دوشنبه, ۱۳ اسفند, ۱۴۰۳ / 3 March, 2025
مجله ویستا

۶ خطای رایج تغذیه


۶ خطای رایج تغذیه

از کالری سوزی کرفس تا خطرهای پوست مرغ

«حتما پوست مرغ را پیش از پختن آن جدا کنید»، «به هیچ وجه به کره و روغن جامد لب نزنید»،‌ «اگر می‌خواهید لاغر شوید، دور مصرف کربوهیدرات‌ها را خط بکشید.» حتما خیلی از شما این قبیل باورهای رایج تغذیه‌ای را که کم هم نیستند، از زبان این و آن زیاد شنیده‌اید اما واقعا کدام‌یک از این باورها درست و کدام نادرست هستند؟ این مطلب شما را با ۸ مورد از این باورهای نادرست آشنا می‌کند...

۱ کرفس باعث سوزاندن مقدار بیشتری از کالری دریافتی روزانه می‌شود

متاسفانه خیلی از افرادی که رژیم لاغری دارند، وقتی با عبارت «مصرف کرفس، کاهو، گوجه‌فرنگی یا خیار در طول روز آزاد است»، مواجه می‌شوند، گمان می‌کنند این خوراکی‌ها باعث افزایش سوخت‌وساز بدن و از بین رفتن کالری دریافتی می‌شوند. این باور در مورد کرفس از سایر خوراکی‌ها قوی‌تر است اما هریک واحد کرفس (معادل یک لیوان کرفس خام و نصف لیوان پخته این سبزی)، تقریبا ۱۰ کیلوکالری انرژی دارد. خوراکی‌هایی که خودشان انرژی دارند (هر چند خیلی کم)، چطور می‌توانند باعث از بین رفتن کالری دریافتی از طریق مصرف خوراکی‌های دیگر شوند؟

۲. مصرف خوراکی‌ها یا مکمل‌های حاوی ویتامین C در پاییز و زمستان از ابتلا به سرماخوردگی پیشگیری می‌کند

خیلی‌ها فکر می‌کنند مصرف زیاد مرکباتی مانند پرتقال، نارنگی و لیموشیرین یا قرص‌های مکمل ویتامین‌ C در فصل‌های پاییز و زمستان می‌تواند از ابتلای آنها به سرماخوردگی پیشگیری کند در حالی که محققان معتقدند این یک باور نادرست است و رابطه معناداری بین مصرف ویتامین C و مبتلا نشدن به سرماخوردگی وجود ندارد زیرا سرماخوردگی نوعی بیماری ویروسی است که از طریق وارد شدن ویروس بیماری به بدن، ایجاد می‌شود. البته ناگفته نماند که ویتامین C یک آنتی‌اکسیدان بسیار قوی است و مصرف آن در طول سال باعث افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن و تخفیف علایم بیماری‌های مختلفی از جمله سرماخوردگی می‌شود.

۳. ریزمغذی‌های موجود در هویج خام از هویج پخته بیشتر است

برخلاف باور عمومی ‌و قانون کلی که در مورد سبزی‌ها وجود دارد، پختن هویج نه‌تنها ارزش تغذیه‌ای آن را پایین نمی‌آورد بلکه باعث افزایش میزان بتاکاروتن موجود در آن می‌شود بنابراین ارزش غذایی هویج پخته از هویج خام بیشتر است.

۴. از آنجا که تخم‌مرغ حاوی کلسترول بالایی است، باید از مصرف آن پرهیز کرد

میزان کلسترول موجود در تخم‌مرغ، آنقدرها هم بالا نیست. ضمن اینکه این ماده غذایی نسبتا ارزان‌قیمت، حاوی مقادیر مناسبی از پروتئین، روی، آهن، آنتی‌اکسیدان‌های لوتئین و گزانتین، ویتامین D و کولین است. به همین دلیل مصرف حجم متعادلی از آن در طول هفته یا ماه، برای هیچ فردی ضرر ندارد.

۵. هرچه کمتر غلات بخورید، سالم‌تر می‌مانید

بدن همه ما به مقداری کربوهیدرات که می‌توانیم آن را از طریق مصرف نان، برنج، ماکارونی و سیب‌زمینی دریافت کنیم، نیاز دارد. بهتر است به جای حذف این موادغذایی، شیوه خورد و خوراکتان را اصلاح و مثلا انواع غلات سبوس‌دار را جایگزین غلات تصفیه‌شده کنید. به این ترتیب، کربوهیدرات لازم را در طول روز دریافت می‌کنید، هضم این غلات برای بدنتان ساده‌تر می‌شود و میزان دریافت فیبر غذایی‌تان را بالاتر می‌برید.

۶. افراد مبتلا به دیابت به هیچ وجه نباید شیرینی بخورند

حتی افراد مبتلا به دیابت هم اگر دارو یا انسولینشان را درست مصرف کنند و دیابتشان کنترل‌شده باشد، می‌توانند در حد متعادلی شیرینی هم بخورند. البته توصیه می‌شود به جای شیرینی‌های خیلی شیرین و خامه‌ای، کیک و شیرینی‌های ساده که ترکیبی از غلات و مقدار کمتری روغن و شکر هستند، انتخاب کنند.

۷. اگر سرما خورده‌اید، شیر نخورید

بسیاری از افراد گمان می‌کنند نوشیدن شیر در دوران سرماخوردگی باعث افزایش ترشحات مخاط و بدتر شدن وضعیت جسمانی می‌شود در حالی که محققان استرالیایی اعلام کرده‌اند هیچ رابطه‌ای بین مصرف شیر و افزایش مخاط وجود ندارد و تمام ‌افراد سرماخورده می‌توانند برای بهبود سریع‌تر بیماری‌، شیر که یک ماده بسیار مغذی و مفید است، بنوشند.

۸. برای به حداقل رساندن میزان چربی و کالری مرغ، پوست آن را پیش از پختن جدا کنید

هرچند پوست مرغ چربی زیادی دارد اما برای حفظ ارزش تغذیه‌ای و آب موجود در بافت گوشت مرغ، آن را با پوست بپزید، سرخ یا حتی کباب کنید و هنگام سرو یا قبل از خوردن، پوست مرغ را جدا کنید و دور بیندازید. به این ترتیب هم به حفظ بافت و ارزش تغذیه‌ای گوشت مرغ کمک کرده‌اید و هم کالری اضافی از طریق مصرف پوست چرب مرغ، دریافت نمی‌کنید.

ترجمه: فاطمه افروغ

منبع: ریدرزدایجست