شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
نگاهی تازه به معنیشناسی
«فرانک ر. پالمر» از زبانشناسان نامی انگلستان است و کتاب حاضر که براساس مجموعه سخنرانیهای وی پیرامون معنیشناسی در سال ۱۹۷۱ در انستیتو زبانشناسی دانشگاه ایالتی نیویورک در بوفالو ایراد شد، تدوین گردیده است و در واقع، اثری است مقدماتی و در عین حال جامع که برای آشنایی دانشپژوهان حوزه معناشناسی تدوین و تنظیم شده است.
دکتر صفوی، مترجم این اثر که خود از شاگردان پالمر در انستیتو تکنولوژی ماساچوست (MIT) بوده است، این اثر را با ظرافت و بسیار خوشخوان ترجمه کرده است.
قلم صریح پالمر و ترجمه دقیق صفوی این کتاب را به اثری منحصر به فرد در حوزه معناشناسی و مباحث زبانشناسی و فلسفه زبان بدل کرده است که به تحلیل و تدقیق در مبانی وپایههای علم معناشناسی میپردازد.
مؤلف در این اثر به دور از هرگونه تعصب و جزمیتی به بررسی موشکافانه موضوعات پرداخته است و خود را در بند نظریهای خاص در زبانشناسی تمدید نکرده است چرا که علم معناشناسی را ورای تمامی محدودیتها برمیشمارد و این نکته از دیگر امتیازات کتاب محسوب میشود.
معناشناسی پالمر که برای نخستین بار در سال ۱۳۶۶ به فارسی برگردانده شد اخیراً به همت مؤسسه کتاب ماد وابسته به نشر مرکز به چاپ پنجم رسیده است.
«معنیشناسی» اصطلاحی فنی است که به مطالعه معنی اطلاق میشود. متأسفانه لفظ «معنی» جنبههای گوناگونی از زبان را در برمیگیرد و هیچگونه همنظری کلی درباره اینکه «معنی» چیست یا چگونه قابل توصیف است، وجود ندارد. از این رو پالمر در این کتاب سعی میکند تا به موضوعات مورد شمول معنیشناسی و برخی از روشهایی که در بررسی آنها مورد استفاده قرار گرفته یا میتواند قرار گیرد، اشاره میکند. اما به دلیل ماهیت موضوع و گوناگونی نظراتی که مطرح میشود، نمیتوان انتظار داشت که پالمر در این مختصر، کاری فراتر از یک بررسی مقدماتی به دست داده باشد.
اثر حاضر به دو دلیل، از نخستین آثاری به شمار میرود که زمینه زبانشناسی، به مفهوم امروزی آن، نوشته شده است؛ نخست آنکه معنیشناسی را به عنوان «علم» بررسی معنی، مورد تحلیل قرار میدهد و دوم اینکه صرفاً به بررسی تحول تاریخی معنی نمی پردازد.
معنیشناسی بخشی از زبانشناسی را که مطالعه علمی زبان است، تشکیل میدهد اما زبانشناسان تنها دانشمندانی نیستند که به معنیشناسی توجه دارند. در بعضی موارد، موضوع علم معنیشناسی مورد علاقه فلاسفه و روانشناسان نیز قرار گرفته است. البته تعیین خط مرز دقیق میان نگرش زبانی مطالعه معنیشناسی و آنچه که نگرش فلسفی و روانشناختی نسبت به مسئله تلقی میشود، غیرممکن است، ولی پالمر پارهای از وجوه تمایز میان این گونه نگرشها را در اثر خود برمیشمارد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست