پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
مجله ویستا

هدفمند سازی یارانه ها و اصلاح الگوی مصرف


هدفمند سازی یارانه ها و اصلاح الگوی مصرف

یکی از اولویت های اصلی طرح هدفمند سازی یارانه ها اصلاح الگوی مصرف در ایران است. در واقع با اجرای متقن این طرح فرهنگ صرفه جویی نیز درکشور نهادینه خواهد شد.یکی ازاصلی ترین موضوعات …

یکی از اولویت های اصلی طرح هدفمند سازی یارانه ها اصلاح الگوی مصرف در ایران است. در واقع با اجرای متقن این طرح فرهنگ صرفه جویی نیز درکشور نهادینه خواهد شد.یکی ازاصلی ترین موضوعات در بحث نقدی کردن یارانه های انرژی است.امروز باید به این واقعیت تلخ تن دهیم که کشورما یکی از پرمصرف ترین کشورها در بخش انرژی است به طوری که سرانه مصرف انرژی در داخل کشورمان اصلا با کشورهای پیشرفته و صنعتی قابل قیاس نیست و متاسفانه باید بگوییم که غالب این مصرف بی اندازه انرژی که امروز به عنوان نبض تپنده صنعت دنیا محسوب می شود درداخل کشورما در بخش خانگی است.امید است که با تحقق بحث نقدی کردن یارانه ها مصرف انرژی در کشورمان از وضعیت فعلی خارج شود.

آنچه که امروز از وضعیت اقتصادی کشور بر می آید آن است که هم اکنون "مصرف گرایی" و " تجمل زدگی " به بخش آسیب زایی در فرهنگ مصرف ایرانیان تبدیل گشته و موجب بروز برخی ناهمواری های جدی در حوزه های صنعتی و اقتصادی کشور شده است.در واقع نهادینه سازی الگوی صحیح مصرف و افزایش بهره وری در سازمان های دولتی بیش از فرهنگ سازی نیازمند تغییرات اساسی در ساختار دیوان سالار این سازمان ها دارد. به عبارت بهتر اصلاح الگوی مصرف در ساختارهای اقتصادی جز با اصلاحات اساسی در ساختارهای دولتی پدید نخواهد آمد . یکی از مهمترین راهکار ها در این زمینه اجرایی ساختن طرح هدفمند کردن یارانه ها و ادامه مجموعه واگذاری شرکت های دولتی به بنگاه های خصوصی است که بی شک در صورت تحقق می تواند بسیاری از موانع را از پیش روی توسعه همه جانبه کشور کنار بزند.

بی شک تغییر الگوی مصرف عمومی می تواند باعث صرفه جویی در بسیاری از هزینه های دولت شود، سهمیه بندی بنزین می تواند یکی از تجربه های موفق در این زمینه باشد که دولت نهم موفق به اجرای این طرح عظیم ملی شد. مقام اول در مصرف نوشابه و نان در دنیا، سرانه ۱۰ برابری در مصرف انرژی نسبت به اروپاییها، رتبه سوم مصرف گاز در جهان، نوزدهمین کشور مصرف کننده برق در دنیا و قرار گرفتن در رتبه بیستم کشورهای پر مصرف دارو، همه و همه از جمله آثار الگوی نامناسب مصرف در کشور ماست که جز به هدر دادن منابع و سرمایه های کشور نتیجه دیگری به دنبال ندارد. تصور اینکه مردم کشور ما بزرگترین مصرف کننده نان در جهان هستند یا اینکه مصرف گاز ایران به اندازه کل مصرف اتحادیه اروپاست بیش از پیش ذهن را به آن سو می کشد که یکی از عوامل اسراف و روش نادرست مصرف وضع یارانه بر روی برخی کالاهای استراتژیک یا حامل های انرژی است که با اجرای صحیح طرح تحول اقتصادی و هدفمند کردن یارانه ها می توان گام موثری در مسیر بلند رسیدن به فرهنگ صحیح مصرف برداشت. باید اذعان داشت با افزایش بهره وری نیروی کار و سرمایه و نیز برقراری ارتباطی منطقی بین تکنولوژی و نیروی کار می توان از اتلاف منابع در بین مردم و دولت جلوگیری کرد که این مهم میسر نمی شود مگر با اجرای سیاستهای هماهنگ و همکاری دو جانبه بین مردم و دولت.

باقر زیدی