چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
نبرد آرسلور ورای فولاد است
گای دال مدیرعامل آرسلور اوایل سال جاری میلادی قیمت پیشنهادی لاكشمی میتال هندی، كه مدیر و صاحب عمده میتال استیل است رد كرد و آن را »بزخری« نامید. این كار او بیشترین دفاع او از بزرگترین فولادساز اروپا بود. از آن به بعد دال و جوزف كینش رئیس هیات مدیره آرسلور تغییر جهت دادند تا به هر ترتیب كه شده از دست میتال فرار كنند. هیچ یك از دسیسه چینیهای آنها به اندازه تلاشهای این دو مرد برای نگه داشتن شغلهایشان مهم نبود، البته تمام سهامداران هم در این نبرد سهمی داشتند. به خاطر سرمایهگذاران اروپایی هم كه شده مهم نیست كه چه كسی آرسلور را از آن خود میكند بلكه آنچه مهم است این است كه این مبارزه چطور به پایان میرسد.
صنعت فولاد در سراسر جهان در حال ادغام است. آقای میتال با سرمایه ۳۲/۳ میلیارد دلاری قصد دارد كارخانه تولید فولاد معظمی برپا كند كه تقریبا چهار برابر بزرگتر از نزدیكترین رقیبش است. به قضاوت كارشناسان و دستاندركاران صنعت فولاد، این معامله، معامله خوبی است. میتال به بازارهای گسترده آرسلور دست پیدا میكند و آرسلور هم از تولید كم هزینه میتال بهرهمند میشود. اما دال به دنبال هیچ یك از اینها نیست. پیشنهاد میتال نه صد درصد كه ۱۵۰ درصد به ضرر آرسلور بود؛ قیمت آن بسیار پایین و به لحاظ استراتژیك هم گمراهكننده بود. خانواده غیرقابل اعتماد میتال مدیریت و مالكیت را به دست میگرفتند. میتال استیل در هلند ثبت شده و از دفتر لندن مدیریت میشود. اما این شركت از روشهای مرموزی در »ارزشهای فرهنگی« با آرسلور اروپایی سهیم است. این ملیگرایی اروپایی ناخوشایند خیلی پیشتر با فرصتطلبی و دورویی در هم آمیخته شده بود. اول از همه دال و كینش، دوفاسكو، فولادساز جدید كانادایی را در ساختار هلدینگی جای دادند كه طراحی كرده بودند تا طرحهای ناموفق میتال را برای فروش آن خنثی كنند (اگر اصلا چنین طرحهایی وجود داشت). سپس به میتال اسكاتلند پیشنهاد كردند تا با سیویراستال، یكی از كارخانههای مرموز میتال ادغام شود كه یكی از ثروتمندان روس بدون هیچ پیشنهاد قیمتی آن را مدیریت میكرد. به این ترتیب او سهامدار بلامنازع كل این گروه میشد كه بسیار به نفع دال بود و به استانداردهای ممتاز مدیریتی او كمك میكرد.
قربانی تمام این كارها سهامداران خود آرسلور هستند - چیزی كه باید سرمایهگذاران اروپایی را نگران كند. در كنار همه اینها، كینش و دال از گفتگوی به دردبخور با سهامداران امتناع كردند. سرمایهگذاران هیچ حرفی درباره دوفاسكو ندارند. آنها فقط وقتی میتوانند معامله سیویراستال را به تعویق بیندازند كه حداقل نیمی از سهامداران در اجلاسی كه به زودی در لوكزامبورگ برگزار میشود علیه ادغام ثبت نام كنند. معمولا آستانه چنین رایگیری اكثریت حاضرین است: انگار مشكل آرسلور طوری به وجود آمده كه هیچ وقت حل نشود.
آرسلور پافشاری میكند كه هیچ كار را غلط انجام نداده است. تبصرههای همكاری و قانون لوكزامبورگ، جایی كه این قانون ثبت شده، اجازه معامله سیویراستال را بدون حتی یك رای از طرف سهامداران ممكن میكند. میتال تاكنون یك بار پیشنهاد قیمت ارائه داده ولی دال گفته است منتظر پیشنهادهای بیشتر با قیمتهای بالاتر میماند.
●شركت من سالم است یا ناسالم؟
این گفته ریاكارانه است. این كه میتال یا سیویراستال بیشترین منفعت را از سهامداران آرسلور نصیب خود میكنند جای بحث دارد. بیشتر تحلیلگران پیشنهاد اصلاح شده میتال را تایید كردند اما هیات مدیره آرسلور هفته گذشته تصمیم گرفت كه همانطور كه از نامش پیداست معامله روسی بهتر خواهد بود. روش تصمیمگیری بین این دو برای سهامداران آرسلور برگزاری رایگیری بیطرفانه است. به هر حال این شركت متعلق به آنهاست.
قانون سهام همین است و دلیل خوبی است كه امیدوار باشیم سرمایهگذاران آرسلور در حال حاضر برای فروش سهام خود به آقای میتال عجله كنند تا اكثریتی را كه نیاز دارد به دست آورد. مدیران اجازه دارند قوانین را به كار گیرند و قیمتهای پیشنهادی را رد كنند و به این ترتیب از شركتهای خود محافظت كنند. اما اگر از قوانین بر ضد تمایلات سهامداران سوء استفاده كنند تا راهی پیدا كنند كه سرمایهگذاران را از انتخاب محروم كنند، در این صورت تعهد بین مالك و مدیر شكسته شده است. اگر مدیران آرسلور بخواهند اصول را زیر پا بگذارند سهامداران از تمام نقاط اروپا بازنده این بازی خواهند بود.
نوشین دیانتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست