یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

این همراه پردردسر


این همراه پردردسر

تلفن همراه با وجود خطرهای فراوان همچنان محبوب است

امروزه بیشتر مردم دنیا تلفن همراه را به عنوان ابزاری ضروری در زندگی روزمره خود مورد استفاده قرار می دهند و در کمتر شرایطی از آن شکایت می کنند. این دستگاه کوچک که باعث شده در هر زمان و مکانی در دسترس باشیم، به عاملی برای پرداخت هزینه های فراوان در ماه تبدیل شده است. اگرچه هیچ کدام از مشترکان تلفن های همراه را از پرداخت این هزینه ها گریزی نیست اما برخی رسانه ها نویدهای تازه ای را در مورد کاهش بهای استفاده از این خدمات داده اند. در بریتانیا به تازگی خبرهایی منتشر شده که نشان می دهد هزینه استفاده از تلفن همراه در این منطقه تا سه سال آینده کاهشی قابل ملاحظه خواهد یافت، اتحادیه اروپا نیز در یک سال گذشته هزینه استفاده از خدمات رومینگ و خدمات داخلی در کشورهای عضو را تا ۶۰ درصد کم کرده است و...

در کنار این مسائل برخی افراد معتقدند با وجود اینکه هر ماه هزینه های زیادی را پرداخت می کنند اما شرکت های مخابراتی خدمات خود را به صورت ایمن به دست آنها نمی رسانند. برخی افراد ادعا می کنند پس از به کار بردن این ابزار به انواع مختلف بیماری ها مبتلا شده اند و در این میان برخی دیگر می گویند که تلفن همراه برای آنها هیچ مشکلی ایجاد نکرده است.

دانشمندان که امروزه کاربران را به کاهش استفاده از تلفن های همراه توصیه می کنند و به صورت مرتب در این زمینه هشدار می دهند، هنوز به طور کامل مطمئن نشده اند که این ابزار تا چه اندازه می تواند برای افراد خطرناک باشد. این سوال برای سال های طولانی بدون جواب مانده که آیا تلفن همراه برای بدن انسان ضرر دارد یا خیر،به همین خاطر تولیدکنندگان بزرگ تلفن همراه می کوشند با انجام بررسی های وسیع، پاسخ مناسبی برای آن پیدا کنند. باید توجه داشت هنوز هیچ مطالعه عملی انجام نشده که نتایج حاصل از آن نشان دهد استفاده از تلفن همراه می تواند برای بدن انسان زیانبار باشد. اگر چه برخی مطالعات باعث شده نگرانی های مشترکان تلفن همراه بیشتر شود، ولی باید به این نکته توجه داشت که نتایج هیچ یک از این تحقیقات و بررسی ها هنوز به طور کامل تایید نشده اند.

از وقتی یک کاربر تلفن همراه را به عنوان یکی از ابزارهای لازم و ضروری زندگی در دست می گیرد شرایط زندگی او تغییر می کند. بعضی از دانشمندان می گویند، اگر تلفن همراه به مدت طولانی توسط افراد مورد استفاده قرار گیرد، می تواند خطرآفرین باشد که البته باید گفت هنوز ادعاهای این افراد نیز به طور کامل پذیرفته نشده است.

این طور که گفته می شود ممکن است امواج الکترومغناطیسی که از تلفن همراه ساطع می شود، روی سلامت افراد تاثیر بگذارد. در برخی موارد کارشناسان به طور خاص اعلام کرده اند اگر فردی از تلفن همراه استفاده کند سلول ها، مغز و سیستم ایمنی بدن آن دچار آسیب دیدگی خواهد شد و احتمال بروز بیماری های مختلف از سرطان گرفته تا آلزایمر در او افزایش خواهد یافت. بررسی های آزمایشگاهی روی موش ها نشان داده که امواج الکترومغناطیس اختلالاتی را در سلامت بدن آنها ایجاد کرده است. هنوز به طور کامل معلوم نشده که این ادعاها می تواند صحت داشته باشد یا نه، در این میان باید توجه داشت که ممکن است مطالعات یاد شده روی انسان ها نتایج متفاوتی را حاصل کند.

یک مطالعه که در سال ۲۰۰۲ در کشور فنلاند انجام شده بود نشان می داد، امواج الکترومغناطیس آسیب های زیادی را به بافت های مغز انسان وارد می کند اما پس از آنکه این تحقیقات به اتمام رسید، کارشناسان اعلام کردند برای استفاده از این نتایج نیازمند انجام مطالعات بیشتری هستند. مطالعات دیگری نیز در همان سال در کشور سوئد انجام شده بود که رابطه مستقیمی را بین استفاده از تلفن همراه و افزایش احتمال ابتلا به تومورهای مغزی را نشان می داد. این مطالعات اعلام می داشت، آن دسته از کاربرانی که از تلفن های همراه نسل اول استفاده می کنند ۳۰ برابر بیشتر از دیگر افراد در معرض ابتلا به تومورهای مغزی قرار می گیرند. این تحقیق باعث شد تا بحث و جدل فراوانی بین دانشمندان به راه بیفتد، اما پس از آن دیگر هیچ مطالعه ای نتایج به دست آمده از تلاش های محققان سوئدی را تایید نکرد. در سال ۲۰۰۴ مطالعات گسترده ای توسط مرکز علمی-تحقیقاتی Karolinska روی ۷۵۰ سوئدی برگزار شد و در پایان کارشناسان به این نتیجه رسیدند که اگر افراد بیش از ۱۰ سال از تلفن همراه استفاده کنند خطر ابتلا به تومورهای مغزی را در خود افزایش خواهند داد.

پس از بروز نگرانی های فراوان بین مردم، دولت بریتانیا در اواخر دهه ۱۹۹۰ مطالعات گسترده ای را این باره آغاز کرد. نتایج این تحقیقات که توسط کارشناسان مستقل مرکز تلفن همراه بریتانیا انجام شده بود در سال ۲۰۰۰ منتشر شد. سر ویلیام استیوارت مدیر این موسسه تحقیقاتی در پایان بررسی های خود اعلام کرد استفاده از تلفن همراه هیچ خطری را برای افراد به دنبال نخواهد داشت و سلامت آنها را به خطر نخواهد انداخت اما با این وجود کودکان کم سن وسال نباید به میزان زیاد از این وسیله استفاده کنند و در این میان بهتر است بزرگ ترها نیز آن را کمتر به کار ببرند. سر ویلیام در گزارش مشابهی که در سال ۲۰۰۵ منتشر کرده بود بار دیگر تاکید کرد، اگر قرار باشد که تلفن همراه برای سلامت انسان ها خطرآفرین باشد، این خطر بیش از همه شامل کودکان می شود و آنها را با انواع مختلف بیماری ها مواجه می کند. در سال ۲۰۰۲ میلادی دولت بریتانیا به همراه شرکت های فعال در حوزه تلفن همراه با سرمایه گذاری ۴/۷ میلیون پوندی مطالعات تازه ای را برای نشان دادن میزان ایمنی تلفن همراه آغاز کردند. در این طرح ۱۵ تحقیق به صورت مجزا انجام شد تا مشخص شود این دستگاه چقدر می تواند برای انسان ها خطرناک باشد. به هر حال در پایان این بررسی ها هم مشخص شد که تلفن همراه هیچ خطری را برای ما ایجاد نمی کند و مردم می توانند با خیال راحت از آن استفاده کنند.

نتایج حاصل از تحقیقات استیوارت نشان داد تلفن همراه می تواند برای کودکان خطرناک باشد زیرا سیستم ایمنی بدن کودکان طوری است که در مقابل امواج رادیویی منتشر شده از تلفن های همراه آسیب پذیری بیشتری را از خود نشان می دهند. دلیل افزایش احتمال بروز بیماری در کودکان این است که مغز آنها هنوز در حال رشد است و ماهیچه های آنها هنوز به اندازه کافی رشد نکرده اند. این مساله باعث می شود تا امواج رادیویی راحت تر به بافت های درونی بدن نفوذ کنند. علاوه بر این، اگر افراد تصمیم بگیرند از سنین کودکی استفاده از تلفن همراه را آغاز کنند، مدت زمانی که این ابزار را در طول عمر خود مورد استفاده قرار می دهند بیشتر خواهد شد و طبق گفته برخی کارشناسان، هرچه تلفن همراه بیشتر مورد استفاده قرار گیرد خطر بروز بیماری های مختلف را بالاتر خواهد برد. بر این اساس همچنان به کودکان پیشنهاد می شود تلفن همراه را کمتر به کار برند که تا امروز مشخص شده کودکان اصلاً این صحبت ها را جدی نمی گیرند. در سال ۲۰۰۱ یک بررسی جامع روی بیش از هزار کودک بریتانیا انجام شد و در پایان مشخص شد بیش از ۹۰ درصد بچه های زیر ۱۶ سال در این کشور صاحب تلفن همراه هستند و از هر ۱۰ نفر، یکی از آنها در طول روز بیش از ۴۵ دقیقه این ابزار را به کار می برد.

شرکت های تولیدکننده تلفن همراه نظیر نوکیا سالانه میلیون ها دلار را در زمینه افزایش سلامت و ایمنی تلفن های همراه هزینه می کنند. صاحبان صنایع تلفن همراه در جهان بر این باورند که هیچ ارتباطی بین استفاده از این وسیله و افزایش احتمال بیماری های مختلف در کاربران وجود ندارد. شرکت هایی نظیر نوکیا، موتورولا، سونی اریکسون، سامسونگ و... که بزرگ ترین مراکز تولید تلفن همراه در جهان هستند، از بهترین کارشناسان استفاده می کنند تا جلوی بروز هرگونه خطر احتمالی را بگیرند و به همین خاطر از دید آنها استفاده از تلفن همراه هیچ گونه خطری را برای افراد به همراه نخواهد داشت.

کارشناسان بر این باورند افراد می توانند با انجام یک سری اقدامات ساده از بروز خطرات احتمالی ناشی از به کارگیری تلفن همراه جلوگیری کنند. تمام محققانی که تاکنون در این زمینه اقداماتی را انجام داده اند بر این باورند هرچه تماس های حاصل شده به کمک تلفن همراه کوتاه تر باشد خطرات کمتری شامل افراد خواهد شد. بسیاری از افراد معتقدند، هندزفری ها باعث می شوند امواج الکترومغناطیسی از افراد دور شود و خطر ابتلا به بیماری در آنها پایین بیاید. در این میان اگر تلفن همراه آنتن های بیرونی داشته باشد بهتر است زیرا این آنتن ها با دریافت امواج رادیویی اجازه نمی دهند تا آنها به بدن کاربر برسد. همه این موارد می تواند خطرات یاد شده را در شما پایین بیاورد.

میثم لطفی

منبع: WWW.CNN.COM