یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
تـأثیر ورزش در جبران اثـرات سوء جاذبه ناچیز بـر بـدن
جلسههای سنگین ولی کوتاه ورزشی ممکن است به زنان بستری کمک کند تا قوای جسمانی خود را تقویت کرده و بهبودی خود را هرچه زودتر بهدست آورند. این تحقیق جدید با سرمایهگذاری ناسا و توسط دانشگاه بال استیت (Ball state) انجام گرفت. اطلاعات بهدست آمده که شهر تولوز فرانسه هدایت آن را برعهده داشت، اهمیت بالایی برای فعالیتهای ناسا در سال جدید میلادی دارد.
آژانس فضایی اروپا (ESA), آژانس فضایی کانادا (CSA) و آژانس فضایی کشور فرانسه (CNES) نیز در قسمت مالی این پروژه با ناسا همکاری داشتند. نتایج این مطالعه اخیراً در نشریهٔ فیزیولوژی کاربردی و اکتا فیزیولوژیکا به چاپ رسیده است.
فراموش نکنید که وضعیت بستری بیماران مشابه شرایط قرارگرفتن در بیوزنی برای فضانوردان است. در این مطالعه, ۲۴ زن حضور داشتند تا دانشمندان مطمئن شوند آیا رژیم ورزشی خاص یا مکملهای تغذیهای, قادر است جلوی از دست رفتن قدرت و تودهٔ عضلانی را در قسمت تحتانی بدن بگیرد یا خیر. افراد مورد آزمایش حدود ۶۰ روز را در وضعیت بستری کامل بهسر بردند, بهطوریکه قسمت سر آنها با زاویهٔ ۶ درجه پایینتر از سطح بدن قرار داشت. محققان تصور میکنند که این وضعیت بهترین حالتی است که میتواند شرایط بیوزنی را شبیهسازی کند.
جمعیت مورد مطالعه به ۳ گروه تقسیم شدند.
گروه اول یک رژیم ورزشی را دریافت کردند، به گروه دوم رژیم مملو از آمینواسید لوسین (یکی از ۸ آمینواسید ضروری که تصور میشود میتواند در درمان آتروفی عضلانی ناشی از میکروگراویتی مؤثر باشد) داده شد و از گروه سوم بهعنوان گروه شاهد استفاده شد.
یکی از محققان به نام ترپ (Trappe) میگوید: «تفاوت وضعیت فیزیکی سه گروه مورد مطالعه بعد از گذشت ۲ ماه انکارناپذیر بود, به طوری که افراد گروه شاهد بعضاً تا نیمی از قدرت عضلانی خود را طی ۲ ماه از دست دادند و این میزان اتلاف قدرت عضلانی در گروه دوم نسبت به گروه شاهد, بیشتر هم بود».
رژیم ورزشی شامل انجام حرکات بدنی هوازی بهمدت ۴۰ تا ۵۰ دقیقه, بهعلاوه برگزاری جلسههای ۲۰ دقیقهای آموزش تقویت قوا بود که هر دو قسمت, ۲ الی ۳ نوبت در هفته برپا میشد. این گروه در حین شرکت در جلسههای ورزشی, در وضعیت خوابیده به پشت، بهسر میبردند و با کمک کافهای ورزشی, از ابزار فلایویل (flywheel) استفاده میکردند. آنها همچنین از تردمیل عمودی نیز بهره میبردند.
بنا بر بیانات ترپ: «انجام حرکات هرچند محدود ورزشی, اثر خارقالعادهای برای بیماران بستری و پزشکان آنها به همراه داشت. کل زمان انجام فعالیتهای ورزشی کمتر از ۲ درصد زمانی بود که آنها در بستر سپری کرده بودند».
با استفاده از فناوری امآرآی, محققان، میزان تودهٔ عضلانی را در سه گروه مورد مطالعه بعد از ۶۰ روز اندازهگیری کردند. بر اساس نتایج این روش تصویربرداری, گروه شاهد و گروه دریافتکنندهٔ لوسین, به ترتیب, ۲۱ و ۲۴ درصد از تودهٔ عضلهٔ چهارسر ران خود را از دست دادند و این در حالی بود که گروه اول تمام بافت عضله مذکور را حفظ کردند. نتایج بهدست آمده در عضلهٔ ساق پا نیز مشابه بود.
نتایج حاصل از ارزیابی از دست رفتن قدرت عضلانی شگفتآورتر نیز بود. زنانی که تمرینهای ورزشی را اصلاً انجام نداده بودند, در هنگام ارزیابی با دستگاههای اسکات (Squat) و پرس ساق, به ترتیب, ۳۳ و ۴۶ درصد قدرت خود را از دست داده بودند. اما گروه انجامدهنده حرکات ورزشی, قدرت عضلانی خود را حفظ کردند.
برنامهٔ جاری تحقیقاتی ناسا بر روی انسان, برای فهم اثرات سلامت پرتابهای فضایی، بر روی فضانوردان است. این فعالیتها برای مهیا شدن انسان برای عزیمت به کرهٔ مریخ انجام میشود.
وحیـد نوشادی
منبع:
Melissa Mathews, Beth Dickey “NASA-Funded Study Finds Exercise Could Help Women on Bed Rest”; Ball State university,Muncie,۲۰۰۷
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست