پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

شمالی ها در مسیری دشوار


شمالی ها در مسیری دشوار

اگر نگوییم كوچك, باید گفت لیل تیم متوسطی است تیمی كه در قیاس با بزرگان فوتبال فرانسه از مارسی, سنت اتی ین و لیون گرفته تا موناكو, پاری سن ژرمن و حتی لانس و اوسر از نام و نشان و مقام و افتخار زیادیبرخوردار نیست

لیل پس از ناكامی در مرحله یك هشتم نهایی مسابقات لیگ قهرمانی اروپا مقابل منچستریونایتد، دچار آنچنان آشفتگی روحی و تاكتیكی شد كه در لوشامپیونه تا رده دهم نزول كرد و به باور بسیاری از كارشناسان، به خاطر همین مسأله تعداد زیادی از بازیكنان مؤثر و باتجربه این تیم راهی تیم های دیگر شدند.

● نیم فصل دوم یك فاجعه بود

اگر نگوییم كوچك، باید گفت لیل تیم متوسطی است؛ تیمی كه در قیاس با بزرگان فوتبال فرانسه از مارسی، سنت اتی ین و لیون گرفته تا موناكو، پاری سن ژرمن و حتی لانس و اوسر از نام و نشان و مقام و افتخار زیادیبرخوردار نیست.

تیم شمالی فوتبال فرانسه با آمدن مربی جوان و كارآمدی به نام كلود پوئل كه ضمن پوشیدن پیراهن تیم ملی، به عنوان بازیكن و مربی با موناكو نیز به موفقیت و مقام رسیده است، در چند سال گذشته گام های بلندی به جلو برداشته است.

در این رهگذر بهترین عملكرد لیل به سال ۲۰۰۵ برمی گردد كه با قرار گرفتن پشت سر لیون، به نایب قهرمانی دست یافت؛ موقعیتی كهباعث شد لیل برای نخستین بار در مسابقات لیگ قهرمانی اروپا حضور یابد. كلود پوئل از لیل تیمی ساخته بود كه با وجود كمبود امكانات به ویژه نداشتن یك ورزشگاه مدرن، از توان فردی و گروهی قابل ملاحظه ای برخوردار بود كه انگیزه و جاه طلبی های مربی كارآمد تیم نیز در روح و روان مدیران و بازیكنانش موج می زد.

در آغاز فصل گذشته و براساس عملكرد قابل قبول لیل در یكی، دو سال پیش از آن، به ویژه حضور موفق در لیگ قهرمان اروپا تا رسیدن به مرحله یك هشتم نهایی و قبول شكست خفیف مقابل منچستریونایتد، به باور كارشناسان تیم شمالی فرانسه به رهبری كلود پوئل و با وجود بازیكنانی هماهنگ و در سطح مناسب كیفی از نادر تیم هایی است كه از توان بالقوه به زیر كشیدن لیون برخوردار خواهد بود اما شاگردان پوئل از نیم فصل دوم به گونه ای باورنكردنی نزول كردند تا جایی كه در پایان كار با كسب ۵۰ امتیاز و قبول ۱۴ شكست به مقامی بهتر از دهم دست نیافتند.

● خالی شدن از بازیكنان مؤثر

از آغاز كار بازار نقل و انتقالات تابستانی، دست اندركاران لیل به خودزنی اجباری یا از سر اختیار دست زده اند به این معنا كه اكثریت قابل ملاحظه ای از مهره های تأثیرگذار و اصلی، قطعی و قرضی از تیم كوچ كرده اند.

در این رهگذر كیتا و بودمر از سوی لیون جذب شدند و «تا و لاریدیس» و «شالمه» به سنت اتی ین و بوردو رفتند؛ ضمن اینكه «ادموینگی» ملی پوش نیجریه ای نیز به فوتبال روسیه و لوكوموتیو مسكو پیوست. در كنار این ۵ بازیكن كه استخوان بندی تفكرات تاكتیكیكلود پوئل چند سال گذشته را شكل داده بودند، ۲ بازیكن دیگر لیل نیز به نام های ویتاكیچ و اشمیت به طور قرضی در گرونوبل (دسته دوم فرانسه) و بیرمنگام (لیگ قهرمانی انگلستان) بازی خواهند كرد.به تعبیر رسانه های فرانسوی، لیل به یكباره از وجود بازیكنان خلاق و باتجربه خالی شد.

● ناكامی در لیگ اروپا، پایان آرزوهای لیل

لیل با یك مهاجرت دسته جمعی روبرو شده است. سؤالی كه مطرح می شود این است: اختیاری یا اجباری؟ یعنی براساس خواست و برنامه تاكتیكی كلود پوئل این تعداد بازیكن تأثیرگذار و برخوردار از توانایی های فردی از تیم شمالی كوچ كرده اند یا اینكه بازیكنان از ادامه حضور در لیل ناراضی بودند و یا پوئل به این نتیجه رسیده كه بازیكنان بزرگ تیمش شوق و انگیزه خود را از دست داده اند؟ كدام یك درست است؟

كارشناسان بر این باور هستند كه لیل تاوان پایان فصل فاجعه آمیز خود را می پردازد. درواقع اگر لیل در فصل پیش به افتخاری رسید كه برای نخستین بار تا مرحله یك هشتم نهایی لیگ اروپا پیش برود، در عوض باید پیامدهای منفی روحی، جسمانی و تاكتیكی برآمده از آن را هم می پرداخت.

نگاهی به عملكرد لیون در فصل گذشته لوشامپیونه، ما را به این نتیجه می رساند كه شاگردان پوئل از نیم فصل دوم با سرعتی سرسام آور، رو به نزول نهادند به گونه ای كه از مكان سومی كه در آغاز هفته بیست و هشتم در اختیار داشتند، در پایان لیگ به رده دهم سقوط كردند.

بازی خوب در مرحله گروهی و به تبع آن صعود به یك هشتم نهایی همراه با میلان و سپس باخت نه چندان عادلانه مقابل منچستریونایتد در بازی خانگی رفت، امید و آرزوهای دست اندركاران، مربیان، بازیكنان و در نهایت طرفداران لیل را برای ادامه حضور در لیگ قهرمان اروپا افزایش داده بود اما پس از قبول شكستی دیگر، این بار در اولدترافورد و بازماندن از افتخار حضور در اروپا، همه اشتیاق و آرمان های لیل به یكباره نابود شد.

پس لرزه های ناكامی در لیگ قهرمانان اروپا، در لیگ فرانسه دامن شاگردان پوئل را رها نكرد و آنها (دست اندركاران و مربیان) در نیم فصل دوم با نوعی بی تفاوتی و باری به هر جهت كار را ادامه دادند. تیمی كه نیم فصل اول را در جمع بالانشین های مدعی كسب یك مكان اروپایی تمام كرده و دست آخر به رده دهم می رسد، بدون تردید باید از نظر روحی و تاكتیكی، انگیزه و هماهنگی خود را از دست داده باشد و اینك كه با مهاجرت دسته جمعی بهترین های لیل روبرو هستیم، درستی چنین ادعایی را می توان باور كرد.

● چند بازیكن قدیمی موجودی زیادی نیست

با وجود خالی شدن خزانه لیل از بازیكنان سطح بالا و اثرگذار اما هنوز چند نفری از قدیمی ها باقی مانده اند. در این میان باید به ژان ماكون، گریگوری تافور و یوهان كابایه اشاره كرد كه فصل در آستانه آغاز را با پیراهن لیل به میدان خواهند آمد اما با توجه به حرف های پوئل درمی یابیم با ماندن یكی، دو عنصر قدیمی، مشكل لیل حل نخواهد شد. باید تحرك و انگیزه تازه ای در تیم ایجاد كرد و این مهم با حفظ بازیكنانی مسئولیت پذیر و تشنه پیشرفت و پیروزی امكانپذیر خواهد بود. او در یك كلام گفت: «باید به جوان ها اعتماد كرد. به عبارت دیگر، جای خالی بازیكنانی كه رفته اند، با خریدهای جنجالی و اسم و رسم دار پر نخواهد شد.

● اعتماد به جوان ها

تا اینجای كار پوئل چند بازیكن تازه را به لیل آورده است: «فرانك به ریا» در خط دفاع از متز، «ماركومایچ» هافبك از اف سی آتن و «لوئیس آلفردو پادپلایائس» مهاجم كلمبیایی كه از باشگاه سانتافه آمده است. به باور پوئل، تازه واردها اگر ستاره نیستند، بازیكنانی خلاق، بااستعداد و تاكتیك پذیر هستند.

از سوی دیگر پوئل اضافه كرد: «خرید بازیكن بزرگ ممنوع اعلام نشده است. تا آخرین ساعت مانده به فرصت نقل و انتقال، امكان پیوستن یك بازیكن سطح بالا كه برای ما مؤثر باشد، وجود دارد.» از طرف دیگر این پرسش مطرح می شود آیا لیل مانند چند فصل گذشته بازهم از جذابیت لازم برای حضور بازیكنان بزرگ برخوردار است؟

درواقع باید دید لیل تیم رده دهم فصل گذشته لوشامپیونه كه دستش از دامن فوتبال اروپا حتی در سطح اینترتوتو خالی مانده است، توان جذب بازیكنان بزرگ را دارد؟ در این رهگذر هنگامی كه به ماجرای «پیر آندره ژینیاك» نگاه می كنیم، بدون تردید پاسخ، منفی خواهد بود. مهاجم فصل گذشته لوریان كه در لوشامپیونه خوش درخشیده و مشتریان زیادی داشت، با اختیار و تمایل خود لیل را برای ادامه فوتبالش انتخاب كرد و امضای خود را پای قرارداد گذاشت اما پس از چندی تغییر عقیده داد و به تولوز رفت.

ژینیاك حضور تولوز را در بازی های مقدماتی لیگ مقدماتی اروپا به عنوان دلیل اصلی این كار اعلام كرده است. نكته دیگر این است كه لیل تیمی در قد و قواره مارسی، لیون، بوردو، پاری سن ژرمن، موناكو و حتی اوسر و لانس نیست كه در آغاز فصل نامش به عنوان یكی از تیم های بالای جدول تا رده ششم و كسب مكان های اروپایی بر سر زبان ها قرار گیرد.

درواقع لیل از چنان توان بالقوه ای برخوردار نیست كه واجد بلندپروازی و جذابیت برای كشاندن پای بازیكنان اسم و رسم دار باشد. البته گفتنی است اگرچه با كوچ دسته جمعی بسیاری از بازیكنان مؤثر، خزانه تكنیكی و تاكتیكی این تیم تا حدود زیادی خالی شده است اما با ۴۰ میلیون یورویی كه از این رهگذر عاید باشگاه شده، حساب بانكی آن پر و پیمان نشان می دهد.

● ورود به دوره ای تازه

در چنین شرایطی به طور معمول دست اندركاران باشگاه از پایان یك دوران درخشان حرف می زنند و برنامه بعدی خود را ساختن دوره ای تازه اعلام می كنند كه به نظر می رسد برای لیل نیز چنین ماجرایی پیش آمده باشد و چه بسا جاه طلبی های متوسط این تیم شمالی با آماده شدن ورزشگاه تازه اش سر و سامان بگیرد.

كلود پوئل گفت: «ساختن یك تیم تازه در امروز و فردا و با یك روز و ۲ روز ممكن نخواهد شد.»و «ماكون» مهاجم كامرونی لیل و از جمله بامانده های باتجربه تیم اضافه كرد: «در حال حاضر آنهایی كه در لیل توپ می زنند از نظر فردی، تجربه و توان بالایی ندارند اما امیدواریم هر آنچه دارند را در اختیار بگذارند.»او با اشاره به اینكه كار ساده ای را پیش رو ندارند، نگرانی خود را برای بنا نهادن دوران تازه لیل نشان می دهد.