جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
بی خوابی
بیخوابی به دلایل مختلفی از جمله حوادثی که در طی روز اتفاق افتاده است یا دلواپسی روی میدهد. اگر چه بیخوابی به معنای نخوابیدن است، اما در بین عامهی مردم از آن به عنوان دلایلی که مانع خواب شده است تعبیر میشود. در نتیجه اگر مطابق روزهای معمول نتوانستید بخوابید شاید دچار بیخوابی شده باشید. از هر سه آمریکایی یک نفر اظهار میکنند که کم خواب است و از هر شش نفر، یک نفر دچار مشکلات جدی در خوابیدن است. کسانی که دچار بیخوابی هستند میدانند که بین پیر و جوان، زن و مرد تفاوتی در این زمینه نیست. متخصصین خواب معتقدند که سه نوع بیخوابی هست:
۱) گذرا
۲) کوتاه مدت
۳) مزمن
بیخوابی گذرا شاید یک شب اتفاق بیفتد یا حداقل دو شب کم خوابی باشد. شاید هر کسی از چنین چیزی گاهی رنج ببرد. کسانی که بیخوابی گذرا را تجربه کردهاند، دچار عدم تمرکز کافی، خستگی و کج خلقی در طول روز شدهاند. شاید مکان نامناسب جهت خوابیدن یکی از دلایل بیخوابی گذرا باشد. بسیاری از افراد شب اولی را که دور از خانه هستند و رختخوابشان عوض شده است را راحت نمیگذرانند. شاید این شرایط به دلیل ملاقات یک دوست قدیمی و ماندن در خانهی او باشد یا گذراندن تعطیلات یا به دلیل ماندن در بیمارستان به جهت بیماری. بیخوابی کوتاه مدت، مشکلاتی را برای دو تا سه هفته ایجاد میکند. ممکن است به دلیل فشارهای عصبی ایجاد شده در مدرسه، کار یا خانه باشد که البته دلایل خاص خودش را هم دارد: نگرانی در مورد نمره، نگرانی در خصوص جدایی والدین یا داشتن یک بیماری جدی یا فوت یکی از اقوام. تماما" مواردی است که باعث بیخوابی کوتاه مدت میشود.
بیخوابی مزمن، کم خوابیدنی است که بیش از سه هفته طول میکشد. این نوع از بیخوابی، اختلال پیچیدهای است که دلایل متعددی دارد و بیش از ۳۵ میلیون آمریکایی از آن رنج میبرند. در حالی که بیشتر مردم علت آن را فشارهای روانی میدانند، لازم میدانم که بگویم کاملا" اشتباه میکنند. این نوع بیخوابی ارتباط مستقیم با بیخوابیهای گذرا و کوتاه مدت دارد. این نوع بیخوابی ممکن است که چندین سال، سیستم خواب شما را به هم بزند. یکی از دلایل مسافرتهای پیدرپی به کشورهایی است که اختلاف ساعت زیادی با محل اقامتتان دارند. در این صورت زمان خوابیدن و بیدار شدنتان مرتب به هم میخورد. در نتیجه مشکلاتی برای خوابیدن در شب دارید و مطمئنا" ساعات زیادی را در طول روز بیدار میمانید، احساس خستگی میکنید. این هم نوعی از بیخوابی است.
برخی کارشناسان معتقدند که حتی «صداهای سفید» از جمله صدای کولر یا فن، باعث پریدن شما از خواب و پس از آن بیخوابیتان شود. حتی اگر چشمانتان بسته باشد و هیچ چراغی هم روشن نباشد و نوری آزارتان ندهد، خوابتان را به هم خواهد زد.
البته ناگفته نماند که فشارهای روانی، نقش اساسی را در بیخوابی ایفا مینمایند. خصوصا" در بین نوجونان و افراد بین ۲۰ تا ۳۰ سال، اما این نوع استرسها متهمین اصلی در بیخوابی نیستند.
همان گونه که قبلا" ذکر شد، برخی محرکها، دلایلی برای بیخوابی هستند. از آن جمله میتوان به مصرف کافئین قبل از خواب اشاره کرد که باعث بیخوابی میشود. کافئین را میتوان در شکلات، قهوه، چای و برخی نوشیدنیها، یافت. نیکوتین یکی دیگر از محرکهایی است که باعث بیداری میشود. از جمله مواردی که میتوان نیکوتین را در آن یافت میتوان به انواع داروها، خصوصا" داروهای کاهش وزن، آسم و سرماخوردگی اشاره کرد.
سروصدا یکی دیگر از دلایل بروز بیخوابی میباشد. سروصدای تردد ماشینها یا صدای بلند شدن و نشستن هواپیما و گاهی اوقات صدای بلند تلویزیون که باعث میشود بیموقع از خواب بیدار شوید.
برخی کارشناسان معتقدند که حتی «صداهای سفید» از جمله صدای کولر یا فن، باعث پریدن شما از خواب و پس از آن بیخوابیتان شود. حتی اگر چشمانتان بسته باشد و هیچ چراغی هم روشن نباشد و نوری آزارتان ندهد، خوابتان را به هم خواهد زد. دلیل دیگر بیخوابی، میتواند وجود دردی در درونتان باشد. مانند ورم مفاصل، کمر درد، سر درد یا دردهای دیگری که اختلال در خواب را ایجاد میکنند.
مطالعهای بر روی ۸۰۰۰ بیمار که از اختلالات خواب رنج میبردند، نشان داد که بیش از نیمی از آنها به دلیل دردهای فیزیکی مانند اختلال در تنفس یا درد عضلانی، خواب خوبی ندارند و دچار بیخوابی مزمن شدهاند. نتیجهی این تحقیق نشان داد که بیخوابی همواره بیماری نیست و گاهی نشانهی بیماری است، مانند تب یا سردرد.
خانوادهای را در نظر بگیرید که یکی از اعضای آنها از بیخوابی رنج میبرد. او دچار زود رنجی، اضطراب و فقدان تمرکز کافی شده است. سایر افراد خانواده هم تحت تأثیر قرار خواهند گرفت و محیط ناخوشایندی برای زندگی در کنار هم ایجاد شده است. شاید برای کوتاه مدت استفاده از داروهای خوابآور کمکی باشد ولی در طولانی مدت مصرف همین داروها مشکلزا خواهد بود.
وقتی که از داروهای خوابآور هر شب استفاده شود بعد از چند هفته، دیگر اثری نخواهند داشت چرا که بدن در برابر استفاده از چنین داروهایی از خود کنش نشان داده و دیگر بیاثر خواهند بود.
وقتی که از داروهای خوابآور هر شب استفاده شود، بعد از چند هفته، دیگر اثری نخواهند داشت چرا که بدن در برابر استفاده از چنین داروهایی از خود کنش نشان داده و دیگر بیاثر خواهند بود. استفاده نکردن ناگهانی از چنین داروهایی هر چند باعث نوع دیگری از بیخوابی به نام «شب زندهداری» میشود، اما چنین مشکلی با کاهش تدریجی مقدار دارویی که شبانه مصرف میشود، رفع خواهد شد.
یکی از انواع داروهای خوابآور که چنین تأثیرات منفی نداشته و تنها با تجویز پزشک استفاده می شود، Benzodiazepines است. Benzodiazepines نوعی دارو هستند که به عنوان خوابآورها، معروفند و عموما" برای کسانی که از بیخوابی رنج میبرند، تجویز میشوند.
برخی از انواع این داروها عبارتند از:
lorazepam (Ativan), alprazolam (Xanax), triazolam (Halcion), flurazepem (Dalmane), tempazempam (Restoril), oxazepam (Serax), prazepam
اینها انواع غیر معمول درمان هستند که به پریشانی حاصل از بیخوابی کمک میکنند. برخی از این داروها که شامل مواد طبیعی هستند عبارتند از رازک، فلفل، بابونه و مرهم لیمو. اخیرا" نگاه تازهای به درمان بیخوابی شده است و آن را «درمان توسط تابش اشعه» نامیدهاند. در این روش امواج رادویی از وسیلهای شبیه قاشق عبور داده میشوند و این قاشق را فرد مبتلا به بیخوابی قبل از خواب در دهان قرار میدهد. مطالعات اخیر بر روی این وسیله نشان داده است که نتایج امید بخش بوده است.
متأسفانه درمان قطعی برای بیخوابی نیست و میلیونها نفر از این بیماری رنج میبرند و متأسفانه اثرات نامطلوبی بر روی زندگی و کارشان میگذارد. از ۱۵۰ نفری که در نظرسنجی شرکت کردند، مردان: ۱۸ نفر از بیخوابی گذرا، ۲۲ نفر از بیخوابی کوتاه مدت و ۴ نفر از بیخوابی مزمن رنج میبرند و ۲۸ نفر ادعا کردهاند که هرگز دچار بیخوابی نشدهاند. زنان: ۱۴ نفر بیخوابی گذرا، ۳۸ نفر از بیخوابی کوتاه مدت، ۸ نفر از بیخوابی مزمن رنج میبرند و ۱۸ نفر هرگز دچار بیخوابی نشدهاند. آمار نشان میدهد که زنان بیش از مردان در معرض انواع بیخوابی قرار میگیرند.
منبع: وبگاه freeessays.cc
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست