پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
به نظر تو, بعدش چی میشه
![به نظر تو, بعدش چی میشه](/web/imgs/16/159/d7fw11.jpeg)
نحوه تفکر و روش حل مساله روی میزان خلاق بودن کودک تاثیر میگذارند. چالشهای روزانه برای گسترش درک کودک از محیط اطراف و جهان همراه با تشویق و دلگرمی از سوی والدین، به کودک اجازه میدهد نسبت به دیدگاهها و نظراتش اعتمادبهنفس بیشتری پیدا کند و خلاقیتش بیشتر شود. اما برای اینکه خلاقیت کودکان بالا رود چه کنیم؟...
۱. اجازه دهید گاهی کودک دلبندتان انتخابهایی در زندگی داشته باشد. مثلا انتخاب اینکه برای ناهار چه چیزی داشته باشید یا آخر هفته به کجا بروید را به کودکتان بسپارید. این کار آنها را تشویق میکند به تنهایی فکر کنند و تصمیم بگیرند.
۲. کودک را تشویق کنید تا سرگرمیهایی غیر از تلویزیون، رایانه و در کل «رسانه» پیدا کند. کودکی که فقط به کمک رسانه یا حتی به کمک دیگران سرگرم شده است، به سختی میتواند روش بهتری برای ایجاد سرگرمی برای خود بیابد.
۳. وسایلی برای تحریک قوه تخیل کودک تدارک ببینید. لوازم نقاشی از قبیل آبرنگ، گواش و پاستل، بلوکهای خانهسازی، کتاب و لوازم موردنیاز برای ساخت کاردستی بهترین وسایل برای سرگرم کردن کودک هستند.
۴. کودک را همراهی کنید تا برای وسایل مختلف (حتی وسایل دورریختنی) کارایی مختلف ایجاد کند. به عنوان مثال ایدههای کودک برای ساخت یک برج، یک تلسکوپ یا حتی یک آدم مقوایی از مقوای دستمال توالت را تحسین و به او کمک کنید عروسک مقوایی خود را بسازد.
۵. از کودک سوالهای «باز» بپرسید. سوالهای باز سوالهایی هستند که جوابشان معمولا بیشتر از یک کلمه است؛ این سوالها درک کودک را بالاتر میبرند و به او فرصت ابراز عقیده میدهند.
از کودک خود سوالهایی مانند «چه میشد اگر....؟» بپرسید: «اگر آدمها میتوانستند پرواز کنند چه میشد؟»، «اگر ما در فضا زندگی میکردیم چه میشد؟» یا «اگر دلفینها روی زمین راه میرفتند چه میشد؟»
برای حل مسایل روزمره، از کودک درخواست راهکار کنید. به عنوان مثال میتوانید از او بپرسید: «چطور اتاق خوابت رو زودتر گردگیری کنیم؟»، «چطور به گلها آب بدهیم ولی خودمان خیس نشویم؟» یا حتی «چه کار کنیم که شوت محکمتری به توپ بزنیم؟!»
۶. کتاب خواندن برای کودک را به یک چالش تبدیل کنید. کودکان از حدس زدن لذت میبرند. پس دفعه بعدی که خواستید برای کودکتان کتاب بخوانید از او بپرسید به نظرش در صفحه بعدی چه اتفاقی میافتد؟ یا شخصیت موردعلاقهاش در فلان موقعیت چه احساسی دارد؟ یا حتی میتوانید پایان داستان را برایش نخوانید و یک روز به او فرصت دهید تا حدس بزند آخر داستان چه اتفاقهایی ممکن است بیفتد. روش دیگری نیز وجود دارد. از کودک بخواهید داستانهای معروفی مانند «شنل قرمزی» را جور دیگری پایان دهد.
۷. خاکبازی، بازی با ماسه یا خمیربازی را برای کودکان ممنوع نکنید. شاید اینطور فکر کنید که این نوع بازیها تنها دردسر شما را زیاد میکنند، اما مطمئن باشید ساخت قلعهای با ماسه خلاقیت کودک را بسیار شکوفا میکند، بنابراین بهترین کار این است که برای این نوع بازیها قانون بگذارید که «حمام رفتن بعد از خاک بازی الزامی است در غیر این صورت چنین بازیای ممنوع است!» شک نکنید که کودک گزینه اول را انتخاب خواهد کرد.
۸. داستان تعریف کنید. یک جمله بگویید و نوبتی داستان را کامل کنید. اجازه بدهید کودک قسمت اصلی داستان را روایت کند و البته انتظار هرگونه داستان تخیلی و غیرممکنی را داشته باشید! میتوانید وقتی کودکتان کنار دوست یا دوستانش است نیز این کار را انجام دهید و از هیجان بچهها برای خلق داستان لذت ببرید!
۹. شما نیز خلاقیت به خرج دهید. کودکان همیشه از پدر و مادر خود تقلید میکنند و چیزهای بسیاری میآموزند. سالادتان را تزیین کنید، کیک تولدش را خودتان بپزید، در ساخت کاردستیهای مدرسهاش به او کمک کنید و از وسایل دورریختنی منزل برای ساخت وسایل تزیینی استفاده کنید تا هم خلاقیت به خرج داده و هم صرفهجویی کرده باشید. برای افزایش خلاقیت خود و استفاده مجدد از دورریختنیها از سایت فارسی زبان زیر کمک بگیرید:
۱۰. کنجکاوی کودکان را سرکوب نکنید و به سوالهایی که پاسخ آن را نمیدانید جواب سربالا ندهید. یکی از بهترین راههایی که میتوانید به کودک پاسخ دهید اینگونه است: «نمیدانم. به نظر تو چطور میتوانیم پاسخ این مساله را پیدا کنیم؟» با یکدیگر دنبال راهکار بگردید و سعی کنید از روشهای حل مساله کودک استفاده کنید و اگر چیزی به ذهنش نرسید او را راهنمایی کنید.
۱۱. شکست کودکان را به فاجعهای عظیم تبدیل نکنید! اگر کودک در مسالهای با شکست مواجه شد او را سرزنش و راهکار خودتان را به او تحمیل نکنید. در عوض با گفتن جملهای مانند «به نظر تو دیگر با چه روشی میتوانیم آن را حل کنیم؟» اجازه دهید باز هم خلاقیتش را به کار گیرد و مساله را به طریقی دیگر حل کند.
۱۲. استقلال کودک را از او نگیرید. این شاید مهمترین نکتهای است که نباید هیچگاه فراموش شود. «بگذار من برایت انجام دهم.» یا «من بهتر از تو میتوانم این کار را انجام دهم.» جملاتی هستند که استقلال و اعتمادبهنفس را از کودک میگیرند و او را برای یک عمر پشتسر شما پنهان خواهند کرد.
۱۳. برای خلاقیتهای کودک ارزش قائل شوید. اگر او چند ساعت را صرف کشیدن نقاشی برای شما کرده، آن را با مگنت روی یخچال بچسبانید و کاردستیهای او را در معرض دید قرار دهید. کودکان از این قدردانی شما لذت خواهند برد.
۱۴. کودک را با هیچکس مقایسه نکنید. یکی از بدترین کارهای ممکن این است که آثار خلاقانه او را با خواهر یا برادر یا دوستانش مقایسه کنید و به او سرکوفت بزنید. هیچگاه از جملاتی مانند «تو هیچوقت نمیتوانی مثل خواهرت داستانهای خوبی تعریف کنی» یا «چرا سعی نمیکنی مثل برادرت نقاشیهای زیبایی بکشی؟» استفاده نکنید. این کار به معنای واقعی خلاقیت را در وجود کودکان نابود میکند.
منبع: Parents.com
www. kaghaz-rangi.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست