سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

خواص درمانی تخم مرغ


خواص درمانی تخم مرغ

تخم مرغ علاوه بر داشتن ارزش غذایی بالا دارای خواص درمانی ، ایمنی زایی و کاربردی می باشد که در زیر به بخشی از آنها اشاره می گردد :
▪ سفیده تخم مرغ در بی اثر کردن سموم و محرکها مانند …

تخم مرغ علاوه بر داشتن ارزش غذایی بالا دارای خواص درمانی ، ایمنی زایی و کاربردی می باشد که در زیر به بخشی از آنها اشاره می گردد :

سفیده تخم مرغ در بی اثر کردن سموم و محرکها مانند یک پاد زهر عمل می نماید و با حفاظت از غشاء موکوسی معده و روده از ایجاد زخم معده پیشگیری می کند.

سفیده تخم مرغ بعلت ویژگی نگهدارندگی آب و اتصال دهندگی enteritis ناشی از سموم و میکروبها را خنثی می کند. بنابراین سفیده مانند یک داروی طبیعی برای درمان ورم معده ، اسهال ، دیسانتری و کم آب شدن بدن بکار می رود.

مطالعات انجام شده توسط محققان ژاپنی در دانشگاه کیوتو وجود ترکیبات لومی فلاوین و لومی کروم و سولفورافن را در مهار کردن سرطان و پیشگیری از تغییر سلولهای سالم به سلولهای سرطانی به اثبات رسانیده است. لازم به ذکر است که این ترکیبات آنتی اکسیدانهای طبیعی می باشند.

وجود لیزوزیم ، گلوبولین های G۲ و G۳ ، اوماکروگلوبولین ، Ig Y و سایر ترکیبات ضد میکروبی در تخم مرغ بدلیل ارزش غذایی بالا و خصوصیات ایمنی زایی و ضد میکروبی به طولانی شدن عمر بیماران مبتلا به ایدز کمک می نماید.

پیگمانهای کاروتنوئیدی موجود در زرده تخم مرغ ، آنتی اکسیدانهای طبیعی علیه رادیکالهای آزاد ، عوامل ضد سرطان ، پیگمانهای طبیعی و پیش ساز ویتامین A می باشندکه موجب کاهش سطح کلسترول بد سرم خون LDL گردیده و به این وسیله از بیماریهای قلبی – عروقی پیشگیری می نمایند.

از چربی موجود در زرده بعنوان حامل داروهای محلول در چربی استفاده می شود.

زمانیکه فسفولیپید موجود در زرده – لسیتین متصل با ویتامین B۱۲ – به موشهای آزمایشگاهی ، نوزادان نارس و افراد مبتلا به آلزایمر داده شد ، بهبود قابل ملاحظه ای در بافت عصبی و توانایی ذهنی آنها ایجاد گردید.

پروتئین موجود در زرده – فسفیتین – آنتی اکسیدانی طبیعی است که از نوع سنتزی آن ایمن تر است. لیپید موجود در زرده دارای اثرات آنتی اکسیداتیو است که از رنسیدیته و پیری زود رس جلوگیری جلوگیری می نماید.

لسیتین موجود در زرده پایدارتر است و کارایی بیشتری نسبت به لسیتین سویا دارد.

زمانیکه لسیتین زرده بعنوان کپسول داروهای دیامیدین و سایر داروها که علیه بیماریهای آمیبی استفاده می شوند ، بکار می رود ، مسمومیت این داروها کاهش می یابد.

از لیپو پروتئین زرده – YLP,p۱۷.۵ – به دلیل افزایش تکثیر سلولی در محیط های کشت استفاده می گردد. این لیپو پروتئین و سایر پروتئینها با ارزش بیولوژیک بالا در تقویت رشد کودکان و حیوانات بکار می روند.

زرده و شالاز تخم مرغ منابع غنی از سیالیک اسید می باشند. همچنین دارای خواص ضد میکروبی ، ضد التهابی و ضد ویروسی نیز بوده و لذا در درمان هلیکو باکتر پیلوری و زخم معده ، سرطان کولون و ورم معده مورد استفاده قرار می گیرد.

میزان آنتی بادیهای موجود در تخم مرغ بسیار زیاد می باشد. یک مرغ طی یک دوره ۶ هفته ای حدود ۲۹۸ میلی گرم آنتی بادی تولید می کند در حالیکه این مقدار برای یک خرگوش ۱۷ میلی گرم می باشد. این نوع آنتی بادی Ig Y در درمان عفونت ناشی از باکتریهای استرپتوکوکوس ، سودوموناس ، استافیلوکوکوس ، سالمونلا و اشریشیا کلی به کار می رود.

سفیده تخم مرغ خصوصا شالاز در درمان سوختگیها ، جراحات ، نیش حشرات و خارش مورد استفاده قرار می گیرد.

هزاران سال پیش در هندوستان خواص درمانی ، ضد التهابی ، ضد میکروبی و ایمنی زایی تخم مرغ شناخته شده بود. بطوریکه تخم مرغ همراه سایر مواد گیاهی برای بهبود سوختگیها و شکستگیها مورد استفاده قرار می گرفت.

بر خلاف شیر ، گوشت ، میوه جات ، سبزیجات و مواد غذایی با رطوبت بالا می توان تخم مرغ را در دمای اتاق به مدت ۴-۲ هفته نگهداری نمود زیرا وجود ترکیباتی چون لیزوزیم ، اووماکروگلوبولین با داشتن خواص ضد میکروبی از فساد باکتریایی آن جلوگیری می نماید.

ازتخم مرغ بعنوان یک محیط کشت ارزان در تولید ایمونوگلوبولینها و واکسنها استفاده می شود. در هندوستان طی تحقیقاتی از تخم مرغ پادزهر مار تولید شده است که در مقایسه با پادتن تولید شده از سرم اسب ۱۰۰ برابر ارزانتر است زیرا هر مرغ قادر است در هر ۳۰۰ تخم مرغ تولید کند.