شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
بازخوانی ۸ باور سرطانی!
درباره سرطان، باورهای رایجی در میان مردم وجود دارد که برخی از آنها درست و بسیاری از آنها نادرست است. اهمیت این بیماری و مواجهه درست با آن ایجاب میکند که با این باورهای نادرست آشنا شویم و در اصلاح آنها در فرهنگ عامه تلاش کنیم. این مطلب، بازخوانی برخی از این باورهای رایج درباره سرطان است.
۱. اگر به سرطان مبتلا شوید، معمولا به این علت است که سابقه خانوادگی سرطان در شما وجود دارد.
نادرست: بررسیها در آمریکا نشان داده است نیمی از مردان و یکسوم زنان در آمریکا در نقطهای از زندگیشان به نوعی سرطان مبتلا خواهند شد، اما فقط یکبیستم این موارد به ژنهای به ارث رسیده از والدین مرتبط است.
۲. مصرف زیاد مشروبات الکلی احتمال ابتلا به سرطان را افزایش میدهد.
درست: نوشیدن مشروبات الکلی احتمال ابتلا به سرطان دهان، کبد، روده بزرگ، لوزالمعده و سایر سرطانها را بالا میبرد. هرچه مصرف الکل بیشتر باشد، خطر ابتلا به سرطان بالاتر میرود.
۳. قندهای مصنوعی سرطانزا هستند.
نادرست: شواهدی وجود ندارد که نشان دهد مصرف شیرینکنندههای مصنوعی باعث بروز سرطان میشود. بررسیها رابطهای را میان شیرینکنندههای آسپارتام، سوکرالوز و ساکارین و سرطان در انسانها نشان ندادهاند. شیرینکنندههای جدیدتر مانند سوربیتول و استویا هم بیخطر به نظر میرسند.
۴. استفاده از دئودورانت احتمال دچار شدن به سرطان پستان را افزایش میدهد.
نادرست: شواهدی قطعی درباره اینکه استفاده از ضدعرقها باعث دچار شدن به سرطان پستان شود، وجود ندارد.
۵. مصرف زیاد گوشتهای فراوریشده احتمال دچار شدن به سرطان را افزایش میدهد.
درست: افرادی که به میزان زیادی گوشتهای فراوریشده مانند هاتداگ یا کالباس میخورند، با احتمال بیشتری ممکن است به سرطان روده بزرگ مبتلا شوند. علت رابطه دقیقا روشن نیست، اما ممکن است به علت وجود نیتریتها در این گوشتها باشد که برای جلوگیری از رشد باکتریها و حفظ رنگ به آنها اضافه میشود. گوشت قرمز هم با سرطان روده بزرگ ارتباط دارد. بهطور کلی محدود کردن میزان خوردن گوشت قرمز و انتخاب سایر منابع پروتئینی مانند مرغ، ماهی و حبوبات توصیه میشود.
۶. طب سوزنی برای تسکین تهوع ناشی از شیمیدرمانی سرطان مفید است.
درست: طب سوزنی ممکن است به افرادی که به علت پرتودرمانی دچار خشکی دهان میشوند هم کمک کند. اگر تحت درمان سرطان هستید و میخواهید طب سوزنی را امتحان کنید، به پزشکتان اطلاع دهید.
۷. نمونهبرداری در بیشتر سرطانها باعث پخش شدن آن میشود.
نادرست: حین نمونهبرداری، پزشک تکه کوچکی از بافت را از بدن شما برمیدارد تا از لحاظ وجود سرطان بررسی شود. در اغلب سرطانها، بسیار نامحتمل است که این عمل باعث انتشار سرطان شود. سرطان تخمدان در این مورد استثناست. پزشکان معمولا از تخمدان نمونهبرداری نمیکنند چرا که خطر انتشار سلولهای سرطانی وجود دارد. اگر پزشک احتمال وجود سرطان در تخمدان را بدهد، ممکن است کل تخمدان را بردارد.
۸. ورزش، خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد.
درست: ورزش به همراه تغذیه سالم و کنترل وزن باعث میشود احتمال دچار شدن به برخی از سرطانها از جمله سرطان پستان و سرطان روده بزرگ با ورزش منظم کاهش پیدا کند. با وجود این حتی اگر به اندازه کافی ورزش میکنید، باید آزمایشهای روتین غربالگری سرطان را طبق توصیه پزشکتان انجام دهید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست