یکشنبه, ۱۷ تیر, ۱۴۰۳ / 7 July, 2024
مجله ویستا

تنوع پسته


تنوع پسته

چه قدر با خشکبار و خواص آن یا بهتر بگوییم ارزش تغذیه‌ای این گروه آشنایی دارید؟ اصلا سهم روزانه آنها در برنامه غذایی‌تان چه قدر است؟ هیچ می‌دانید که خشکبار منبع پروتئین، ویتامین …

چه قدر با خشکبار و خواص آن یا بهتر بگوییم ارزش تغذیه‌ای این گروه آشنایی دارید؟ اصلا سهم روزانه آنها در برنامه غذایی‌تان چه قدر است؟ هیچ می‌دانید که خشکبار منبع پروتئین، ویتامین و برخی مواد معدنی بوده و چربی‌های اشباع نشده فراوانی نیز دارند و اگر به‌گونه‌ای منطقی به عنوان جزیی از برنامه غذایی متعادل به مصرف برسند نه تنها اضافه وزنی را به دنبال نخواهند داشت بلکه به یک رژیم غذایی به طور کلی انواع مختلف پسته را از حیث شکل ظاهری به دو دسته می‌توان تقسیم کرد. یکی بادامی و دیگری فندقی. در نوع بادامی، طول پسته از عرض یا قطر آن خیلی زیادتر است به قسمی که شکل کشیده بادامی به پسته می‌دهد در صورتی که در شکل فندقی تفاوت بین طول و قطر مغز خیلی کم است. علاوه بر این در شکل بادامی فاصله دو لب داخلی پوست پسته خندان کمتر از همین فاصله در شکل فندقی است. در پسته بادامی گاهی اتفاق می‌افتد که نوک باریک آن کمی به شکل نوک خنجر خمیده بوده و در اصطلاح آن را خنجری می‌نامند...

از سوی دیگر، مغز پسته که قسمت خوراکی پسته را تشکیل می‌دهد، دارای طعم خوشایند به رنگ سبز و پوسته ظریف قهوه‌ای کم‌رنگ ‏است که احتیاج به برداشتن این پوسته قبل از مصرف نیست. این پوشش قهوه‌ای حاوی آنتی‌اکسیدان‌ بوده که دانه غنی از ‏روغن را از اکسیژن هوا و فرآیند تند شدن محافظت می‌کند. بعد از برداشتن پوشش قهوه‌ای، مغز پسته با رنگ سبز روشن که نشان‌دهنده ‏تازگی محصول است، مشاهده می‌شود. همان طور که می‌دانید، پسته کاربرد گسترده‌ای به عنوان تنقلات در میان مردم دارد اما از آن در خطوط مختلف صنایع غذایی مانند تولید شیرینی، شکلات، بستنی و غیره به عنوان غنی‌کننده، طعم دهنده و زینت‌دهنده استفاده می‌شود. رنگ ‏سبز مغز پسته به دلیل وجود کلروفیل در آن است. پسته‌ای که پوسته سخت آن شکوفا و نیمه باز شده است شکل مناسبی دارد که مردم ‏خاورمیانه اصطلاحا آن را پسته خندان ‏و مردم چین آن را دانه خوشحال ‏می‌نامند. مغز پسته با رشد خود روی پوسته ‏سخت فشار آورده و موجب شکاف و باز شدن دهانه‌اش می‌شود. رنگ طبیعی پوسته سخت از قهوه‌ای روشن تا زرد و ‏قهوه‌ای کم‌رنگ و سفید استخوانی متفاوت است. در دهه ۱۹۳۰ که پسته در کشور آمریکا یک دانه مورد پسند مردم بود پوسته سختش ‏با رنگ‌های قرمز تا خاکی رنگ عرضه می‌شد و در حال حاضر نیز مردم در این کشور پسته را به ‏صورت رنگی بیشتر ترجیح می‌دهند.