پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

نمی بینیم تان ما را ببینید


نمی بینیم تان ما را ببینید

بهترین دکوراسیون برای منزل نابینایان

براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، حدود ۲۸۴ میلیون نفر نابینا در جهان وجود دارد که ۳۹ میلیون نفر از آنها نابینای مطلق و ۲۴۵ میلیون نفرشان کم‌بینا هستند. سازمان بهداشت جهانی می‌گوید ۹۰ درصد از نابینایان و کم‌بینایان دنیا در کشورهای جهان سوم و در حال توسعه زندگی‌می‌کنند...

نزدیک به ۱۵ میلیون نفر از نابینایان دنیا در هند هستند و شاید به همین دلیل این کشور را «خانه نابینایان» می‌نامند. خوشبختانه آمار نابینایی در اثر ابتلا به بیماری‌های عفونی طی ۲۰ سال گذشته، ‌کاهش قابل‌توجهی داشته است و ۲۰ درصد از اختلالات بینایی در دنیا، قابل پیشگیری و درمان هستند. متاسفانه آمار دقیقی از مبتلایان به اختلال بینایی در ایران در دسترس نیست اما براساس اعلام سازمان‌های بین‌المللی، به نظر می‌رسد ۵ نفر از هر ۱۰۰۰ ایرانی، دچار اختلال دید، نابینایی و کم‌بینایی هستند.

کمک خانواده‌های روشندلان برای بالابردن سطح کیفیت زندگی‌شان می‌تواند تاثیر بسزایی در روحیه‌شان داشته‌ باشد. شاید بتوان یکی از ساده‌ترین کارهایی که خانواده‌ها می‌توانند برای کمک به فرد روشندل انجام دهند، چیدن وسایل خانه به نحوی مناسب دانست تا سلامت او در ساعت‌های حضور در منزل، به خطر نیفتد.

● اتاق پذیرایی

۱. تمام مبلمان را دور تا دور خانه و کنار دیوارها بچینید. چیدن مبلمان وسط اتاق پذیرایی و به صورت گرد، ممکن است باعث برخورد فرد نابینا به آنها و زمین خوردن وی شود.

۲. میز وسط و میزهای عسلی مبلمان را کنار دیوار بگذارید و هر وقت میهمان داشتید، آنها را جلوی مبل‌ها قرار دهید.

۳. بهتر است به جای شیشه، از رومیزی‌های پارچه‌ای برای پوشش سطح میز وسط مبل و میزهای عسلی‌ استفاده کنید. افتادن شیشه میزها روی پای نابینایان می‌تواند دردسر زیادی را برای آنها و شما ایجاد کند.

۴. تا حد امکان استفاده از گلدان‌های شیشه‌ای و دکوری‌های سنگین و شکستنی را برای تزیین اتاق پذیرایی‌ محدود کنید.

۵. اگر دوست دارید کتابخانه‌ای در اتاق پذیرایی‌تان داشته‌باشید، آن را کاملا به دیوار بچسبانید و کتابخانه‌های ساده را جایگزین کتابخانه‌هایی با در‌های شیشه‌ای کنید.

۶. حتما از درپوش‌های پلاستیکی برای پوشاندن پریز‌های برق استفاده کنید تا نابینایان پریز برق و تلفن را اشتباه نگیرند.

● اتاق خواب

۱. هرچه اتاق خواب نابینایان خلوت‌تر باشد، بهتر است.

۲. اجازه بدهید که خود افراد نابینا اتاق خوابشان را بچینند تا جای تمام لوازم شخصی‌شان را بدانند. البته در چیدن اتاق به آنها کمک کنید.

۳. بهتر است در اتاق خواب، کمتر از تابلوهای شیشه‌‌ای و دکوری‌های شکستنی استفاده کنید.

۴. بد نیست که لبه‌های تیز تختخواب، میز کامپیوتر یا میز توالت افراد نابینا را با ابر یا اسفنج بپوشانید تا برخورد با این وسایل باعث آسیب رسیدن به عزیزان روشندل نشود.

۵. فرش و موکت از سنگ، سرامیک و پارکت برای اتاق نابینایان مناسب‌ترند چون در صورت استفاده از فرش و موکت، امکان لیز خوردن روی زمین به حداقل می‌رسد.

۶. در فصل‌های سرد سال، بخاری اتاق خواب را در دورترین فاصله از تختخواب افراد نابینا قرار دهید تا برخورد با بخاری باعث سوختن آنها نشود.

● آشپزخانه

۱. وسایل تیز و برنده مانند چاقو یا قیچی را روی کابینت قرار ندهید. قرار دادن چاقوها داخل جای چوبی یا پلاستیکی آنها و درون کابینت منطقی‌تر است.

۲. به‌هیچ‌وجه از کتری‌های شیردار استفاده نکنید. گیر کردن لباس نابینایان به شیر این کتری‌ها و برگشتن آب آنها می‌تواند سوختگی‌های شدیدی را در پی داشته باشد.

۳. در صورت امکان، یخچال‌ و فریزرهای هشداردهنده بخرید تا در صورت باز ماندن در آنها، بوق هشدار به صدا در بیاید و نابینایان متوجه بشوند.

۴. میز ناهارخوری را تا حد امکان نزدیک به دیوار بچینید و از قرار دادن آن در وسط آشپزخانه خودداری کنید.

۵. هرچقدر وسایل کمتری روی کابینت‌ها بچینید، دردسر کمتری برای افراد نابینای خانه ایجاد می‌شود.

۶. بهترین و ایمن‌ترین وسیله برای گرم کردن غذا به‌وسیله خود نابینایان، مایکروفر است، بنابراین می‌توانید مایکروفر کوچکی تهیه کنید و روی اپن آشپزخانه بگذارید و با آموزش طرز کار آن به افراد نابینا، آسیب‌های احتمالی در اثر استفاده از اجاق گاز را به حداقل برسانید.

● سرویس بهداشتی

۱. از قرار دادن تیغ‌های بدون پوشش در حمام یا دستشویی خودداری کنید. برای قرار دادن وسایل برنده‌ای مانند تیغ‌های اصلاح صورت یا شیشه‌های دارو، محفظه‌ای کوچک نصب کنید و هرگز آنها را در حمام رها نکنید.

۲. وسایل حمام را داخل قفسه‌های مخصوص بگذارید و قفسه را به دیوار بچسبانید.

۳. شوینده‌هایی مانند صابون و پودرصابون را در کف حمام نریزید تا باعث لیز خوردن افراد نابینا روی آنها نشود.

۴. سبد مخصوص لباس‌های تمیز و کثیف را جایی از حمام بگذارید که امکان دسترسی آسان افراد روشندل به آنها وجود داشته باشد.

۵. از دکوری‌های کوچک و شکننده برای تزیین دستشویی‌ استفاده نکنید.

● راهرو

۱. هر آنچه می‌توانید از راهروها حذف کنید. گلدان، جاکفشی، سطل زباله، دوچرخه یا حتی تابلوهای مختلف در خانه‌ای که نابینایی در آن زندگی می‌کند، تنها باعث دردسر است. در کل پله‌ها محل خطرناکی است و تا جایی‌که امکان دارد باید خالی و ایمن باشد. پاگردها را هم همیشه خالی نگه دارید.

۲. از همسایه‌ها خواهش کنید که کفش‌ها یا دمپایی را هیچ‌گاه جلوی در نگذارند. تشخیص آنها برای نابینایان آسان نیست. جلوی در هم چیزی به عنوان پادری نگذارید چرا که ممکن است سد راه آنها شود.

۳. مراقب باشید پنجره‌های راهرو هیچ‌گاه به حالت نیمه‌باز نباشد چرا که ممکن است با صورت آنها برخورد کند. پنجره‌ها را یا ببندید یا کاملا باز نگه دارید.

۴. بهتر است در خانه یا محل زندگی خود را به جک‌های کنترل‌کننده سرعت مجهز کنید. نابینایان متوجه وضعیت در نمی شوند و ممکن است با شتاب زیاد به صورت و بدن آنها برخورد کند.

۵. اگر برای خروج از خانه مجبورند از پارکینگ عبور کنند، به آنها تذکر دهید که حتما چراغ‌ها را روشن کنند چراکه ممکن است یکی رانندگان در تاریکی پارکینگ آنها را نبینند. حتی می‌توان چراغ‌ها را هوشمند کرد به این معنا که با حضور فرد در محل، خود به خود روشن شود.

ترجمه:ندا احمدلو

منبع: Design for Blind