چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

فضای اجتماعی و ازدواج


فضای اجتماعی و ازدواج

جامعه ایران امروزه جامعه‌یی دوساختی است که بین ازدواج به شیوه سنتی و زندگی مدرن دچار سردرگمی شده. از سویی آمار بالای طلاق شوق به ازدواج را در جوانان کم می‌کند.

جامعه ایران امروزه جامعه‌یی دوساختی است که بین ازدواج به شیوه سنتی و زندگی مدرن دچار سردرگمی شده. از سویی آمار بالای طلاق شوق به ازدواج را در جوانان کم می‌کند. وقتی ۲۵ تا ۲۷ درصد از ازدواج‌ها در شهرها با طلاق مواجه می‌شوند، معنایش این است که ازدواج با خطر مواجه شده است. شوق به ازدواج، از فضای مناسب اجتماعی ناشی می‌شود. وقتی غم و غصه کم باشد و فضای شادی و حس زندگی در میان مردم بیاید، شوق به ازدواج هم بیشتر می‌شود.

در ایران ۴عامل اساسی سن ازدواج را بالا برده. اول از همه مساله شغل است که برای رسیدن به آن باید حداقل ۴ سال پس از دیپلم، در دانشگاه درس بخواند، بعد هم مساله دوم برای پسران، ۲سال سربازی است. بعد هم از آنجایی که بازار کار برای فارغ‌التحصیلان هیچ‌وقت مهیا نیست، لااقل ۲ سال برای یافتن کاری لازم است که جوان بتواند خرج زندگی بخور و نمیر روزمره را بدهد. عامل چهارم که به نظرمن در بالارفتن سن ازدواج از همه مهم‌تراست، تفریحات بیرون از خانه و رابطه دختران و پسران است که در شرایط اجتماعی امروز شیوع پیدا کرده. یک تحقیق از ۱۰۰ دختر و پسر جوان نشان می‌دهد هیچ‌کدام از آنها مایل به ازدواج نیستند و بیشتر آنها از عدم اعتماد به جنس مخالف می‌گویند.

از سویی تشریفات سنگین ازدواج‌ها و وام ازدواجی که اگر داده شود، خرج کمترین هزینه‌های ازدواج را در شرایط اقتصادی ایران نمی‌دهد، با این احوالات مشخص است که سن ازدواج در ایران بالا می‌رود. حالا دولت ۱۰ بار در سال، هفته ازدواج بگذارد، یک جوان با ۵ میلیون وام ازدواج چه می‌تواند بکند؟

دولت برای ازدواج دانشجویی بهتر است فکری اساسی بکند که مساله مسکن و شغل را برای دانشجویان متاهل فراهم کند، آن‌هم شغلی که امنیت دارد. شاید این‌گونه جوانان به ازدواج تشویق شوند.

امان‌الله قرایی‌مقدم

جامعه‌شناس