکنند و به کار برند؛ مردم را توجیه و تشویق کنند و آدم‌های خوب را به آنها معرفی نمایند۸.

● انتخابات، حق و وظیفه

انتخابات هم حق ملت است، هم یک وظیفه ملی است. نظام جمهوری اسلامی، نظام‌های انتصابی قدرت‌ها را نسخ کرد و انتخاب مردم را در مدیریت کشور، دارای نقش کرد. این حق آحاد ملت است که بتوانند انتخاب کنند و در تعیین مدیر کشور، دارای نقش باشند؛ از سوی دیگر، وظیفه هم هست؛ به این خاطر که این شرکت، می‌تواند روح نشاط و احساس مسئولیت را همیشه در جامعه زنده نگه دارد و حضور مردم در صحنه را به رخ دشمنان این ملت بکشد. انتخابات فقط یک وظیفه نیست، فقط یک حق نیست، هم حق شماست، هم وظیفه عمومی است۹.

● همه باید شرکت کنند

آحاد ملت باید بدانند آن چه بکارند، می‌دروند. بعضی ممکن است در رأی‌گیری شرکت نکنند؛ بعد بگویند: چرا فلان کار نشد. شما باید شرکت می‌کردید و آن کسی را که فکر می‌کنید می‌تواند این کار را انجام دهد و می‌پسندید، انتخاب می‌کردید؛ تا آن طور که می‌خواهید، بشود. نمی‌شود ما در انتخابات شرکت نکنیم؛ نتیجه انتخابات احیاناً آن طور که ما می‌پسندیم، نشود؛ سپس بگوییم چرا نشد! بله، وقتی انسان شرکت نکند، همین است. همه باید شرکت کنند۱۰.

● انتخابات و سرنوشت مردم

بنده همواره در درجه اول در انتخابات سعی‌ام بر این است که به مردم عرض کنم: حضور شما در این انتخابات، مهم است. این، تصدیق و تأیید و مستحکم کردن نظام جمهوری اسلامی است. مسئله، فقط یک مسئله سیاسی و فردی و اخلاقی محض نیست؛ یک مسئله همه‏جانبه است. انتخابات با سرنوشت مردم سر و کار دارد؛ به خصوص انتخابات ریاست جمهوری که سپردن قوه اجراییه کشور به دست یک نفر و یک مجموعه است که کشور را برای مدت چند سال اداره کنند. این قدر انتخابات اهمیت دارد۱۱.

● عدم خدشه به سلامت انتخابات

انتخابات به فضل الهی و به حول و قوه الهی، انتخابات سالمی است. من می‏بینم بعضی‏ها در انتخاباتی که دو سه ماه دیگر انجام خواهد گرفت، از حالا شروع کرده‏اند به خدشه کردن. این، چه منطقی است؟ این، چه فکری است؟ این، چه انصافی است؟ این همه انتخابات در طول این سی سال انجام گرفته است - در حدود سی انتخابات - مسئولان وقت در هر دوره‏ای رسماً متعهد شده‏اند و صحت انتخابات را تضمین کرده‏اند و انتخابات، صحیح بوده است؛ چرا بی‌خود خدشه می‌کنند؛ مردم را متزلزل می‌کنند؛ تردید ایجاد می‌کنند؟ البته در ذهن مردم عزیز ما با این حرف‌ها، تردید ایجاد نخواهد شد۱۲.

● مردم سالاری دینی، عامل پایداری ملت

انتخابات در کشور ما، یک حرکت نمایشی نیست؛ پایه نظام ما همین انتخابات است. یکی از پایه‏ها، انتخابات است. مردم‏سالاری دینی، با حرف نمی‌شود؛ مردم‏سالاری دینی، با شرکت مردم، حضور مردم، اراده مردم، ارتباط فکری و عقلانی و عاطفی مردم با تحولات کشور، صورت می‌گیرد؛ این هم جز با یک انتخابات صحیح و همگانی و مشارکت وسیع مردم، ممکن نیست. این مردم‏سالاری، عامل پایداری ملت ایران است. این که شما توانسته‏اید در طول این سی سال از نهیب ابرقدرت‌ها نترسید، این که ابرقدرت‌ها هم غیر از نهیب نتوانستند ضربه اساسی به شما بزنند، این که جوانان کشور در ورود به میدان‌های گوناگون، این شجاعت و اخلاص را نشان می‌دهند، ناشی از مردم‏سالاری دینی است. این را باید خیلی قدر بدانیم۱۳.

● گزینش آگاهانه، وظیفه‌ای همگانی

همچنان که شرکت در انتخابات، یک وظیفه است، گزینش خوب و آگاهانه هم یک وظیفه است. البته ممکن است همه تلاش‌ها به نتیجه نرسد، اما انتخاب‌کنندگان، تلاش نمایند؛ برای این که گزینش درست بکنند. این، خیلی مهم است. البته هیچ کسی در صحنه انتخابات وارد نمی‌شود؛ مگر این که شورای نگهبان صلاحیت او را اعلام کند. بنابراین، کسانی که وارد صحنه انتخابات می‌شوند، اشخاصی هستند که شورای نگهبان – که امین مردم در این قضیه است – پای اسم آنها را امضا کرده و اعلام صلاحیت نموده است. بنابراین، همه صلاحیت دارند؛ منتها امر ریاست جمهوری، بالاتر از این حرفهاست؛ باید گشت و اصلح را پیدا کرد؛ باید گشت و امین‌ترین را انتخاب کرد۱۴.

پی نوشت:

۱. صحیفه نور، ج۱۶، ص ۲۶۶.

۲. صحیفه نور، ج۱۵، ص ۵۸.

۳. صحیفه نور، ج۱۸، ص ۲۰۳.

۴. صحیفه نور، ج۱۲، ص ۷۵.

۵. صحیفه نور، ج۱۵، ص ۵۹.

۶. صحیفه نور، ج۱۸، ص ۱۹۸.

۷. کلمات قصار امام خمینی (ره)، ص ۲۲۰.

۸. روزنامه اطلاعات، ۱۵.۱۱.۷۴.

۹. از سخنان رهبر معظم انقلاب در صحن جامع رضوی، ۱.۱.۸۴.

۱۰. از سخنان رهبر معظم انقلاب در خطبه‌های نماز جمعه تهران، ۲۸.۲.۸۰.

۱۱. از سخنان رهبر معظم انقلاب در صحن جامع رضوی، ۱.۱.۸۸.

۱۲. همان.

۱۳. همان.

۱۴. مصاحبه با رهبر مظعم انقلاب در روز انتخابات هشتمین دوره ریاست جمهوری، ۱۸.۳.۸۰.