پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
تغذیه سالمندان؛ بایدها و نبایدها
به تغذیه سالمندان نیز همچون كودكان توجه كنید. در كهولت فرد هشیاری و تمركز لازم برای خوردن غذای كافی ندارد.از جمله مشكلاتی كه به تغذیه سالمندان اثر سوء میگذارد بیدندانی و مشكل جویدن است كه محدودیت غذاخوردن را در پی دارد. اغلب سالمندان به دلیل نداشتن دندان، سبزیجات و میوه ها را از برنامه غذایی خود حذف می كنند و بدین ترتیب انواع ویتامین ها و املاح و فیبرها را كه از طریق میوه ها و سبزیجات به بدن میرسند، حذف می كنند.
به دلیل كمبود ویتامین ها و فیبرها، انواع مشكلات برای سالمندان به وجود می آید. از جمله به خاطر كمبود دریافت فیبر خطر ابتلا به یبوست در سالمندان بالاست.
از مشكلات دیگر سالمندان می توان به تنها بودن آنها اشاره كرد. معمولاً افراد در تنهایی انگیزه و حوصله لازم برای تهیه و خوردن غذا را ندارند و در نتیجه غذای خوب و كافی نمی خورند. ضمن اینكه در زمان كهولت، افراد تمركز و هشیاری لازم را برای توجه به تغذیه خود ندارند، در نتیجه اگر مراقبتی از آنها نشود، ممكن است غذای كافی نخورند. مشكلات اقتصادی در سالمندان می تواند یكی دیگر از علتهای سوء تغذیه باشد. به عنوان مثال تعدادی از سالمندان به دلیل نداشتن مقرری و یا ناچیز بودن حقوق بازنشستگی، توان انتخاب غذاهایی كه مورد نیاز بدنشان است را ندارند.
كم مصرف كردن مایعات را از دیگر مشكلات سالمندان است. اغلب سالمندان به دلیل بزرگ شدن پروستات و تكرر ادرار اغلب مجبورند شبها چند بار بیدار شوند، بنابراین از خوردن مایعات صرف نظر می كنند، در حالی كه هضم، جذب، دفع و متابولیسم بدن نیاز به آب دارد و كمبود مایعات می تواند تمامی این مراحل را دچار مشكل كند و یا اینكه موجب بالا رفتن فشار خون و در نهایت سكته شود. بنابراین آنها بایستی از مایعات به اندازه كافی استفاده كنند.
مشكل دیگری كه باید به آن توجه كرد این است كه ممكن است معده سالمندان عامل جذب ویتامین ۱۲B را تولید نكند و حتی اگر ۱۲B هم در غذایشان باشد، جذب نشود و كمبود ۱۲B در بدن به تدریج باعث كم خونی و ضایعات عصبی شود بنابراین باید ۱۲Bهای تزریقی برای آنها در نظر گرفت و یا اینكه فرم فعال ویتامین D كه در كلیه ساخته می شود و اگر فردی نارسایی كلیه دارد باید از قرصهای ویتامین D استفاده كند.
در مجموع و بنابر دلایلی كه بر شمردیم سالمندان در معرض خطر انواع كمبودهای تغذیه ای و كمبود ویتامین ها قرار دارند و این گروه سنی همچون كودكان نیاز به رسیدگی و توجه دارند.
دكتر سید علی كشاورز
مدیر گروه تغذیه دانشگاه عولم پزشكی تهران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست