جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
۲۴ مرداد ۱۳۸۶ ــ ۱۵ اوت ــ جنگ یرموك، آغاز پایان دو امپراتوری عهد باستان و ایجاد یك دولت اسلامی سراسری
پانزدهم ماه اوت در سال ۶۳۶ میلادی نبرد یرموك (Yarmuk) میان سپاه اعراب مسلمان و ارتش روم شرقی (بیزانتین) آغاز شد كه بیستم اوت به شكست كامل روم شرقی و خروج آن برای همیشه از سوریه و فلسطین انجامید. خالد ابن ولید (متوفی در سال ۶۴۲ میلادی و مدفون در حمص سوریه) فرماندهی سپاه اعراب مسلمان را در این جنگ برعهده داشت. وی قبلا با سپاهی مركب از ۲۰ تا ۳۰ هزار و عمدتا سوار سبك اسلحه وارد سوریه شده و دمشق و حمص را تصرف كرده بود. این نخستین لشكركشی مسلمانان به خارج از جزیرهٔالعرب بود. هراكلیوس امپراتور روم شرقی كه چنین لشكركشی را پیش بینی نمی كرد سریعا سپاهی مركب از رومی ها، اسلاوها و اعراب غسانی و جمعا شصت هزار نفر روانه سوریه كرد. هراكلیوس قبلا در جنگ با خسرو پرویز شاه ایران سوریه و فلسطین را به تصرف خود درآورده بود. قرار بود كه ارمنی ها نیز در این جنگ به هراكلیوس کمک کنند كه در آخرین مرحله از ورود به جنگ منصرف شدند.
خالد با اطلاع از نزدیك شدن سپاه روم شرقی، شهرهای دمشق و حمص را تخلیه كرد و در كنار رود یرموك كه اینك مرز اردن با سوریه را تشكیل می دهد و به رود اردن می پیوندد موضع گرفت. زد و خورد دو سپاه از پانزدهم اوت آغاز شد. خالد اطلاع داشت كه وضعیت مالی امپراتوری روم شرقی در پی چند جنگ با ایران در حالت مساعد قرار ندارد و مقرری سربازان، ماههاست كه پرداخت نشده و به علاوه سربازان رومی عمدتا از مناطق دوردست این امپراتوری هستند و حاضر به فدا كردن جانشان برای دولت روم نیستند. لذا درصدد تطمیع اعراب غسانی ارتش روم برآمد و موفق شد. در دومین روز نبرد، یك بخش از ارتش روم به فرماندهی ژنرال باآنس شكست خورد و نیروهای ژنرال دیگر، تئودور، گرفتار توفان شن شدند و آرایش نظامی را ازدست دادند و قسمتی از آنان نیز در انحنای رودخانه به دام افتادند و با تلفات سنگین شكست خوردند و روز بیستم اوت جنگ پایان یافت. هنگامی كه خبر این شكست به گوش هراكلیوس كه در انتاكیه بود رسید، عوامل خود را جمع كرد و با صدای بلند گفت: خدا حافظ سوریه و فلسطین و به قسطنطنیه بازگشت و یك دوره از تاریخ بسر آمد و بسته شد.
ادو سال پیش از عملیات خالد ابن ولید در سوریه، اعراب مسلمان با سپاهی دیگر در منطقه حیره (عرب نشین) با دسته ای از سپاهیان ایران به فرماندهی ژنرال هرمزان وارد جنگ شده بودند كه این نبرد به جنگ جسر (پل) معروف است. در این جنگ، اعراب موفق نشدند و از مرز جنوب غربی ایران بازگشتند. دو امپراتوری ایران و روم شرقی قبلا در یك رشته جنگ غیر ضروری باهم درگیر و تضعیف شده بودند. اعراب مسلمان با تجربه ای كه از نبردهای یرموك و جسر به دست آورده بودند و متوجه ضعف های دو امپراتوری قدیمی شده بودند، به حملات نظامی خود ادامه دادند و ظرف چند سال، كل خاورمیانه، شمال افریقا، قسمت هایی از آسیای میانه و جنوبی را تصرف كردند و بعدا در غرب (اروپا) تا پواتیه فرانسه پیش رفتند، و به این سبب است كه مورخان، جنگ یرموك را در ردیف چند جنگ تاریخساز جهان قرار داده اند.
باید دانست كه شمار نیروهای دو طرف در جنگ یرموك دقیقا به دست نیامده است، زیرا كه مورخان عرب كوشیده اند كه شمار نیروهای رومی را بیش از آنچه كه بوده قلمداد كنند و مورخان مسیحی درباره شمار مسلمان راه اغراق پیموده اند.
جنگ یرموك چهار سال پس از وفات پیامبر اسلام و درست یك سال و هفت روز پس از درگذشت ابوبكر روی داده بود.
در پی فتح یرموك، نیروهای عرب در سال ۶۳۸ میلادی اورشلیم را تصرف کردند و به بیت المقدس تغییر نام دادند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست