پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
تغذیه , قلب و گردش خون ترومبوز
لخته خون یا ترومبوز در داخل یك رگ خونی ، در نتیجه ی تخریب دیواره ی رگ تشكیل می شود . از علل به وجود آورنده ی لخته ، به طور مثال می توان به عفونت ها ، ضربات یا حمله ی رادیكال های آزاد اشاره كرد . این عوامل سبب بروز لخته و در نتیجه تشكیل ساختار تصلب شرایین می شود . ناحیه ی آسیب دیده در دیواره ی رگ برای پلاكت های ( ۱ ) شناور در خون شبیه یك آهن ربا عمل می كند . این پلاكت ها به محل چسبیده و سبب ایجاد لخته ی خونی می شوند و این لخته می تواند آن قدر بزرگ شده كه سبب انسداد مجاری عروقی شود .
اولین علامت ترومبوز به طور معمول زمانی خود را نشان می دهد كه لخته خون باعث انسداد شده و به قدری حاد است كه سبب بروز حمله ی قلبی یا سكته ی مغزی می شود . در بسیاری از موارد برای درمان ترومبوز داروهای ضد انعقاد جهت ممانعت از لخته شدن خون تجویز می شود . هم چنین داروهای ترومبولیتیك ( تجزیه كننده ی لخته ی خون ) جهت شكستن لخته خونی كه به تازگی تشكیل شده است ، تجویز می شود . بیش ترین انواع داروهای مصرفی شامل هپارین و وارفارین هستند .
چه غذاهایی مفید هستند ؟
برای افرادی كه جهت ترومبوز ، تحت درمان دارویی قرار می گیرند ، توجه به توصیه های پزشك ، قبل از اقدام به هر نوع تغییر در رژیم غذایی بسیار ضروری است .
ماهی های روغنی از قبیل قزل آلا ، ماكرل ، شاه ماهی و ساردین حاوی دواسید چرب مهم و مفید به نام های EPA و DHA هستند كه عمل كرد مشابه آسپرین دررقیق كردن خون را دارند .
مطالعات دراز مدت در آمریكا ، هلند ، سوئد نشان داده است مصرف ماهی های روغنی ۲ تا ۳ بار در هفته می تواند اثرات عمیقی بر بهبود جریان خون داشته باشد و به این طریق خطر تشكیل لخته ی خون را كاهش دهد . افزایش مصرف ماهی های روغنی یكی از راه های به خوبی شناخته شده جهت رقیق كردن خون از طریق رژیم غذایی است .
- لوبیای سویا و فرآورده های آن حاوی آنتی اكسیدانی به نام جنستاین هستند كه علاوه بر نقش شناخته شده ی این ماده در پیش گیری از بروز سرطان ، مشاهده شده است كه سبب توقف رشد سریع و بی رویه ی سلول های عضلانی صاف می شود و در واقع همین رشد بی رویه و كنترل نشده سبب تحریك تشكیل لخته خون می شود . لازم به ذكر است كه كنجاله ی سویا تحت عنوان پروتئین گیاهی نیز حاوی جنستاین است . و بنابراین مصرف پروتئین گیاهی سویا جهت پیش گیری از تشكیل لخته خون توصیه می شود .
- حبوبات ، به ویژه عدس دارای ماده ای به نام كومارین است كه یكی از مواد طبیعی رقیق كننده ی خون است . ( از لحاظ شیمیایی ، وارفارین كه یكی از داروهای رقیق كننده ی خون می باشد نیز در واقع یك نوع كومارین است ) بنابراین خواص دارویی حبوبات در پیش گیری از تشكیل لخته خون بر اهمیت مصرف روزانه ی این گروه غذایی می افزاید .
- نان غلات كامل ( سبوس دار ) ، پاستا ، غلات صبحانه ی سبوس دار ، مركبات ، آناناس ، بروكلی ، گل كلم ، كدو ، جعفری ، تخم كتان و چای سبز سرشار از كومارین هستند. غذاهایی كه حاوی كومارین هستند ، باید به طور منظم در برنامه ی غذایی روزانه مصرف شوند .
- دانشمندان طب گیاهی معتقدند كه فلفل قرمز سبب تحریك سیستم گردش خون و تسهیل حركت خون در رگ ها می شود و بهتر است همراه ادویه های دیگر در تهیه و طبخ غذا مورد استفاده قرار می گیرد .
- تخم كتان ، یكی از منابع غذایی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ است . این اسیدهای چرب در بدن تبدیل به نوعی پروستاگلندین ( ۲ ) ، به نام پروستاگلندین ۱ E می شوند . این ماده ، رگ های خونی را مستع كرده و در پیش گیری از تشكیل لخته مؤثر است .
- دانه ی آفتاب گردان ، كنجد و تخمه ی كدو حلوایی تأمین كننده ی اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ هستند . ۴ قاشق غذا خوری ، تخم كتان را می توان با دو قاشق غذا خوری از هر یك از دانه های كنجد ، آفتاب گردان و كدو حلوایی آسیاب كرد و در یك ظرف بدون منفذ در یخچال نگه داری كرد . این مخلوط همراه نان ، ماست و یا غلات صبحانه قابل مصرف است و یك تركیب ضد التهابی دارای اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ است .
- انواع توت ها از قبیل توت فرنگی و شاتوت ، هم چنین مركباتی از قبیل پرتقال و گریپ فروت سرشار از ویتامین C و مواد مفید گیاهی هستند كه به حفظ خاصیت كشسانی دیواره رگها كمك می كنند . این میوه ها را باید به طور منظم مصرف نمود .
از چه غذاهایی باید پرهیز كرد ؟
-كره و خامه دارای چربی اشباع زیادی هستند كه خطر تشكیل لخته ی خون را افزایش می دهند ، لذا مصرف این مواد غذایی را باید به حداقل رساند .
-روغن نارگیل و نارگیل خشك نیز دارای چربی اشباع زیادی هستند و از مصرف آن ها باید پرهیز كرد . اما شیر نارگیل هم از نظر چربی كل و هم چربی اشباع فقیر بوده و قابل مصرف است .
-شیر و ماست پر چربی را كم تر مصرف كرده و در عوض فرآورده های لبنی كم چربی را به منظور كاهش دریافت چربی اشباع در برنامه ی غذایی خود بگنجانید .
-گوشت های چرب و فرآورده های گوشتی از جمله ، سوسیس و كالباس را محدود كنید . هر نوع چربی قابل مشاهده در اطراف تكه های گوشت مصرفی را جدا كنید .
-مصرف انواع كیك ها ، شیرینی جات و پای را به حداقل برسانید . محصولات موجود در بازار با استفاده از ارزان ترین روغن در دست رس ، تهیه می شوند كه اغلب از انواع بسیار اشباع شده بوده و مضر هستند .
چند تكته :
-وزن اضافی را كم كنید ، این امر به طور خودكار خطر تشكیل لخته ی خون را كاهش خواهد داد .
-ورزش منظم سبب جریان خون بهتر می شود . قبل از افزایش فعالیت های ورزشی با پزشك خود مشورت كنید .
-سیگار را ترك كنید ، زیرا سیگار خطر تشكیل لخته ی خون را افزایش می دهد .
۱- پلاكت ، عوامل مؤثر در تشكیل لخته ی خون و انعقاد خون ، كه درون رگ ها شناور هستند .
۲- پروستاگلندین : گروهی از تركیبات شبه هورمون كه كاهنده ی فشار خون و محرك عضلات صاف بوده و اعمال متعدد مهمی در بدن ایفا می كنند .
سالومه آرمین ، كارشناس ارشد تغذیه
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
ایران اسرائیل غزه مجلس شورای اسلامی دولت نیکا شاکرمی معلمان رهبر انقلاب دولت سیزدهم مجلس بابک زنجانی شهید مطهری
آتش سوزی قوه قضاییه هلال احمر تهران پلیس روز معلم سیل شهرداری تهران آموزش و پرورش فضای مجازی سلامت سازمان هواشناسی
قیمت خودرو قیمت طلا قیمت دلار بازار خودرو خودرو دلار بانک مرکزی ایران خودرو حقوق بازنشستگان سایپا کارگران تورم
سریال نمایشگاه کتاب جواد عزتی تلویزیون عفاف و حجاب فیلم سینمایی مسعود اسکویی سینما رضا عطاران سینمای ایران دفاع مقدس فیلم
رژیم صهیونیستی فلسطین آمریکا حماس جنگ غزه نوار غزه چین انگلیس ترکیه اوکراین نتانیاهو یمن
استقلال پرسپولیس فوتبال سپاهان علی خطیر باشگاه استقلال لیگ برتر ایران تراکتور لیگ قهرمانان اروپا رئال مادرید بایرن مونیخ لیگ برتر
هوش مصنوعی هواپیما کولر تبلیغات موبایل تلفن همراه اینستاگرام اپل گوگل ناسا عیسی زارع پور وزیر ارتباطات
فشار خون کبد چرب بیمه بیماری قلبی کاهش وزن دیابت داروخانه