شنبه, ۱۶ تیر, ۱۴۰۳ / 6 July, 2024
مجله ویستا

مزايا و معايب اينترنت برای كودكان


همشهری: اما اينترنت تا جايي پيش رفته كه حتي از تلويزيون و ماهواره، 2رقيب سنتي‌تر خود پيشي گرفته است. ديگر افراد نه تنها نسبت به اين ابزار ارتباطي اشتياق بيشتري نسبت به ماهواره و تلويزيون از خود نشان مي‌دهند كه با آمدن مطبوعات آنلاين نيز از اقبال مردمي نسبت به روزنامه‌هاي سنتي و چاپي به‌شدت كاسته شده است. اما آنچه اينترنت را مانند تلويزيون براي كودكان خطرناك جلوه مي‌دهد افزايش سايت‌هاي بازي‌هاي اينترنتي و سايت‌هاي غيراخلاقي است كه باعث بروز ناهنجاري‌هايي در ميان قشر نوجوان و جوان جامعه مي‌شود.
در واقع كودكان نه تنها در معرض خطر اعتياد به بازي‌هاي كامپيوتري و فراتر از آن بازي‌هاي اينترنتي قرار گرفته‌اند كه در معرض آموزش بسياري از مسائل غيراخلاقي نيز قرار مي‌گيرند. از همين رو والدين بايد هوشيار بوده و هم بر ساعات استفاده كودكان خود از اينترنت و هم دسترسي كودكان خويش به سايت‌ها نظارت داشته باشند؛ در واقع بي‌حد و مرز بودن دنياي اينترنت و نامحدود بودن آن و جاري نبودن قوانين محدود‌كننده خاص بر اينترنت آن را بدل به پديده‌اي بس خطرناك براي كودكان كرده است.

مزايا و معايب اينترنت برای كودكان


اينترنت يك پديده دو كاربردي است كه همزمان مي‌تواند براي كودكان مفيد و در عين حال بسيار مضر باشد؛ مفيد از آن رو كه اينترنت داراي سايت‌هاي متعدد آموزشي است و در زمينه آموزشي مي‌تواند نقش مؤثري براي كودكان ايفا كند و علاوه بر اين اينترنت و در كل استفاده از فناوري رايانه‌اي، امروزه پايه و مبناي ورود به مدرسه و دانشگاه و در سنين بالاتر بازار كار قرار گرفته است. از سويي ديگر بازي‌هاي اينترنتي نيز با رعايت پاره‌اي از موارد از جمله پرهيز از پيگيري بازي‌هاي خشونت بار كامپيوتري و اينترنتي توسط كودكان و نظارت والدين بر انجام اين بازي‌ها مي‌تواند در تقويت هوش كودكان مؤثر واقع شود.
سويه ديگر استفاده از اينترنت سويه منفي و مخرب آن است كه درصورت عدم‌نظارت والدين و ورود كودكان به سايت‌هاي غيراخلاقي مي‌تواند بسيار مخرب باشد. صدمات بهداشت رواني از طريق اينگونه سايت‌ها به كودكان و نوجوانان به‌ويژه در ايجاد مسائلي مانند انحرافات جنسي، خشونت، اعتياد، رفتارهاي ضد‌اجتماعي، سست شدن مباني خانواده و اشاعه جرم و جنايت در طيف وسيع در بسياري موارد جبران‌ناپذير است.به همين خاطر والدين بايد ضمن آنكه خود مباني كامپيوتر و اينترنت و نحوه استفاده از آن را فرا مي‌گيرند، توجه داشته باشند كه با محدوديت‌هاي شديد و تنبيهات نمي‌توان به‌طور كامل بر استفاده كودكان از اينترنت نظارت داشت.
صحبت با كودكان در مورد نحوه استفاده از كامپيوتر از سوي آنان و خطراتي كه در هنگام آنلاين شدن ممكن است آنها را تهديد كند از جمله راهكارهاي مؤثر نظارتي محسوب مي‌شود. ديگر راهكار مناسبي كه مي‌تواند در اين زمينه از سوي والدين پيگيري شود، قرار دادن كامپيوتر در مكاني از منزل است كه بتوان فعاليت‌هاي كودك را تحت نظر داشت. محدود كردن زمان استفاده از كامپيوتر نيز اقدام مهمي است كه مي‌تواند توسط والدين به اجرا درآيد. نظارت بر پيام‌هاي الكترونيك در چت‌روم‌ها نيز بسيار مهم است.
والدين بايد اين نكته را مورد توجه قرار دهند كه براي پيشگيري از ارتباطات زياد كودكان در چت‌روم‌ها و استفاده آنها از فضاي مجازي به‌منظور دوست‌يابي، بايد تلاش‌هايي را جهت بر قراري روابط اجتماعي سالم براي كودكان خود انجام دهند و اوقات بيشتري را صرف بردن كودكان به پارك و منازل افراد خانواده خود كه داراي كودكان همسن و سال هستند، انجام دهند.