چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

اوزه بیو, اسطوره فوتبال پرتغال


اوزه بیو, اسطوره فوتبال پرتغال

اوزه بیو داسیلوا فریرا که به پلنگ سیاه مشهور است, در تاریخ ۲۵ ژانویه سال ۱۹۴۲ در لورنزو مارکز موزامبیک به دنیا آمد از وی به عنوان بهترین فوتبالیست و نماد فوتبال پرتغال نام برده می شود

اوزه بیو داسیلوا فریرا که به "پلنگ سیاه" مشهور است، در تاریخ ۲۵ ژانویه سال ۱۹۴۲ در لورنزو مارکز موزامبیک به دنیا آمد. از وی به عنوان بهترین فوتبالیست و نماد فوتبال پرتغال نام برده می شود.

بسیاری از کارشناسان اوزه بیو را در سال های اوج درخشش - نیمه نخست دهه ۱۹۶۰ میلادی - پس از پله فوتبالیست برتر جهان می دانستند. او در عین حال اولین ستاره آفریقایی تبار تاریخ فوتبال برشمرده می شود.

این مهاجم در سال ۱۹۶۵ توپ طلای اروپا را از آن خود کرد و یک سال بعد با زدن ۹ گل، آقای گل جام جهانی ۱۹۶۶ لندن شد. پرتغال در دیدار رده بندی آن بازی ها شوروی سابق را ۲ بر یک شکست داد و پس از انگلیس و آلمان به مقام سوم رسید. گل نخست در بازی مقابل شوروی را هم اوزه بیو در دقیقه ۱۲ از روی نقطه پنالتی به ثمر رساند.

او در مجموع ۶۴ بازی ملی برای پرتغال انجام داد و ۴۱ گل برای این تیم به ثمر رساند.

اوزه بیو در مجموع ۱۵ سال پیراهن باشگاه بنفیکا لیسبون پرتغال را به تن داشت و با ۴۷۴ گل زده در بازی های رسمی رکورددار گل زده در تاریخ این باشگاه است. هنرنمایی های اوزه بیو در نوک پیکان حمله بنفیکا موفق ترین برهه تاریخ این باشگاه را رقم زد. بنفیکا در آن سال ها از جمله ۱۰ بار قهرمان لیگ شد، ۵ قهرمانی در جام حذفی پرتغال به دست آورد و جام قهرمانی باشگاه های اروپا (امروز: لیگ قهرمانان اروپا) را بالای سر برد.

اوزه بیو پس از جدایی از بنفیکا (۱۹۷۵) تا خداحافظی از مستطیل سبز (۱۹۸۰) با پیراهن باشگاه هایی از کانادا، آمریکا و مکزیک بازی کرد.

کریستیانو رونالدو، ستاره پرتغالی باشگاه رئال مادرید، پس از دریافت کفش طلای اروپا (فوتبالیست سال اروپا) در سال ۲۰۱۱ در کنار اوزه بیو. اوزه بیو ۲۰ سال پیش از تولد رونالدو این جایزه را دریافت کرده بود.

اوزه بیو،اسطوره فوتبال پرتغال

۲۲ مه ۱۹۶۳ در ورزشگاه ومبلی لندن؛ اوزه بیو با پیراهن بنفیکا در دقیقه ۱۹ فینال جام قهرمانان اروپا دروازه آ ث میلان را گشود. این رقابت در نهایت با حساب ۲ بر یک به سود میلان به پایان رسید.

اوزه بیو،اسطوره فوتبال پرتغال

تیم ملی فوتبال پرتغال در سال ۱۹۶۶ برای نخستین بار به دور نهایی رقابت های جام جهانی راه یافت. این تیم در آن رقابت ها شگفتی ساز شد و در نهایت پس از انگلیس و آلمان به مقام سوم رسید. اوزه بیو با ۹ گل زده به عنوان آقای گل مسابقات برگزیده شد. (تصویر: اوزه بیو - راست - در جام جهانی ۱۹۶۶ در مسابقه تیم پرتغال با شوروی سابق)

نوزدهم ژوئیه ۱۹۶۶ تیم ملی فوتبال پرتغال در مرحله گروهی جام جهانی، برزیل را در ورزشگاه "گودیسون پارک" لیورپول با حساب ۳ بر یک به زانو درآورد. اوزه بیو در دقایق ۲۶ و ۸۵ دو بار دروازه حریف را گشود. تک گل برزیل را ریلدو در دقیقه ۷۳ به ثمر رساند.

اوزه بیو و سرمربی پرتغال را پس پیروزی بر برزیل می بینید.

۲۶ ژوئیه ۱۹۶۶؛ چشمان اشک بار اوزه بیو پس از شکست تیم پرتغال از انگلیس در ورزشگاه ومبلی در نیمه نهایی جام جهانی. میزبان این مسابقات با گل های دقیقه ۳۰ و ۷۹ بابی چارلتون از سد پرتغال گذشت. اوزه بیو در دقیقه ۸۲ یکی از گل های حریف را از روی نقطه پنالتی جبران کرده بود.

۲۸ ژوئیه ۱۹۶۶؛ تلاش اوزه بیو برای عبور از خط دفاعی شوروی سابق و گشودن دروازه لِف یاشین در ورزشگاه ومبلی لندن

۲۰ اکتبر ۱۹۷۳ در پاریس؛ اوزه بیو و گرد مولر، بمب افکن تیم ملی فوتبال آلمان، کفش های طلایی و نقره ای اروپا را در دست دارند.

عکس مشابهی از دو بازیکن در سال ۲۰۱۰.

اسون-گوران اریکسون، سرمربی سوئدی فوتبال، در سال ۲۰۰۴ در کنار اوزه بیو. اریکسون در این سال سرمربی وقت تیم ملی فوتبال انگلیس بود.

اوزه بیو و یورگن کلینزمان، ستاره فوتبال آلمان، چهارم ژوئیه ۲۰۰۴ در ورزشگاه "لوز" لیسبون. این ورزشگاه در آن روز میزبان فینال جام ملت های اروپا بین پرتغال و یونان بود. یونان با هدایت اتو ره هاگل آلمانی دیدار یادشده را با تک گل دقیقه ۵۷ آنگلوس خارستیاس به سود خود به پایان برد.

۱۵ مه ۲۰۱۳ در ورزشگاه آمستردام هلند؛ (از چپ) اوزه بیو، میشل پلاتینی، رئیس اتحادیه فوتبال اروپا، و یوهان کرویف، اسطوره فوتبال هلند در حال تماشای فینال لیگ اروپا بین بنفیکا لیسبون و چلسی. نماینده انگلیس این مسابقه را ۲ بریک به سود خود به پایان برد.

سوم اوت ۲۰۱۳ در "لوز"، ورزشگاه خانگی بنفیکا لیسبون (پرتغال)؛ اوزه بیو پس از دیدار سائو پائولو برزیل با بنفیکا، "جام اوزه بیو" را به بازیکنان و دست اندرکاران سائو پائولو اعطا می کند.

تصویر اوزه بیو روی سکه های "پادشاهان فوتبال" هم نقش بسته است. این سکه های یادبود با تصویر بسیاری از ستارگان فوتبال جهان ضرب شده اند.

بسیاری از کارشناسان اوزه بیو را در سال های اوج درخشش (نیمه نخست دهه ۱۹۶۰ میلادی) پس از پله (چپ در تصویر) فوتبالیست برتر جهان می دانند.

وی بر اثر مشکلات تنفسی و قلبی ۵ ژانویه ۲۰۱۴ در سن ۷۱ سالگی در شهر لیسبون در گذشت.