چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

دنیای گیاهخواران, بهشت یا جهنم


دنیای گیاهخواران, بهشت یا جهنم

مراقب تصمیم های غذایی تان باشید

تغییر تمام و کمال ذائقه غذایی و البته در پی آن پیوستن به جمع گیاهخواران، اتفاقی است که این روزها در سراسر دنیا بیش از گذشته دیده می‌شود و آن‌طور که از شواهد و قرائن برمی‌آید گیاهخواری دارد به یک رویه محبوب تبدیل می‌شود...

این روزها خیلی از افرادی که گوشت جزیی لاینفک از برنامه غذایی منظم آنها دست‌کم در طول هفته بوده، باحذف این ماده غذایی و مشتقات آن پایه خورد و خوراک خود را سبزی‌ها و میوه‌ها قرار داده‌اند و چه بسا شیر و تخم‌مرغ را هم از زندگی تغذیه‌ای خود حذف کرده‌اند. البته شاید این رویه به طور کلی گامی در راستای تضمین سلامت افراد باشد و گیاهخواران را در برابر برخی بیماری‌ها مصون نگه دارد اما در عین حال فقدان برخی مواد مغذی ضروری در بدن که با مصرف گوشت و مشتقات آن به طور کامل به دست می‌آید، می‌تواند چالش جدیدی را پیش روی افرادی بگذارد که با تبدیل شدن به گیاهخوار زندگی غذایی جدیدی را تجربه می‌کنند. اگر احیانا شما هم جزو آن گروه افرادی هستید که چنین تغییر بزرگی مدت‌هاست فکرتان را مشغول کرده، بهتر است با اطلاعات کامل‌تری درباره این موضوع تصمیم بگیرید. مزایا و البته معایب گیاهخواری را بشناسید و بعد با آگاهی کافی نقشه جدید غذایی خود را ترسیم کنید.

● معایب

اگر از برنامه‌های غذایی گیاهی استفاده می‌کنید و در واقع به یک گیاهخوار تبدیل شده‌اید باید بدانید اصلا بعید نیست با کمبود برخی ویتامین‌ها و مینرال‌هایی روبرو شوید که منابع اصلی آنها در غذاهای غیرگیاهی است. اگرچه بین میوه‌ها و سبزی‌ها می‌توانید انواع ویتامین و مینرال را پیدا کنید اما مشخص نیست با حذف برخی گرو‌‌ه‌های غذایی از برنامه تغذیه‌تان آیا می‌توانید نیاز روزانه بدن خود را فقط از میوه‌ها و سبزی‌ها تامین کنید یا نه.

ویتامین ۱۲ B که به فراوانی در گوشت پیدا می‌شود به‌راحتی از طریق صرفا منابع گیاهی به بدن نخواهد رسید. این ویتامین برای تبدیل مواد مغذی ماکرو یعنی پروتئین، چربی و کربوهیدرات به انرژی در بدن ضروری است بنابراین کمبود آن در افراد گیاهخوار مشکل مشخصی را ایجاد خواهد کرد.

بچه‌هایی که با برنامه غذایی گیاهی بزرگ می‌شوند معمولا مشکلات مشخصی درخصوص کمبود برخی مواد مغذی دارند که از جمله آنها می‌توان به کمبود آهن، زینک، سولفات مس، ویتامین ۱۲ B و ویتامین D اشاره کرد.

پیدا کردن یک منبع غنی پروتئینی در برنامه‌های غذایی گیاهی کار دشواری است.

گوشت منبع کاملی از اسیدآمینه ضروری برای بدن است. منابع غذایی گیاهی به تنهایی قادر نیستند اسیدآمینه ضروری برای بدن را تامین کنند زیرا منابع اصلی این اسید همان مواد غذایی گوشتی هستند.

۹ اسیدآمینه ضروری برای بدن در برنامه‌های غذایی که پایه و اساس آنها را گروه خوراکی گیاهی تشکیل داده‌اند به شکل تمام و کمال یافت نمی‌شوند. در پی این کمبود، تبعاتی مانند خستگی، افسردگی و بدخلقی، نوسان‌های ناگهانی قندخون و ناتوانی در تحرکات روزانه از جمله کار و ورزش اجتناب‌ناپذیر است.

● فواید

برخورداری از یک رژیم غذایی متعادل گیاهی ریسک ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها را کاهش می‌دهد. از جمله بیماری‌هایی که با تبدیل شدن افراد به یک فرد گیاهخوار خطر ابتلا به آنها به حداقل می‌رسد عبارتند از دیابت، بیماری‌های قلبی-عروقی، انواع سرطان‌ها و چاقی.

میوه و سبزی‌ها به طور قطع از انواع گوشت ارزان‌تر هستند بنابراین در هزینه‌های خود صرفه‌جویی اساسی خواهید کرد.

طبق تحقیقات جهانی انجام‌شده افراد گیاهخوار نسبت به دیگر افراد بسیار کمتر در خطر ابتلا به سرطان قرار دارند.

طبق اظهارنظرهای مختلف برخی متخصصان، گیاهخواران تقریبا ۱۰ سال بیشتر از گوشتخوران عمر می‌کنند.

بسیاری از پزشکان بر این باورند گیاهخواران ۵۰ درصد کمتر از گوشتخواران دچار مشکلات قلبی می‌شوند.

میوه‌ها و سبزی‌ها که اساس غذای گیاهخواران را تشکیل می‌دهند منابع غنی از مواد مغذی میکرو هستند.

سبزی‌های با برگ‌های سبز منابع غنی کلسیم هستند بنابراین گیاهخواران می‌توانند کلسیم را به مقدار لازم به بدن خود برسانند.

برنامه غذایی گیاهی به افراد کمک می‌کند وزن خود را همواره در شرایط ایده‌آل حفظ کنند بنابراین احتمال اضافه وزن‌های بیش از اندازه در دستورهای غذایی که بنای آن گیاهی باشد بسیار اندک خواهد بود.