چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
خطر مرگ در اثر مصرف بی رویه ویتامین ها
این روزها مصرف ویتامینها و موادمعدنی دارویی بطور خودسرانه متاسفانه به روندی عادی در جامعه ما تبدیل شده و اغلب گمان میکنیم هر قدر ویتامین بیشتری به بدن خود برسانیم، خاصیت بیشتری دریافت کردهایم و بدنمان را در برابر انواع بیماریها بیمه کردهایم، غافل از اینکه این ویتامینها و املاح همیشه دوست ما باقی نمیمانند و مصرف خودسرانه بدون مشورت پزشک عوارض و بیماریهایی در بدن ما بجای میگذارند که آنها را از هر میکروبی خطرناکتر میسازند.
ویتامینها مجموعه موادی است که هر یک از آنها در بخشی از بدن بعنوان مکمل فعالیت میکند و اگر ویتامینها بطور عام به بدن نرسند، بدن دچار مشکلهای عدیدهای میشود که تنها در کوتاهمدت قابل درمان با ویتامینهای دارویی است و گاه در درازمدت غیرقابل درمان است. خوشبختانه خداوند در تمامی موادغذایی موجود در طبیعت نوعی از این املاح و ویتامینها را قرار داده است. انواع ویتامینها به دو گروه بزرگ تقسیم میشوند؛ ویتامینهای محلول در آب و ویتامینهای محلول در چربی، در نتیجه ویتامینهایی که به این دو گروه تقسیم میشوند، از یکی از این دو راه به بدن میرسند.
● ویتامینE و مشکلات هضم و جذب چربی
ویتامینE یکی از ویتامینهای محلول در چربی است و خاصیت آنتیآکسیدان دارد. بنابراین نقش احیاکنندگی در بدن را دارد و برای بدن ضروری است. این ویتامین از بروز تخریب داخل عروق و سکتههای قلبی جلوگیری میکند. اثرات آنتیاکسیدان آن از شرایط تخریبی چون پیری، آلودگی هوا، استرسهای محیطی، سرطان، بیماریهای قلبی، آب مروارید، دیابت و عفونت جلوگیری میکند. این ویتامین در اغلب موادغذایی یافت میشود؛ در جگر، خامه، کره و منابع غنی آن در برگها و دانهها و بخصوص روغنهای گیاهی موجود است. میزان مورد نیاز روزانه آن در بدن ۷ تا ۹ میلیگرم است. با مصرف روزانه سبوس گندم، آفتابگردان، بادام، ذرت و زیتون میتوانید میزان زیادی ویتامینE دریافت کنید. اثرات کمبود آن در اعصاب، عروق و اندامهای تولیدمثل مشخص میشود، البته ۵تا۱۰ سال طول میکشد تا ذخائر بدنی این ویتامین تمام شود، ولی در افرادی که مشکلات هضم و جذب چربی دارند کمبود آن دیده میشود. با توجه به ذخایر کافی این ویتامین در موادغذایی نیازی به مصرف کپسول آن نیست و اگر هر روز خودسرانه از این ویتامین استفاده کنیم.
● ویتامینB۱۲ و مشکلات خونی
معمولا ویتامین B۱۲ با ویتامین بکمپلکس مصرف میشود و اغلب برای افراد بزرگسال و سنین بالای ۵۰ سال برای جلوگیری از ضعف عمومی بدن تجویز میشود. این دارو برای جبران داروهای مصرف شده مانند آنتیبیوتیکها که سیستم ایمنی بدن را پایین میآورند، تجویز میشود و به هیچوجه توصیه نمیشود افراد خودسرانه اقدام به تزریق آن کنند. مصرف خودسرانه آن علاوه بر عوارض دیگر میتواند بر خون تاثیر بگذارد و اختلالات خونی را به وجود آورد.
● ویتامین C و خطر بیماری اسکوروی
ویتامین Cبخصوص در این فصل در اغلب میوهها یافت میشود. این ویتامین هم در بافتهای گیاهی و هم در بعضی محصولات حیوانی موجود است. غنیترین منابع ویتامین C در سبزیها و میوههاست. گوجه سبز و فلفل سبز که در دو نوع تند و شیرین وجود دارد، یکی از غنیترین ذخائر این ویتامین است. این ویتامین نقش احیاکنندگی دارد و بهدلیل وجود آنتیاکسیدان در ترکیبات آن ضدسرطان نیز هست و بصورت پودر، قرص، آمپول موجود است. نوع تزریقی آن در موارد اورژانسی تجویز و مستقیم وارد خون شده و قرص و پودر آن از راه گوارش جذب میشود. مصرف این مکمل یک گرم در روز است و بیشازحد مصرف مجاز موجب ایجاد کریستال در کلیه شده و فرد دچار سنگهای کلیه میشود و همچنین مصرف مکمل ویتامینC نباید در افرادی که مبتلا به دیابت هستند (به دلیل سنگساز بودن کلیه این افراد) بدون مشورت پزشک صورت بگیرد.
● کلسیم و خطر سنگ کلیه
کلسیم از جمله مکملهایی است که مصرف آن در کشورها شیوع پیدا کرده درحالیکه مصرف کلسیم حتما باید پس از اندازهگیری مقادیر آن در بدن و در صورت کمبود صورت گیرد. کلسیم بصورت روتین و طبیعی در روز به بدن ما میرسد و خوشبختانه کشور ما از لحاظ ذخائر این ماده غنی است، زیرا هم کشوری آفتابگیر است و هم مصرف سبزیها و میوهها نسبت به کشورهای دیگر چه در خانوادههای ثروتمند و چه در خانوادههای کمدرآمد بالاست. مصرف بیشاز حد آن احتمال ایجاد سنگهای کلیوی و مشکلات دیگر را در بدن بالا میبرد و باعث تداخل در عملکرد عضلات و بیماریهای قلبی میشود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست