پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

نکته درباره پارچ های فیلتردار


نکته درباره پارچ های فیلتردار

آسان ترین روش تصفیه آب

این روزها اخبار ضدو‌نقیضی درباره سالم بودن یا نبودن آب آشامیدنی تهران به گوش می‌رسد. از طرفی، برخی مسوولان بهداشت محیط از بالا بودن سطح نیترات آب شهری گله دارند و از طرف دیگر مسوولان آب و فاضلاب تهران بر سالم بودن آب و در حد استاندارد قرار داشتن میزان نیترات و سایر املاح و فلزات سنگین در آن تاکید دارند و می‌گویند اگر آب در برخی مناطق، بو و طعم خوبی ندارد؛ این مربوط به آلودگی‌های ثانویه (مانند ورود سیلاب یا استفاده از آب‌های زیرزمینی به علت کمبود آب) است. برای آنهایی که نسبت به سلامت آب آشامیدنی منطقه‌شان تردید دارند، پارچ‌های فیلتردار مخصوص تصفیه‌ آب، می‌تواند کمک‌کننده باشد. اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره این پارچ‌های تصفیه‌کننده به دست آورید، نگاهی به این ۱۵ نکته بیندازید.

۱) از پارچ‌های تصفیه آب تنها برای سالم‌سازی آب‌های لوله‌کشی و تصفیه شده شهری استفاده کنید.

۲) اگر سیستم گوارشی حساسی دارید یا اگر کلیه‌تان سنگ‌ساز است و اگر می‌خواهید از سلامت آبی که کودک‌تان می‌نوشد مطمئن باشید، بد نیست یک پارچ تصفیه آب تهیه کنید.

۳) حتما از استاندارد بودن پارچ و فیلتر آن مطمئن باشید.

۴) تصفیه کردن آب به وسیله این پارچ‌ها موجب می‌شود دیگر با سماور و کتری رسوب‌گرفته مواجه نشوید.

۵) در اینکه فیلترهای موجود در این پارچ‌ها جلوی ورود املاح سخت را به داخل آب می‌گیرند، شکی نیست؛ اما متخصصان معتقدند این فیلترها تاثیر چندانی در حذف آلودگی‌های شیمیایی و میکروبی آب ندارند.

۶) حواس‌تان باشد که پارچ تصفیه آب را دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید زیرا نور مستقیم موجب بروز اختلالاتی در کارکرد فیلتر این پارچ‌ها می‌شود.

۷) سعی کنید آب تصفیه شده توسط این پارچ‌ها را حداکثر تا دو روز مصرف کنید و اگر قصد دارید که آن را برای مدت بیشتری نگهداری کنید آب را داخل یک بطری شیشه‌ای بریزید و آن را درون یخچال بگذارید.

۸) فیلتر و پارچ آب‌ را پس از هر ۴ یا ۵ بار استفاده بشویید.

۹) اگر قصد استفاده از پارچ تصفیه آب را برای چند روز ندارید (مثلا به علت مسافرت)، آب درون آن را خارج کنید. فیلتر و پارچ را بشویید و فیلتر را درون یک نایلون تمیز داخل یخچال قرار دهید.

۱۰) فیلتر این پارچ‌ها قابل تعویض هستند. اگر فیلتر پارچ شما نشانگر زمانی برای پایان تاریخ مصرف‌اش ندارد یا بعد از انقضا به رنگ قرمز درنمی‌آید، بهتر است بعد از یک ماه استفاده، آن را با یک فیلتر جدید تعویض کنید.

۱۱) اگر می‌خواهید غذای خاصی تهیه کنید که حفظ طعم و بوی آن برای‌تان اهمیت زیادی دارد، بهتر است آب به کار رفته در آن غذا را تصفیه کنید.

۱۲) حفظ عطر و طعم چای و قهوه هم با تصفیه کردن آب آن پیش از تهیه، میسرتر است.

۱۳) از ریختن آب‌جوش در این پارچ‌ها خودداری کنید. فقط ریختن آب خنک درون این پارچ‌ها مجاز است.

۱۴) اگر به تازگی پارچ تصفیه آب تهیه کرده‌اید، دو بار درون آن را پر از آب کنید و آب تصفیه‌شده را دور بریزید و از بار سوم به بعد از آب آن استفاده کنید.

۱۵) فیلتر موجود در این‌گونه پارچ‌ها قابل بازیافت هستند. پس بعد از مدت کارایی‌شان آنها را داخل نایلون زباله‌های خشک بیندازید.

● یک پارچ چقدر اب می‌خورد

قیمت پارچ‌های تصفیه آب از ۱۶۰۰۰ تا ۴۵۰۰۰ تومان متغیر است و این تفاوت قیمت هم به اندازه پارچ و نوع کارکرد فیلتر برمی‌گردد. برخی فیلترها فقط املاح سخت و رسوبات را تصفیه می‌کنند و برخی دیگر، فلزات سنگین و نیترات و آرسنیک اضافی را. برخی طعم و بوی مناسبی به آب می‌دهند و برخی دیگر، چندمنظوره‌اند و تمام این کارها را با هم انجام می‌دهند. قیمت هر یک از فیلترهای این پارچ‌ها به‌صورت جداگانه از ۵۲۰۰ تا ۶۸۰۰ تومان است.

● جوشاندن آب بهتر است یا استفاده از پارچ تصفیه

پارچ‌های تصفیه آب معمولا با توجه به نوع و کارایی فیلترهای مختلف‌شان، کاربردهای متفاوتی دارند. برخی از آنها بقایای سرب و روی و احیانا آرسنیک موجود در آب را تصفیه می‌کنند و برخی طعم و بوی بد آب را از بین می‌برند. همچنین فیلتر موجود در این پارچ‌ها قدرت تصفیه و پاک‌سازی فلزات سنگین موجود در آب را هم دارد. اما نکته مهم این‌جاست که زمانی می‌توان از این پارچ‌ها و فیلترهایشان توقع تصفیه و سالم‌سازی آب را داشت که خودشان با توجه به استانداردهای جهانی و در شرایطی استاندارد و مناسب طراحی و ساخته شده باشند. یک فیلتر استاندارد می‌تواند آلاینده‌ها، سختی و کدورت آب را از بین ببرد و آب را سالم و تصفیه شده تحویل مصرف‌کننده‌اش بدهد. از طرف دیگر، شما وقتی می‌توانید برای تصفیه آب آشامیدنی‌تان از یک پارچ تصفیه آب استفاده کنید که آب لوله‌کشی و سالمی در اختیار داشته باشید که احتمال می‌دهید در اثر عوامل ثانویه (مثل ترکیدگی لوله در میانه راه) آلوده شده باشد.

استفاده از این نوع پارچ‌های فیلتردار به هیچ عنوان برای تصفیه و مصرف آب‌های معمولی مثل آب رودخانه‌ها یا قنات‌ها و سایر آب‌های مشکوک توصیه نمی‌شود. بسیاری از افراد به پارچ و صافی مخصوص تصفیه آب دسترسی ندارند و با جوشاندن آب سعی در از بین بردن آلودگی‌های آن دارند اما باید به این افراد گوشزد کرد که جوشاندن آب، تنها آلودگی‌های میکروبی آن را از بین می‌برد و در حذف آلودگی‌های فیزیکی و شیمیایی مثل گل و لای، ذرات و جامدات معلق و کدورت و نیز رنگ‌های محلول در آب تأثیری ندارد. به همین دلیل هنگام گسترش و اپیدمی بیماری‌هایی مانند بیماری وبا و یا سایر بیماری­‌های منتقله از طریق آب در هنگام بلایای طبیعی از قبیل بروز سیل یا زلزله به افراد توصیه می‌شود که آب مصرفی‌­شان را پیش از نوشیدن بجوشانند تا آلودگی‌های میکروبی آن را از بین ببرند.

نکته‌ای هم که در جوشاندن آب هنگام مواقع اضطراری باید رعایت شود این است که آبی که قرار است جوشانده شود باید صاف و زلال و عاری از هرگونه آلودگی فیزیکی ملموس باشد، یعنی اگر شما آبی کدر همراه با گل و لای فراوان در اختیار دارید باید این آب را برای مدتی درون یک ظرف به‌صورت راکد قرار دهید تا گل و لای آن ته­ نشین شود و سپس آب زلال روی ظرف را برای جوشاندن استفاده کنید. فقط باید تأکید کرد که این شیوه گندزدایی آب، تنها برای مواقع ضروری بوده و به محض دسترسی به آب سالم باید از آن صرف‌نظر کرد. از طرفی دیگر، می‌توان برای سهولت در کار تصفیه آب آشامیدنی در منازل و محل‌های زندگی و اطمینان از سالم بودن آب مصرفی­ از فیلترهای مخصوص تصفیه آب که به راحتی روی شیر آب ظرف­شویی قابل نصب است، استفاده کرد.